Ležaljka za plažu – genijalan njemački izum!

Ležaljka za plažu genijalan je njemački izum. Slažeš li se? Radimo. U posljednjih 125 godina ležaljke za plažu bile su dio krajolika njemačke obale Sjevernog i Baltičkog mora, baš kao i sam pijesak. Danas su ležaljke toliko rasprostranjene da se mogu pronaći i u dvorištima i kafićima. No, što ga čini toliko popularnim i kako je izmišljena ležaljka za plažu? Odgovore na ova pitanja tražimo u nastavku. Ostanite pri tome …

Ležaljka za plažu - genijalan njemački izum1

Što je stolica za plažu i kako je izmišljena?

Sve je počelo s mladim proizvođačem košara iz Rostocka po imenu Wilhelm Bartelmann. Priča kaže da je 1882. mlada plemkinja po imenu Elfriede von Maltzahn, koja je bolovala od reume, ušla u njegovu radionicu i zamolila ga da joj napravi komad tkanog namještaja na kojem će sjediti uživajući u zdravstvenim blagodatima svježeg zraka na plaži.

  Osim toga, trebao bi vas štititi od vjetra i sunca, i naravno biti udoban.

Ležaljka za plažu - genijalan njemački izum3

Wilhelm Bartelmann dizajnirao je jednostavnu, jednosjednu stolicu za plažu. To je bilo zaštićeno košarom od pruća i trske. Tako se dizajn pokazao prilično jednostavnim i vrlo praktičnim.

Zatim su stigle narudžbe za još ležaljki za plažu. Godinu dana kasnije, Wilhelm Bartelmann dizajnirao je dvosjed za sjedenje na plaži i prodaja se vratila.

No, pravi genijalni udar naslijedio je Wilhelmovu suprugu Elisabeth Bartelmann. Pokrenula je tvrtku za iznajmljivanje poznatih ležaljki za plažu na plaži. Korisnici plaže mogli bi platiti korištenje ležaljke za plažu bez brige što će s njom učiniti nakon odmora.

Ležaljka za plažu - genijalan njemački izum5

Nažalost, Bartelmann nije uspio s pokušajem patenta. Previše drugih proizvođača košara u to je vrijeme počelo izrađivati ​​ležaljke za plažu. Također su izvršili izmjene i poboljšanja, poput naslona za noge, naslona za ruke i naslona za leđa. U 1900 -ima stolica za plažu bila je svakodnevica. Oko 1925. majstor tkalja Carl-Martin Harder osnovao je tvrtku pod nazivom “Strandkorb”, koja je proizvodila najpopularnije stolice za plažu u Njemačkoj.

Razlika između ležaljki za plažu na Baltičkom i Sjevernom moru

Vjerovali ili ne, postoje dvije različite vrste ležaljki za plažu. Baltička verzija ima zaobljeni vrh i leđa, dok je verzija za Sjeverno more četvrtasta.

Danas stolica za plažu

Današnje ležaljke za plažu imaju moderne pogodnosti koje Bartelmann nije mogao zamisliti ni u svojim najluđim snovima. To uključuje klizne naslone za noge i držače za časopise i novine, sklopive stolove, spremljene hladne kutije, grijana sjedala, kao i svjetla i utikače od 12 volti kojima upravlja solarne ćelije.

Najveća promjena došla je iz činjenice da su ljudi htjeli sve više prostora. Stoga je danas ležaljka za plažu dizajnirana malo veća. Na primjer, na tržištu su dostupni različiti modeli XXL stolica za plažu koji su prikladni za tri ili više osoba.

Ležaljka za plažu - genijalan njemački izum4

Stolica za plažu u vrtu – zašto ne?

Druga moderna varijanta je XXL stolica za plažu za vrt. Budući da su moderne pletene košare udobne i savršene za različite vremenske situacije, neki vrtlari odlučuju staviti pletenu stolicu za plažu u svoj vrt. Međutim, ovo je pametan način da u potpunosti iskoristite svoj vanjski prostor tijekom cijele godine. No, ne možete samo privatno uživati ​​u modernim ležaljkama za plažu. Neki restorani i kafići na otvorenom također se odlučuju za ležaljke za plažu kao idealnu opciju za sjedenje na otvorenom u svim vremenskim uvjetima. Tako stara dobra ležaljka za plažu sve više dolazi u središte pozornosti …

I što mislite o tome? Želite li opremiti svoj vrt ili vanjski prostor udobnom i praktičnom stolicom za plažu?

Ležaljka za plažu - genijalan njemački izum2