Vrijeme je za planiranje uređenja vašeg vrta: pripremite se za proljeće

vrtni dizajn posude male biljke

Planirajte svoj vrtni dizajn sada

Dizajneri vrtnih kataloga moraju odgovoriti na mnoga pitanja. Dolaze u oblačno vrijeme u siječnju i nude nam glamurozan i veseo pogled na proljeće. To proizlazi iz prikaza mnogih obojenih cvjetova i ukusnog povrća.

Ali ako kao početnik pogledate svoj vrt i svoj Dizajn vrta razmislio, ne izgleda tako jednostavno.

Ali ima nade! Možda nećete moći ubrzati dolazak toplog vremena, ali možete se približiti ljetnom vrtu tako što ćete ga pronaći i osigurati.

Ne samo da će vam ove mjere uštedjeti novac, već ćete imati i točno one vrste biljaka koje želite. Može biti egzotična ili omiljena sorta rajčice vaše obitelji.

Kada trebate početi saditi vani??

Prije svega, provjerite svaku biljku pojedinačno koje je najbolje vrijeme za presađivanje. Zatim morate odbrojavati da vidite kada točno sjeme staviti u zemlju. Jela za hladnu sezonu mogu, na primjer, izaći vani kad je zemlja relativno hladna. Oni kojima je potrebno više topline i sunca tada se moraju sijati malo kasnije.

Nijedna biljka nije dopuštena vani prije posljednjeg mraza! To je sigurno!

Ako počnete prerano, mogli biste vidjeti kako biljke rastu prije nego što je vrt spreman za njih. Tada se ni oni neće posebno dobro razvijati.

Klijanje sjemena

Sjemenke nipošto nisu previše zahtjevne o tome odakle početi. Svaki spremnik koji je dovoljno dubok i dobro oplođen nudi idealne uvjete za procvat.

Mnogi ljudi brinu o svojim biljkama na širokim ladicama u stanu. Tamo možete postaviti i velike lonce

vrtni dizajn stare limene konzerve za sadnju

Drugi se odlučuju za pojedinačne posude izrađene od plastike i s tresetom. Čak bi se i paketi, poput mobilnog telefona, mogli pretvoriti u prikladno mjesto u hitnim slučajevima.

Moguće su i druge vrste recikliranja, poput kartona napravljenih od mlijeka ili jaja. Tvoj izbor.

Ako za sadnju koristite ambalažu ili druge vrste rabljenih spremnika, kao mjeru opreza trebali biste ih namočiti u 10 -postotnoj otopini izbjeljivača 10 do 30 minuta. Isperite ih i nježno osušite prije nego počnete.

Zemlja

Najbolje je na početku koristiti posebnu mješavinu treseta koja je namijenjena prvom uvođenju sjemena u tlo. Tako ćete postići najbolje rezultate. Zatim biste trebali pažljivo zalijevati i pustiti da se cijela stvar osuši.

Svakako treba izbjegavati suhe grudice, ali i paziti da ne gnojite i / ili previše zalijevate

dizajn vrta vlažno tlo za lonce

Savjet: Prije nego što počnete, trebali biste pogledati ambalažu sa sjemenkama. Često postoje upute kako se nositi s određenom vrstom.

bilje

Možete staviti dva sjemena u male posude poput one prikazane ovdje. Alternativno, možete sjeme rasporediti po većoj površini. Trebali biste ovo malo gurnuti prema dolje u tlo, a zatim dodati još mješavine tla kako biste postigli optimalnu dubinu.

Navlažite površinu, ali pazite da ne zalijevate previše

vrtni dizajn sadnja malih rajčica

Zatim biste u različite posude trebali dodati znakove ili neku drugu oznaku kako biste točno znali gdje imate što. Posebni znakovi su najbolji i mogu se pronaći u obje specijalizirane trgovine za Dizajn vrta kao i u nekim supermarketima.

U ovom trenutku često morate pokriti biljke plastičnim poklopcima. Tako će zemlja biti vlažna i topla. Takav pristup rezultirat će bržim klijanjem.

Temperatura zemlje trebala bi biti veća od 24 stupnja. Biljke koje posebno vole toplinu moraju biti poduprte električnim pokrivačem ili ih staviti u toplu vodu.

No čak i tada se površina ne smije previše zagrijati. Svakako ne smijete prijeći granicu od 32 stupnja.

Hladno godišnje doba biljke se osjećaju sretno na sobnim temperaturama

vrtni dizajn bilje crvena salata

Zalijevanje s pladnja ispod lonaca odličan je način da zemlja ostane vlažna, ali ne previše mokra. Stoga svakako razmislite o ovoj opciji.

Njega sjemena prije uređenja vrta

Čim se klice pokažu, trebate ukloniti plastični poklopac i premjestiti biljke u dobro osvijetljenu posudu. Temperatura koju je potrebno održavati je između 16 i 24 stupnja. To može biti topli prozor u vašoj kući ili sunčana terasa. Zašto ne bi i narančarija??

Trebali biste izbjegavati gustu sadnju i nastaviti slijediti upute na pakiranju sjemena!

Ako u svojoj kući nemate tako svijetlu točku, razmislite o izvorima svjetlosti koje ste stavili u zemlju. Ovisno o slučaju, tada bi se trebalo odlučiti o dodatnom zagrijavanju odozdo. Svjetlo mora biti malo iznad biljke.

Biljke trebaju između 12 i 16 sati svjetla dnevno da bi se zaista dobro razvile. Čim se pojave prvi listovi, morate početi sa sljedećom mjerom: Sada je vrijeme za tekuće ili drugu vrstu gnojiva koja je posebno namijenjena za ovu fazu.

Presaditi u veće saksije

Ovisno o veličini prvih posuda, svaku ćete biljku u određenom trenutku premjestiti u vlastiti lonac. Zatim pitajte stručnjaka koja vam odgovara Dizajn vrta bili.

Koliko god bilo veliko iskušenje djelovati, i koliko god posude izgledale pretrpane, s ovim biste trebali biti jako strpljivi. Budući da se često zbunjuju kotiledoni s pravima i stoga se pogrešno procjenjuje faza rasta. Svakako pričekajte one prave! I oni će uskoro doći, ne brinite!

Čim dođe pravo lišće, možete premjestiti biljke u nove posude. Napunite posudu do ruba vlažnom mješavinom zemlje i napravite rupu u tlu za biljku.

Okrenite izvorni lonac naopako i nježnim pokretima uklonite biljku. Držite biljku za lišće i korijen. Ni u kojem slučaju ovo ne smijete držati na slabom prtljažniku.

Ako vadite nekoliko biljaka odjednom, trebali biste ih odvojiti rukama. Za to možete koristiti i ražanj ili četkicu za zube.

Uzmite si vremena i budite krajnje oprezni da ne oštetite biljku.

Stavite biljku u novi lonac i pritisnite tlo oko nje kako bi postalo čvršće.

Opet biste trebali navlažiti tlo, pazeći da ga ne navlažite previše. Sada stavite lonac na svijetlo mjesto, pri čemu biste u svakom slučaju trebali izbjegavati izravno sunčevo svjetlo u prvih nekoliko dana. Također biste trebali održavati tlo vlažnim, ali ne previše zalijevanim.

Savjet: Mnogi vrtlari stvaraju neku vrstu umjetnog vjetra laganim slikanjem biljaka rukama. Lagano ih pomičete naprijed -natrag i potičete njihov rast. Zahvaljujući ovom pristupu biljke postaju mnogo jače.

Otvrdnjavanje prije pravog dizajna vrta

Prije odlaska na svoju Dizajn vrta morate napraviti još jedan korak. Ovdje se radi o liječenju.

To se mora dogoditi najmanje 10 dana ili najviše 2 tjedna prije sadnje u vrt. Poanta u ovom procesu je da se biljke polako navikavaju na vanjske uvjete. Kad dođe vrijeme, prvo što trebate učiniti je zaustaviti tjednu gnojidbu i dodati malo manje vode.

Svakog dana ostavite biljke na par sati vani. Na početku bi samo sat vremena mogao biti dovoljan. Zatim biste trebali polako povećavati trajanje. Noću, kada temperatura padne, biljke moraju ponovno ući unutra.

Ne samo do trenutka kada boravite vani, već bi se i količina vjetra i sunca morala ograničiti. Najlakše bi bilo da sami odaberete mjesto na kojem su ti uvjeti ispunjeni.

Čim su biljke već provele nekoliko noći vani, konačno ih se može presaditi na stalno mjesto.

Savjet: Pokrijte sjemenke ptičjim gnijezdima kad ih iznesu. Ptice i drugi

Inače će ih stvorenja prebrzo pronaći i pokušati se njima hraniti

uređenje malih staklenika

Alternative

Možete početi saditi na otvorenom, ali to nikako nije jedino rješenje. Vani možete pronaći i izvrsne alternative. To su hladni okviri, zvonari i staklenici.

Tamo možete pronaći prave okolnosti za sve vrste procesa

vrt dizajn cvijeće vitrina ostakljena

U hladnim okvirima tijekom procesa stvrdnjavanja jednostavno biste trebali otvoriti strop komad po komad.

Još jedna mogućnost je klobuk cloche. Pomoću ovog pristupa biljku ćete moći zagrijati noću. Ovo je izvrsna ideja za mlade biljke, a nije ni sjajna ako imate postavljeno puno debla.

Kraljevski viktorijanski staklenik Janssens

vrtni dizajn naranča potpuno zastakljena

To možete vidjeti na slici ovdje. To je idealno mjesto za sjeme. Kad se dovoljno zagrije, možete početi saditi sjeme unutra. Ako živite na mjestu s hladnijom klimom, staklenik biste mogli koristiti kao posrednički korak između unutarnjeg i vanjskog održavanja.

Vrtlarstvo je tako jednostavno i postoji toliko mogućnosti da se svi pritom osjećaju ugodno, sretno i uspješno! Ako ste u nedoumici je li vrijedno truda, pogledajte slike u časopisima koje pokazuju predokus rezultata u proljeće i ljeto!

Jeste li zavirili? A što mislite: isplati li se ovo lijepo i praktično? Dizajn vrta napor?