Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci

Suncokret (Helianthus annuus), ponekad poznat i kao sunčeva ruža, poznata je i lako prepoznatljiva jednogodišnja kultivirana i ukrasna biljka. Očarava plamenim žutim cvjetovima, a također ispunjava važnu poljoprivrednu ulogu. Tijekom svog vrhunca velika polja suncokreta privlače utjecajne osobe i fotografe iz regije poput pčela u med. Čak i kao rezani cvijet u vazi ili kao kontejnerska biljka na balkonu, suncokret odmah poboljšava domaći ugođaj. Uostalom, suncokreti su simboli ljeta. Osim toga, sunčane boje i općenito veliko cvijeće pozitivno utječu na naše raspoloženje. U sljedećih nekoliko redaka željeli bismo s vama podijeliti neke važne savjete i činjenice o njezi suncokreta koje vrijedi znati. Tako da možete uživati ​​u ovom impresivnom cvijetu i kod kuće. Samo čitajte dalje!

Da Nacionalni vrtni ured 2021. godinu proglasio godinom suncokreta

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnom ukrasnom i korisnom biljnom polju sa suncokretom

Suncokret je pravi vjesnik ljeta

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci klasični cvijet žuta narančasta

Zanimljivosti i zanimljivosti o suncokretu

Suncokreti su najpoznatiji po velikim i dominantnim cvjetnim glavama koje danju prate sunce. Međutim, ovaj je mit samo djelomično istinit. Zapravo, samo lišće i pupoljci suncokreta okreću se prema sunčevoj svjetlosti. Kad se cvjetovi počnu otvarati, gledaju samo u smjeru izlaska sunca.

Kao što smo mnogi od nas već naučili u školi, suncokret je podrijetlom iz Sjeverne i Srednje Amerike. Već 2500. pr Cvijet se tamo uzgajao kao korisna biljka radi dobivanja ulja iz sjemena. Od drevne južnoameričke kulture Inka, suncokret je čak postao njihov kao inkarnacija Bog sunca Inti obožavao. Kako se suncokret širio po starom svijetu, mnoge druge kulture povezivale su ga s drugim bogovima sunca kroz legende, uključujući Apolona iz grčke mitologije. Na jeziku cvijeća, ova biljka je sada simbol sreće, sreće, odanosti, energije, dugovječnosti i velikodušne žetve.

Suncokret pripada jednoj od najbogatijih botaničkih obitelji vrsta Asteraceae. Dakle, genetski su blisko povezani s nevenima, arnikom, kamilicom pa čak i maslačkom, artičokom i zelenom salatom. Teško je povjerovati, zar ne??

Savjeti za njegu suncokreta koje bi trebao znati svaki vrtlar amater

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci pupoljak sunce mlada biljka

Samo se pupoljak zapravo okreće prema suncu

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnom ukrasnom i korisnom biljnom pupoljku otvaraju ukrasnu biljku

Nakon sjetve potrebno je oko 20 tjedana da se cvijet otvori

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci suncokret slijedi sunce

Veličina i cvjetanje

U vrtu ili u loncu suncokret doseže prosječnu veličinu od 1-2 metra. Svjetski rekord, međutim, bio je ogroman 9,17 metara! Iznenađujuće, cvijet se nije uzgajao u Americi, već ovdje u Njemačkoj. Točnije, diva je uzgojio Hans-Peter Schiffer u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Uz optimalnu njegu suncokreta, biljka cvjeta od lipnja do rujna, a cvjetna glavica rijetko je veća od 40 cm. Većina njih tvori intenzivno zlatnožute latice s tamnosmeđim središtem. No, postoje i sorte koje imaju vatrenocrvene, bordo crvene, narančaste, vrhnje ili crveno-žute plamenjače. Ove neobične boje prave su atrakcije u vrtu ili u loncu i velika su promjena u odnosu na klasičnu žutu.

Postoje i patuljaste sorte koje ih čine idealnim za lonac

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnim ukrasnim i korisnim biljkama, ukrasnim sortama cvijeća

Cijelo ljeto suncokret je pravi magnet za pčele, leptire i druge oprašivače koji vole nektar. Zatim, nakon što cvijet postupno počne odumirati i stvarati sjemenke, privlači i gladne ptice pjevice i vjeverice. Čim dno košare postane smeđe, možete i sami ubrati sjeme. Zatim ih možete koristiti za sadnju više suncokreta ili za pečenje i grickanje. Domaća mješavina staza uvijek ima bolji okus!

Suncokreti su magnet za mnoga vrtna stvorenja

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci suncokretovoj ptici ptici

Mjesto i temperatura

Kao što već možete naslutiti iz naziva, suncokretu je potrebno puno sunca i topline da bi dobro raslo i osjećalo se sretno. Temperature tijekom cijele vegetacije ne smiju pasti ispod 15 stupnjeva. Zato postavite suncokret na mjesto na kojemu možete biti izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti najmanje 6-8 sati dnevno.

Zbog visokog rasta suncokret ne smije biti izložen jakom vjetru ili propuhu. Posebno tijekom razdoblja cvatnje, oni lako mogu odlomiti veliku cvjetnu glavicu. Da biste to spriječili, s jedne strane možete posaditi nekoliko suncokreta na prosječnoj udaljenosti od 50 cm jedan od drugog. Alternativno, biljku možete posaditi na zid kuće, ogradu, živicu, grm ili drvo, što će poslužiti kao prirodna zaštita od vjetra. Naravno, suncokret u loncima može se također unijeti u kuću za vjetrovitih ili olujnih dana.

Posebno visoke sorte također trebaju višegodišnju potporu. Za to su najbolji štapići od bambusa. Ubodite jedan do tri štapića u zemlju oko suncokreta, a zatim poduprite stabljiku cvjetnom žicom.

Posadite suncokret među ostale ljetne cvjetove koji vole toplinu

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnim ukrasnim i korisnim biljnim suncokretima s drugim ukrasnim cvjetovima u vrtu

Držite suncokrete u saksiji cijelo ljeto

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnom ukrasnom i korisnom uzgoju suncokreta na balkonu u loncu

Voda i gnojivo

Zbog svoje prirode koja voli toplinu, puni suncokreti lako mogu preživjeti kratka sušna razdoblja. Međutim, mlade biljke trebaju češće zalijevanje. Tlo bi tijekom vegetacije uvijek trebalo biti malo vlažno. Odrasli suncokret zalijevaju se samo kada je gornjih 3-5 cm tla dobro osušeno, tj. Otprilike jednom tjedno. Međutim, u posebno vrućim danima mnoge biljke trebaju svakodnevno zalijevanje. Kad uzgajate suncokret u loncu, uvijek bacite višak vode iz zdjele kako biste izbjegli moguću trulež korijena.

Suncokretu nije potrebna gnojidba jer iz tla izvlači sve potrebne hranjive tvari. Stoga je važno odabrati pravi supstrat, posebno za biljke u loncima. Ovo nas dovodi do sljedećeg savjeta za njegu suncokreta.

Iščupajte sjemenke kako biste stvorili smiješna lica u svojim suncokretima

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnim ukrasnim i korisnim biljkama aluminijske limenke mini sorti

Pojedinačne cvjetne glavice suncokreta mogu sadržavati do 2000 zrna

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci vatrene boje crveno žuta

Tlo i presadjivanje

Budući da za brigu o suncokretu radije ne koristite gnojiva, trebate odabrati ili pripremiti odgovarajuće tlo. Sjeme se sije početkom travnja izravno u gredicu ili lonac na dubinu od 3-5 cm ili pri temperaturi tla od 12 stupnjeva. Podloga mora biti dobro drenirana i bogata humusom, kompostom i hranjivim tvarima. Kalij, bor i dušik važni su nutrijenti za zdrav suncokret. Blago kiseli pH između 6 i 6,8 je idealan.

Ne, ove se boje ne obrađuju u Photoshopu!

Savjeti za njegu suncokreta i stvari koje vrijedi znati o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci crvena, žuta, nježna

Vatrenocrveni suncokreti romantična su alternativa ružama za razne aranžmane i bukete

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci crveno cvijeće suncokret

Njega suncokreta relativno je problematična i daje impresivne rezultate. Ova kultivirana i ukrasna biljka nagrađuje vaš trud prekrasnim prikazom cvijeća cijelo ljeto.

Suncokreti također stvaraju divno rezano cvijeće

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnim ukrasnim i korisnim biljkama cvijeća krem ​​boje

Ovo trebate izrezati sa stabljike rano ujutro i ukloniti lišće

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci narančasta krem ​​boje suncokreta

Suncokreti traju do tjedan dana u vazi

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnom ukrasnom i korisnom biljnom rezanom cvijeću ujutro

Aranžman od suncokreta inspiriran Van Goghovim remek -djelima

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnom ukrasnom i korisnom biljnom ukrasnom cvijetu kao rezanom cvijetu

Savjeti za njegu suncokreta i zanimljive činjenice o ljetnoj ukrasnoj i korisnoj biljci sunčana ruža prilično je crvena