Njega božura – najvažniji savjeti za nebesko mirisno cvijeće!

S Uskrsom je iza ugla ni Duhovi nisu daleko. Uskoro će zanosni božuri procvjetati posvuda u vrtovima i parkovima i dati nam svoju neusporedivo nebesku aromu. U sljedećim redovima saznajte kako se pravilno brinuti za božuri i ukrasiti svoj vrt i svoja četiri zida prekrasnim cvjetovima u ružičastoj, bijeloj i crvenoj boji.

Peonies – čarobni vrtni klasici s očaravajućim mirisom

Također se nazivaju božuri, božuri zapravo pripadaju obitelji ljutičara. Prema nekim procjenama, u rodu Paeonia postoji do 33 različite vrste poznate kao božuri. Većina su zeljaste trajnice, neki su drvenasti grmovi, poznati i kao božuri. Božur ima korijenje gomolja koji upija vodu i hranjive tvari. Pažljivo rukovanje tim korijenjem ključno je za sadnju ili presađivanje božura, kao i za podjelu i razmnožavanje biljaka.

Nježno ružičaste i mekane latice

Njega božura u vrtu

Njega božura – opći savjeti

Božur je klasična vrtna biljka koja uz minimalnu njegu može uspijevati desetljećima. Pogotovo kad su posađene na mjestu koje im se sviđa, u tlu koje odgovara njihovim potrebama. No, vrlo je važno pravilno obaviti početnu sadnju.

Dajte svakoj biljci božura dovoljno prostora za rast do sazrijevanja. To znači promjer od gotovo jednog metra za svaku biljku. Božuri su osobito osjetljivi na sivu plijesan (botrytis) ako su posađeni preblizu i zrak ne može slobodno strujati između biljaka. Odaberite mjesto koje je također zaštićeno od jakog vjetra. Inače se veliki pupoljci i osjetljive stabljike mogu lako slomiti.

Pravilna njega božura može se vidjeti i osjetiti

Dižući njeguju vrtni dizajn

Božurima je zimi potreban stimulans hladnoće. Da bi postavili cvjetne pupoljke, korijenje božura treba posaditi relativno blizu površine tla – samo oko 3 do 4 cm duboko.

Vrijeme cvatnje božura obično je od sredine svibnja do kraja lipnja, ovisno o sorti. Posebno oko Whitsuna čudesno mirisne biljke pokazuju svoj puni procvat. Sve vrste najbolje je saditi između kolovoza i listopada. To daje biljci vrijeme da se smiri i ukorijeni prije zime.

Položaj i tlo

Božurima je potrebno mjesto na kojem ima najmanje 6 sati sunca svaki dan, a pun sunčan dan je još bolji. Bez dovoljno sunčeve svjetlosti, biljke će dobiti manje cvjetova i veći je rizik od gljivičnih bolesti.

Božur je vrlo prilagodljiv, ali idealno voli dobro drenirano, blago kiselo ilovasto tlo (pH 6,5 do 7,0). Ovo bi također trebalo biti bogato humusom.

Jedinstvena gozba za oči na Duhove

božuri za njegu grm

Zalijevanje i gnojenje

U idealnom slučaju, treba ih zalijevati 1 do 2 puta tjedno, ovisno o vanjskoj temperaturi. Malčirajte svoje božure kako biste im pomogli da duže zadrže vodu. Time se također mnogo sprječava korov.

Morate lagano gnojiti božure. Godišnja primjena komposta pomiješanog s vrlo malom količinom gnojiva oko baze biljke je sve što je potrebno. Učinite to odmah nakon završetka razdoblja cvatnje.

Dodatni savjet: Ne gušite božure s malčem zimi. U prvoj zimskoj sezoni lako možete malčirati borovim iglicama ili isjeckanom korom. Malč treba ukloniti odmah u proljeće.

Kombinirajte različite boje božura

briga o šarenim grmovima božurima

Presađivanje

Božur općenito ne voli presađivanje. Naviknuće se na popularno mjesto i mogu čak i umrijeti ako su žurno presađeni. Odlučite li se ipak premjestiti svoje božure, za to je najbolja jesen. Učinite to vrlo pažljivo kako ne biste oštetili korijenje.

Dodatni savjeti:

  • Na novom mjestu iskopajte rupu koja je dvostruko široka od korijenove lokomotive i jednako duboka.
  • Posadite božur točno onoliko duboko koliko je bio na starom mjestu. Rukama utisnite tlo, ali nemojte ga pretjerano čvrsto pakirati.
  • Temeljito ulijte. Dodajte sloj komposta ili malča od 7 cm oko baze biljke. To održava korijenje vlažnim i hladnim dok se biljka smiruje na novom mjestu.

Dijeli i množi

Kako bi se božuri optimalno razmnožili, trebate podignuti grudicu korijena, pažljivo podijeliti i odmah ponovno posaditi podijeljene komade. Kad božur počne gubiti snagu i cvjetati, vrijeme je za podjelu. To se obično događa svakih 8 do 9 godina. Savršeno doba godine za ovo je opet jesen.

Krhka cvjetna ljepota za koju se lako brine i koja je robusna u isto vrijeme

peonies care višegodišnje biljke

Prezimiti

Kao što je gore naznačeno, božuri su prilično robusni i, prije svega, izdržljivi. Vaši gomolji mogu izdržati i teže zime bez ikakvih problema u tlu. Osušene stabljike i cvjetove bolje je ne rezati u jesen, već tek u rano proljeće. One služe kao dodatna zaštita biljaka od hladnoće. Božurima nije potrebno posebno zimovanje, čak ni u loncima. Najviše biste trebali omotati cvjetni lonac vrtnim runom ili prostirkama od kokosa i staviti ga na mjesto zaštićeno od vjetra i kiše.

Sorta bijelog božura izgleda posebno otmjeno

božure njeguju bijeli cvjetovi

Budite ljubazni sa svojim božurima. Održavajte ih pravilno i pažljivo. Oni su pravo bogatstvo za vaš vrt ili balkon i definitivno će vam se zahvaliti veličanstvenom cvjetnom čarolijom.

Sami stvorite pravu oazu cvijeća

briga za božure vrtlarski savjeti

Pravilna briga o božurima

narančasti cvjetovi božuri briga

božuri njeguju cvijeće za vazu

savjeti za njegu božura

božuri njeguju ružičaste cvjetove