Koja se prirodna sredstva mogu koristiti za suzbijanje lisnih uši? Savjeti i trikovi za strastvene vrtlare iz hobija!

Većina vrsta lisnih uši smatra se najgorim neprijateljem svih kućnih i vrtnih biljaka, zbog čega svi vrtlari iz hobija moraju znati prepoznati te štetnike na vrijeme i moći se učinkovito boriti protiv njih. Ovo 2-4 mm. veliki insekti imaju proboscis koji služi kao usisna cijev – ovim probijaju biljke i isisavaju sok! Obično napadaju sve vrste biljaka, ali preferiraju se mladi izdanci. Njihovo sisanje dovodi do znatnog gubitka kvalitete ili čak do potpunog propadanja usjeva! Uglavnom se nakupljaju na donjoj strani lišća i u blizini cvijeta i korijena lišća.

Borite se protiv lisnih uši, ali kako točno?

Razni koncentrirani tekući insekticidi, sprejevi za insekte i pesticidi u obliku praha danas su široko dostupni na tržištu. Iako oni zapravo postižu izvrsne rezultate u svakodnevnoj borbi protiv lisnih uši, s njima treba biti oprezan jer su neke biljke poput ljekovitog bilja i začina prilično osjetljive na određene otrovne tvari. Osim toga, ovo također uništava korisne insekte u dvorištu. Ali ne brinite, jer osim brojnih kemijskih tvari, u vrtu postoje i brojni različiti prirodni kućni lijekovi za nepozvane goste! Prikupili smo neke pametne ideje o tome kako se brzo i jednostavno riješiti lisnih uši bez upotrebe kemikalija!

Na vrijeme otkrijte lisne uši i odmah se s njima borite

Borite se sa lisnim ušima na donjoj strani lista

Donju stranu lista treba uvijek iznova provjeravati kako bi se mogle na vrijeme poduzeti potrebne mjere

crvene uši napadaju biljku

Borite se protiv ušiju s lišćem rajčice ili koprivom

Zahvaljujući ovdje pronađenim alkaloidima čini se da je domaći sprej napravljen od lišća rajčice ili koprive izvrstan pomoćnik protiv lisnih uši i grinja. Izrežite 2-3 šake lišća rajčice ili 200 g. svježe koprive na male komadiće, a zatim ih namočite u litru hladne vode i ostavite da smjesa odstoji preko noći. Sljedeći dan ih prosijte i obilno poprskajte po zaraženom lišću i stabljikama biljaka kako biste uklonili štetnike. Međutim, ovaj režim liječenja lisnih uši mora se ponoviti nekoliko puta za daljnji uspjeh.

Borba protiv lisnih uši – čak će vam i biljke pomoći u borbi protiv štetočina

Borite se protiv lisnih uši i oslobodite vrt

Protiv lisnih uši borite se mekim sapunom ili šamponom

Sapunom za sapun brzo ćete pobijediti nekoliko štetočina – lisne uši, krpelje i grinje. Žlicu za juhu dodajte u 3 litre vode biorazgradivi deterdžent dodajte mješavinu u bočicu s raspršivačem, a zatim poprskajte donju stranu lišća vaših biljaka! Organska tekućina za pranje posuđa može se zamijeniti jednostavnim šamponom, mekim sapunom ili maslacem od lavande, no u tom slučaju trebate pažljivo očistiti meko lišće biljke četkom neko vrijeme nakon tretmana i tvrdo lišće temeljito isprati čistom vodom tako da na njima ne ostanu mrlje!

Ponovite tretman lisnih uši nekoliko puta i uklonite lisne uši iz biljaka

raspršite biljke raspršivačem

Za suzbijanje lisnih uši koristite hranu

Ako vam nakon doručka ostane šalica hladne kave ili crnog čaja, možete ga upotrijebiti u borbi protiv štetočina!

Drugo rješenje vaših vrtnih problema je češnjak! Sitno nasjeckajte 4-5 režnja češnjaka, prelijte ih s 2 litre kipuće vode, pričekajte 30 minuta, zatim prosijte i pustite da se ekstrakt ohladi. Zatim napunite bocu s raspršivačem i na kraju pošpricajte biljku! Svježi (iznimno sušeni) origano također pomaže u borbi protiv ušiju – samo 100 g. Namočite ga u litru kipuće vode, pustite da se odlijepi 20 minuta, prosijte i upotrijebite kao učinkovit sprej protiv prolijevanja!

Protiv lisnih uši borite se češnjakom … ili origanom!

Borba protiv lisnih uši prirodnim lijekovima

Zgnječite 10 malih ljutih papričica i nakon toga utrljajte žlicu sapuna. Zakuhajte litru vode, promiješajte sve zajedno i pustite da se stvrdne barem jedan dan prije nego što smjesu prolijete kroz fino sito ili kuhinjski ubrus. Osim lisnih uši, može suzbiti i gusjenice!

Jedinstvena i izvanredna kombinacija koja je za lisne uši nepodnošljiva!

paprika i sapun protiv lisnih uši

Borite se protiv lisnih uši korisnim insektima

Ličinke gospinog bora, žučne mušice, ušne školjke i ušne šapice spadaju u prirodne grabežljivce lisnih uši. Uz hotel za kukce (ovo možete nabaviti u bilo kojoj vrtnoj trgovini, ili na mreži nabavite ili čak sami izgradite) namamite korisne insekte u svoj vrt i na taj način uništite čitave kolonije ušiju! Marienkieferlarva može pojesti do 400 lisnih uši dnevno i stoga se pokazala kao izvrsna pomoćnica u dvorištu!

Borba protiv lisnih uši – Ovi korisni insekti trebali bi biti dobrodošli u vaš vrt u svakom trenutku!

Borite se sa ušima kroz prirodne neprijatelje

Marienkiefer jede Blattlauese

hotel za kukce iskušava sadnice