Japanski javor – bajkoviti dodatak svakom vrtnom krajoliku

Još uvijek blagi jesenski dani uvijek nas pozivaju na šetnju parkom ili na vikend na šetnju šumom. Možete uživati ​​u živopisnoj jesenskoj paleti boja prirode koja je zapravo melem za oči i dušu. Ako ste vani na svježem zraku pod suncem ili slabom kišom u jesen, onda sigurno poznajete predivno vrtno drvo, koje je vrlo vidljivo zbog svog jarkocrvenog lišća. Malo drvo ili grm lijepo oblikovanog oblika privlači sve poglede poznavatelja i vrtlara iz hobija, a to je japanski javor. Kako naziv govori, dolazi iz Japana, gdje raste kao samonikla šuma u planinskim šumama na nadmorskoj visini od preko 200 m. Japanski javor (Acer japonicum) uobičajen je kao japanski javor s listovima monaštva. Ovo ima svoje specifične karakteristike, koje bismo vam željeli predstaviti za koji trenutak. Upoznat ćemo vas i s najvažnijim savjetima za njegu ove vrste drveća.

 Japanski javor u vrtu čini da cijeli krajolik u jesen izgleda poput bajke.

Japanski javor vinsko-crvene jesenske boje, vrtni krajolik iz bajke

  • Japanski javor karakteriziraju njegove specifične karakteristike

Japanski javor rijetko naraste iznad 5 m visine, ali je odmah uočljiv u vrtu ili parku zbog neobičnog oblika krune i jarkih jesenskih boja. Također se odlikuje svojim živopisnim stasom.

Vrlo je tipično za japanski javor njegovo kratko deblo, s mladim stablima u početku možete vidjeti glavne grane koje rastu uspravno. S godinama stablo postaje sve rasprostranjenije i šire te ima prekrasnu krošnju u obliku kišobrana.

Japanski javor – malog rasta, ali s upadljivo oblikovanom krunom i jarko crvenim jesenskim bojama na lišću.

Japanski javor, mala, upečatljiva kruna, svijetlocrveno lišće u jesen

Prije nego što se odlučite posaditi tako atraktivno stablo u svoj vrtni krajolik, ipak potražite detaljan savjet od iskusnog stručnjaka. Budući da postoje neke sorte ove mladice i trebaju im različiti uvjeti uzgoja. Također se značajno razlikuju po obliku krune i obliku lista, iako svi pripadaju istom rodu. Na primjer, u Njemačkoj su osim široko rasprostranjenog japanskog javora redovnika vrlo popularne sorte Acer japonicum “Indijsko ljeto” i “Vitifolium”. Inače, jako su se dobro prilagodili našim klimatskim uvjetima.

 Poseban oblik rasta čini japanski javor pravim hvatačem pogleda u vrtu.

Japanski javor

 Ni u kojem slučaju ovaj oblik lista ne može ostati nezapažen.

Poseban oblik lista japanskog javora važna je značajka ukrasne mladice

Još jedna posebna značajka japanskog javora je njegov oblik lista, ali posebno je popularan zbog jesenske boje i tražen je kao atraktivan dodatak svakom vrtnom krajoliku. Listovi su oblikovani, mogu biti dugački oko 14 cm i perasto su režnji. Tijekom ljeta su zelene, a tek u jesen postaju žute, narančaste, crvene i vinsko crvene. Ova spektakularna jesenska boja zapravo je posebnost japanskog javora i čini stablo privlačnim za oči u svakom parku ili vrtu. Na pozadini drugih zelenih stabala ili grmlja, japanski javor izlazi upravo kroz svijetle boje lišća.

 Listovi japanskog javora u jesen su obojeni od žute do vinsko crvene boje.

Japanski javor ostavlja spektakularne jesenske boje

  • Japanski javor jednostavan je za njegu i nezahtjevan

Iako se japanski javor smatra vrtnim drvetom koje se lako njeguje, morate imati na umu sljedeće savjete ako želite godinama uživati ​​u njegovim prirodnim ljepotama u vrtu.

Mjesto: Japanski javor najudobnije se osjeća na osunčanim do djelomično zasjenjenim mjestima. Odaberite mjesto okrenuto prema jugu i možete biti sigurni da je idealno za mladicu iz bajke. Također ga možete držati u velikoj sadilici, što olakšava promjenu mjesta. Ili stavite nekoliko takvih stabala jedno uz drugo i stvorite skladnu cjelokupnu sliku.

 Japanski javor također izrezuje lijepu figuru u loncu ….

Japanski javor u loncu na sunčanom mjestu u vrtu

 …. I zaista je impresivno na jesen.

Japanski javor u jesenskim spektakularnim bojama

Tlo i sadnja: Malo atraktivno drvo voli vlažno, dobro drenirano pjeskovito tlo. Trebao bi biti prilično kiseo, jer je javor osjetljiv na vapno. Prije sadnje potrebno je pripremiti tlo, otpustiti ga približno 50 cm duboko. Kad umiješate pijesak i kompost lišća, postižete labavu strukturu tla, gdje možete saditi javor. Kao što je već spomenuto, u tu svrhu možete koristiti i veliku sadilicu, na primjer ravnu, ali široku posudu. Vaš će se japanski javor i tamo osjećati savršeno.

 Javor se u velikoj sadilici osjeća vrlo ugodno.

Japanski javor složen u veliku sadilicu s drugim vrtnim biljkama

 Plitkom korijenu nije potrebna duboka posuda, već osunčano mjesto.

Japanski javor plitki korijen plitka posuda na sunčanom mjestu prekrasan prizor

Zalijevanje i gnojenje: U suhim klimama ili na suncu morate japanski javor dobro zalijevati jer voli vlažno tlo. No ovdje se savjetuje oprez: s jedne strane morate umjereno zalijevati kako biste izbjegli moguće zalijevanje. S druge strane, nikada nemojte prelijevati lišće jer to može uzrokovati opekline! Gnojiti je potrebno samo jednom godišnje, obično u proljeće. Smanjivanje se ne preporučuje. Radije se ograničite na izrezivanje samo bolesnih i izumrlih izbojaka. Japanski javori su izdržljivi i u našim klimatskim uvjetima mogu lako prezimiti vani.

Slijedite ove savjete za njegu i divit ćete se prirodnoj ljepoti i spektakularnoj boji japanskog javora u vlastitom vrtu svake godine. Urednički tim Freshideena vam to želi!

 Japanski javor boduje svojim oblikom lista …

Japanski javor zeleno lišće posebnog oblika lišća

… i jedinstvenu jesensku boju!

Japanski javor jedinstvene spektakularne jesenske boje prekrasan vrtni aranžman

 Uvedite Indijsko ljeto u svoj vrt!

Japanski javor vinsko-crvene jesenske boje Indijsko ljeto u vlastitom vrtu

Lako za njegu i nezahtjevno, ali prirodno lijepo!

Japanski javor jednostavan za njegu izdržljiv prirodno lijep

 Priroda nas svake sezone može iznenaditi svojim oblicima i bojama …

Japanski javor prekrasna priroda impresivnih oblika i boja

 …. I pobuditi naše duboko divljenje!

Prekrasna priroda japanskog javora izaziva duboko divljenje