Ikebana – japanska umjetnost aranžiranja cvijeća i njeni osnovni principi

Osim zen budizma, ceremonija čaja, hanamija i kaligrafije, ikebana je također jasno dio tradicionalne kulture Japana. Japanska umjetnost aranžiranja cvijeća pleni jednostavnom estetikom i meditativnom aurom svojih aranžmana. Iako na prvi pogled ovo može izgledati jednostavno, potrebno je puno vremena i strpljenja. Nije uzalud da ovoj umjetnosti predaju iskusni učitelji u dobro uspostavljenim školama ikebane u Japanu, u različitim stilovima i tradicijama. Što se točno krije iza Ikebane i koja osnovna načela ima ova drevna umjetnost aranžiranja cvijeća, možete saznati u nastavku. Također ćete dobiti neke važne savjete i obilje inspiracije ako želite sami upoznati ili vježbati aranžiranje japanskog cvijeća.

Japanska umjetnost aranžiranja cvijeća ima dugu tradiciju

japanski cvjetni aranžman krizanteme ikebana

Što je ikebana?

U slobodnom prijevodu s japanskog, Ikebana znači “živo cvijeće” ili “cvijeće koje oživljavate”. Japanska umjetnost aranžiranja cvijeća stara je oko 1500 godina, a korijene možemo pronaći u 6. stoljeću u doba Nare u Japanu. Budistički hramski svećenici prinosili su ritualne darove cvijeća u čast Bude i koristili ih kao važan dio molitava i meditacije.

S vremenom se aranžiranje cvijeća pretvorilo u pravu umjetnost, koja je do 17. stoljeća bila dostupna samo aristokratima, svećenicima i samurajima. Tek su kasnije pučani, gejše i žene općenito dobile pravo da uče i vježbaju Ikebanu.

Ikebana se također vremenom razvijala i mijenjala

ikebana japanski cvjetni aranžman

Za razliku od zapadnog cvjetnog aranžmana, japanska umjetnost slaganja cvijeća prilično je minimalistička i uvijek ima dublje značenje. Ovdje svaki mali detalj, orijentacija i položaj cvijeća, grana i lišća igraju određenu ulogu. Osim toga, ne radi se samo o estetici, već o meditaciji i samootkrivanju, kao i prolaznosti trenutka. Često se Ikebana naziva i Kadō (華 道, dt. “Put cvijeća”).

Osnovni principi japanske umjetnosti aranžiranja cvijeća

Ono što na prvi pogled izgleda kao nasumični cvjetni aranžman zapravo je savršeno promišljena kombinacija dijelova biljaka i cvijeća. Time se ne samo prenose umjetnikovi osjećaji i svjetonazor, nego se također ilustrira kozmički poredak. U osnovi radite s tri osnovne razine koje označavaju nebo, čovječanstvo i zemlju. Najviša grana simbolizira nebo (Shin), cvijeće ili lišće u sredini simboliziraju ljude (Soe), a najniži dijelovi označavaju zemlju (Hikae). U većini slučajeva ikebana također sadrži dodatne elemente koji se nazivaju jushi.

Oblik i boja vaze ili zdjele sastavni su dio koncepta Ikebane

japanski cvjetni aranžman ikebana žuta krizantema

Blizina prirode ove umjetnosti aranžiranja cvijeća očituje se i u činjenici da ikebana uvijek izražava godišnje doba. Čak su, ili iznad svega, pupoljci i uvenuti listovi, kao i stabljike ovdje važna komponenta i podsjećaju gledatelja na sveprisutnu prolaznost i prirodnu ljepotu nesavršenosti.

Savršena ljepota je u nesavršenosti

grančice bijelog ljiljana mahovina ikebana

Stilovi u umjetnosti Ikebane

Japansko aranžiranje cvijeća prošlo je dug put od svog početka. Razvijeni su različiti stilovi koji pripadaju različitim školama ikebane. Drevna se umjetnost i danas uči u tradicijama Ikenobo, Ohara ili Sogetsu. Prva dva su prilično tradicionalna i stroga, dok je posljednja prilično liberalna i prikladnija za početnike.

Stil Rikka smatra se osnovom i najoriginalnijim oblikom Ikebane. Cvjetni aranžmani u osnovi se sastoje od sedam glavnih grana i mogu se koristiti samo određene biljke, oblici i boje. Iz toga su se kasnije razvili drugi stilovi Ikebane, poput najtežeg Shoka -Ikebane, kao i slobodni stilovi – Nageire, Moribana i Jijuka.

Jesenja nageire ikebana s ružama

ikebana japanski cvjetni aranžman ruže

Ono što ovdje na Zapadu znamo kao Ikebana prije svega su cvjetni aranžmani u stilu Nageire i Moribana. U prvom slučaju koriste se visoke vaze, a u drugom takozvane suiban – ravne keramičke zdjele s tradicionalnim ježem, kenzanom.

Ikebana tulipana od cvjetova trešnje u moribanskom stilu

ikebana proljetno cvijeće trešnja cvjetovi tulipani

Kratke upute u ovom videu:

Japanska umjetnost aranžiranja cvijeća lekcija je za sebe. Ipak, svatko to može naučiti i time se ne samo pozabaviti egzotičnim hobijem, već i otkriti japanski način samootkrivanja. Ikebana vam pomaže da na meditativan način osjetite svoju povezanost s prirodom i svemirom te da doživite rustikalnu ljepotu nesavršenosti.

Ako i vi želite ići na “Put cvijeća”, potražite tečajeve Ikebane u centru za obrazovanje odraslih u vašem području ili kontaktirajte Ikebana-Bundesverband e.V. ili prvu njemačku školu Ikebana. U svakom trenutku ćete pronaći aktualne informacije o nadolazećim tečajevima i radionicama na ovom području. Neka vas naša galerija slika u nastavku inspirira i zaronite dublje u tajne Ikebane.

Okićena Ikebana s Kenzanom u zdjeli

krizantema ikebana japanski cvjetni aranžman

Moribana Ikebana s crvenim dalijama u jesen

dahlias bobice japanski cvjetni aranžman ikebana

Proljetni ukras u japanskom stilu

proljetno cvijeće ikebana japanski cvjetni aranžman

proljetni ukras ikebana japanski cvjetni aranžman magnolija trešnja cvjetovi

Ikebana slobodnog stila s gerberama

zaglavila gerbera ikebana

Cvjetne grane kestena poredane u zdjelu

ikeban cvijet kestena japanski cvjetni aranžman

Složeniji sastav ikebane ljeti

ikebana japanski cvjetni aranžman šareno cvijeće

ikebana japanski cvjetni aranžman proljetno cvijeće

Tulipan susreće magnolije

ikebana japanski cvjetni aranžman tulipani magnolija

Tumačenje ikebane sa svježim narcisima

ikebana narcisi japanski cvjetni aranžman

S pravim priborom uspjet će i najkompliciranija ikebana

ikebana dodaci japanski cvjetni aranžman

Još prisnije osjetite i proslavite proljeće

japanski cvjetni aranžman ikebana magnolias žuti tulipani

japanski cvjetni aranžman porculanska vaza cvjetovi trešanja

iris proljetni cvijet ikebana japanski cvjetni aranžman

cherry blossom iris japanski cvjetni aranžman

narcis proljetne grane japanski cvjetni aranžman   japanski cvjetni aranžman ikebana ljiljan   japanski cvjetni aranžman ljiljani monstera cvjetni aranžman

cvijet trešnje ikebana japanski cvjetni aranžman  ljiljani gipsofila japanski cvjetni aranžman

magnolija suncokret japanski cvjetni aranžman

monstera nježno cvijeće japanski cvjetni aranžman ikebana  karanfil ikebana japanski cvjetni aranžman

orhideje ikebana japanski cvjetni aranžman

ruža paprat ikebana japanski cvjetni aranžman

ruže grane šipka ikebana  bijeli tulipani grane proljetna ikebana

nježne krizanteme palma japanski cvjetni aranžman ikebana