Begonije – cvijeće i lišće ukrašavaju balkon i vrt

Šareno cvijeće i ukrasno lišće begonije krase balkone, vrtove i prozorske klupice cijelo ljeto. Uz pravilnu njegu, ove biljke mogu biti pravi trajni cvjetači, osobito neke sorte. U svijetu je trenutno poznato oko 1800 vrsta begonija. Ovdje, u Njemačkoj, o biljkama se brine u loncima, kutijama, loncima, visećim košarama ili izravno u vrtnoj gredici. Gomoljaste i ledene begonije uživaju veliku popularnost. Oni dobro uspijevaju u našim klimatskim uvjetima i mogu biti vani od sredine svibnja do prvog mraza. Kako bi vam jedinstveno cvijeće i šareni listovi begonija oduševili oči, morate znati mnogo o ovim impresivnim ljepotama i imati ih na umu kada se brinete za njih. U nastavku ćete pronaći korisne i vrijedne informacije i važne savjete za njegu begonija. Držite se toga za više informacija!

 Cvatnja begonije može biti tako fascinantna!

Begonije u loncu na otvorenom fascinantno cvjetaju krvavocrvenim cvjetovima

  • Zanimljive činjenice o begonijama

Nema sumnje da su nam begonije naše omiljene balkonske i vrtne biljke. Oni boduju svojim obojenim lišćem i dugotrajnim obiljem cvijeća. Prekrasne biljke su rod obitelji škriljevca (Begoniaceae) i izvorno dolaze iz tropskih i suptropskih regija uz ekvator.

Većina sorti begonije porijeklom je iz tropskih šuma Afrike, Amerike i Azije. Tamo rastu na otvorenom kao trajnice, grmlje ili grmlje. Dosežu visine od 45 do 60 cm.

 U loncu lijepe begonije dosežu visinu od 45 do maksimalno 60 cm.

Begonija crveni cvjetovi u posudi visine 45 do 60 cm

Listovi su mu s finim uzorcima, pjegavi i obojeni. Prava atrakcija u vrtu ili na balkonu!

Njihovo lišće je zanimljivo uzorkovano, prugasto, šareno i obojeno. To čini biljke uočljivima i povećava njihovu dekorativnu funkciju. Prekrasni cvjetovi begonije sjaje u svim bojama i impresioniraju svojim nježnim nijansama. Međutim, nema begonije koja cvjeta u plavoj boji. Ako vam je to omiljena boja, uzalud ćete tražiti ove biljke. Međutim, možete pronaći mnoge druge nijanse koje gode očima i duši. Cvijeće iznenađuje pravom raznolikošću boja. One se kreću od čisto bijele do žute i narančaste te nježne ružičaste do crvene. Sa svojim sjajem boja, begonije su pravi vrhunac u svakom vrtu i na svakom balkonu.

 Biljke u loncima pokazuju nam svoju raznolikost boja.

Begonia lončanice četiri različite boje lijepe privlače oči u vrtu

  • Savjeti za pravilnu njegu begonija

Begonije nikako nisu zahtjevne biljke. Međutim, o njima se mora pravilno brinuti. Na tome vam zahvaljuju jedinstvenim prikazom cvijeća i njihovog lijepo obojenog lišća.

Mjesto i tlo: Sve vrste ovih biljaka imaju posebnu karakteristiku, osjetljive su na sunce. Stoga begonije preferiraju sjenovito ili djelomično zasjenjeno mjesto gdje podnevno sunce ne izlazi direktno. Izuzetak su begonije Semperflorens, poznate i kao Božje oči, koje su kod nas vrlo popularne. Mogu podnijeti više sunca i dobro se snalaze na sunčanom mjestu. Vlažnost tamo također može biti malo visoka, biljke to mogu dobro podnijeti. Dobro rastu u toplom, rastresitom tlu i hranjivim tlima.

Ove vrtne ljepote trebaju djelomično zasjenjenu lokaciju i tlo bogato hranjivim tvarima.

Begoniji je potrebno djelomično zasjenjeno mjesto u vrtu bogato hranjivim tvarima

Sjetva i sadnja:  Begonije se mogu posaditi u svježe lončanicu sredinom svibnja i staviti van nakon ledenih svetaca. Ako njegujete biljke u posudama, pobrinite se da imaju dobru drenažu. Male ljepotice uopće ne podnose vlaženje. Gomoljaste begonije mogu se preferirati od veljače. Dovoljno su jaki da do sredine svibnja izađu van.

Ove se begonije mogu donijeti na otvoreno od sredine svibnja.

Begonije, dvije biljke u saksiji, donose nježne ružičaste i žute boje cvijeća na otvorenom od sredine svibnja

Zalijevanje i gnojenje: Što se tiče zalijevanja, begonije su osjetljive i pokazuju svoje zahtjeve. S jedne strane ne vole zalijevanje, s druge strane potrebno im je redovito zalijevanje jer im je lišće stalno žedno. Zato, budite vrlo oprezni s količinama vode! Biljke možete gnojiti i svaka dva tjedna. To je sasvim dovoljno. Najbolje je koristiti tekuće gnojivo za balkonsko cvijeće, pomiješano izravno u vodu za navodnjavanje.

 Budite oprezni pri zalijevanju, ove biljke ne podnose vlaženje.

Begonije crveni cvjetovi bijeli lonac Budite oprezni kada zalijevate, a ne zalijevate

Zimovanje: Samo rijetke vrste mogu prezimiti vani, većina vrsta begonija osjetljiva je na mraz. U jesen se uklanja zelenilo biljaka, a gomolji se čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. Iznose se tek u veljači i stavljaju na toplo i svijetlo mjesto u kući. Kao što je već napisano, biljke se mogu iznijeti van nakon posljednjeg mraza.

Zadovoljstvo za oči!

Begonije nježno ružičaste boje cvijeća Užitak za oči Uzgajajte biljku u kanti

Begonije u vrtu Raznovrsne nježne boje oduševljavaju oči

 Nježne boje cvijeća definitivno se primjećuju vani.

Begonije nježno narančasto lijepo cvijeće ističu se vani

Begonije nježno narančasto lijepo cvijeće

Dodatni savjet: Ove prekrasne vrtne biljke mogu biti zaražene lisnim ušima, tripsom, gusjenicama i grinjama na otvorenom. U vrtnom krevetu ne osjećaju se sigurnima od blackjack žižaka. Bube oštećuju lišće i nanose ozbiljna oštećenja gomoljima.

Više savjeta za njegu možete saznati u priloženom videu.

Želimo vam puno sunčanih dana do kraja ljeta i uživajte u cvjetanju begonija u svom vrtu ili na balkonu!

 Prekrasno cvijeće može pretvoriti bilo koji vrt u oazu blagostanja.

Begonije mnogo cvijeća crvene i ružičaste mnoge posude pretvaraju vrt u oazu blagostanja

Begonije mnogo cvijeća crveno i ružičasto u vrtnoj gredici oaza blagostanja

Begonije su među popularnima Balkonske biljke  Nijemaca, također su izrezali lijepu figuru u viseće košare.

Begonijine popularne balkonske biljke također dobro izgledaju u visećim košarama

 U ovom sjaju cvijeća možete uživati ​​vani do prvog mraza.

Begonije nježni cvjetovi vani stoje cijelo ljeto do prvog mraza u kasnu jesen