Indijsko vjenčanje: koji se rituali provode?

Indijsko vjenčanje sastoji se od niza kulturnih događaja i traje nekoliko dana. Stoga se svi rituali zajedno mogu produžiti od 3 dana do čitavog tjedna. Vrhunac je, međutim, dan vjenčanja.

U Indiji vjenčanje ne simbolizira samo zajedništvo dvoje ljudi (mladenka i mladoženja), već i zajednicu njihovih obitelji. Zato u tome važnu ulogu imaju rodbina bračnog para.

Indijsko vjenčanje prema tradiciji

indijsko vjenčanje mladenka mladoženja mandap

U nastavku ćemo pokušati objasniti kako ide indijsko vjenčanje. Međutim, svadbene svečanosti mogu se uvelike razlikovati ovisno o regiji. Čitajte dalje kako biste saznali o nekim važnim indijskim vjenčanim ritualima …

Hinduistički brak je sakrament, a ne ugovor

indijska svadbena svečanost

Kako ide indijsko vjenčanje??

Sangeet

Predvečerje se održava nekoliko dana prije dana vjenčanja. Ovo je poznato kao Sangeet i doslovno prevedeno znači “pjevajte zajedno”. Tako se obje obitelji okupljaju da pjevaju i plešu. Mladenkina obitelj pjeva tradicionalnu indijsku narodnu pjesmu posebno za mladoženjinu obitelj koja im želi dobrodošlicu.

Mehndi

Mehndi ceremonija poznata je u cijelom svijetu i također je dio muslimanskog vjenčanja. Mehndi ritual obično se odvija jedan ili više dana prije vjenčanja. Mladenkine ruke i noge ukrašene su bojom od kane. Uključene su samo žene, odnosno bliski prijatelji i rodbina mladenke.

Mladenkine ruke i noge složeno su uzorkovane

indijsko vjenčanje mehndi uzorak kane ruke

Vjenčanica

Svaka indijska mladenka nosi tradicionalni sari u crvenoj boji. U indijskoj kulturi crvena boja predstavlja bogatstvo i plodnost.

Prema indijskoj tradiciji, mladenka nosi crveni sari 

indijsko vjenčanje mladenka vjenčanica crvena

Dolazak mladoženje

Dolazak mladoženje i njegove rodbine na mjesto vjenčanja očekuje se s velikom radošću i u skladu s tim slavi. Ples će vas dočekati mladenkina obitelj.

Predaja mladenke mladoženji

Budući da je otac već pred oltarom, ujak s majke vodi nevjestu do oltara. U ceremoniji ima ulogu i mladenkin brat. Stavlja rižu u ruke mladencima.

Kanya Daan naziv je trenutka kada otac predaje mladenku mladoženji. Tijekom ceremonije mladenkin otac stavlja ruke svoje kćeri u mladoženjine ruke. Majka ulijeva mladenci vodu u vodu, a ona zatim teče u mladoženjinu ruku.

Mladenkin otac daje kćer mladoženji

indijsko vjenčanje svadbena svečanost mladenka predaja

Od Mandap

Hinduistička vjenčanja održavaju se na otvorenom pod nadstrešnicom poznatom kao mandap. Ovo je privremena građevina koja je posebno izgrađena za vjenčanje i lijepo ukrašena cvijećem. Svaki od četiri stupa mandapa predstavlja jednog od četiri roditelja. U središtu mandapa pali se sveta vatra.

Vatra igra važnu ulogu u hinduističkom vjenčanju

indijsko vjenčanje sveta vatra

Mantre i molitve

Hindu vjenčanje uvijek je popraćeno nizom mantri i molitvi. Pjevaju se svete mantre dok mladenkin otac daje kćer mladoženji. Službena ceremonija vjenčanja započinje molitvom bogu Ganeshi. Par se moli bogu sreće za njegov blagoslov i nada se da će imati sretan bračni život.

Jai Mala

Jai Mala je indijski ritual u kojem mladenci razmjenjuju cvjetne vijence. To odgovara zapadnom ritualu u kojem se razmjenjuju prstenovi

Cvjetni vijenci međusobno se razmjenjuju

indijska svadbena ceremonija mandap cvijeće

Parikrama

Mladenci sedam puta kruže oko svete vatre. I s tim su već muž i žena.

Saptapadi

Tijekom rituala Saptapadi, mladoženjin šal i mladenkin sari vezani su zajedno, a par zajedno čini sedam koraka.

Talambralu

U južnoindijskom običaju poznatom kao talambralu ili ritual sreće, par se tušira mješavinom riže, kurkume, šafrana, pa čak i bisera. Ova tradicija simbolizira plodnost, prosperitet i sreću.

Riža donosi sreću prema staroindijskoj tradiciji 

indijsko vjenčanje svadbena svečanost riža

Po mladenkinoj kosi pospite crveni prah

Sindoor, narančasto-crveni puder, nanosi se na mladenkinu ​​kosu i simbolizira njezin novi status udane žene.

Sretni par zajedno gleda u budućnost

indijsko vjenčanje svadbena svečanost

Ovisno o regiji, provode se ti i / ili drugi hinduistički vjenčani rituali. Svaki od njih ima duboku simboliku i ima za cilj učvrstiti odnos između mladenaca i utrti im put za sretan suživot.

Indijsko vjenčanje sastoji se od mnogih rituala i može trajati nekoliko dana

indijsko vjenčanje svadbene svečanosti ruke

Čestitamo!

indijsko vjenčanje bračni par obitelj