Održavanje zdrave kose – čudesna biljka ružmarin

zdrava kosa njega ulje ružmarina njega kose

Održavajte zdravu kosu čajem od ružmarina

Poznajete li dobro svojstva ružmarina? Milijuni ljudi ga visoko cijene i puno koriste ružmarin u kuhanju. Blagotvorno djeluje na naše zdravlje.

Za vrlo praktične primjene ružmarina u kućanstvu također se kaže da su dobro poznate, poput čuvanja moljaca.

Ružmarin se koristi i u kozmetici. Zato što ima i jako dobar učinak na našu kožu. Ružmarin štiti od opadanja kose, prhuti i općenito čini kosu živahnijom.

Pa želite li kosu nahraniti ružmarinom? Postoji mnogo načina za to.

Čaj od ružmarina također može puno pomoći

za njegu kose čaj od ružmarina

Ali najbolje je da sami napravite losion. Ovako ovo radite ….

Pripremite losion od ružmarina

Uzmite dvije šake listova ružmarina i stavite ih u lonac s vodom. Kuhajte oko 10 minuta. Zatim ostavite da čaj stoji 15 -ak minuta. Vaš čaj od ružmarina je sada spreman!

Najprije morate prosijati čaj pa ga tek onda nanijeti na kosu. Nakon toga operite kosu šamponom i isperite čistom vodom.

Maslac od ružmarina

Također biste se mogli zdravo hraniti maslacem od ružmarina. Uzmite malo svježe biljke i istucite je pritiskom. Zatim dobijete prerađeni ružmarin u bocu i u njega ulijete maslinovo ulje. Boca bi trebala ostati u mračnoj i hladnoj prostoriji. Masirajte glavu s nekoliko kapi ove smjese.

Ružmarin u maslinovom ulju

kosa zdrava njega ružmarinovo maslinovo ulje

Ružmarin u vrtu

Imate li zapravo vrt?

njega kose zdrav vrt ružmarina

Tada biste tu mogli uzgajati ovu mediteransku biljku. Tako da uz ova dva ili druga recepta s ružmarinom uvijek možete biti zdravi.

Počnimo s osnovnim činjenicama. Vrijeme cvatnje ružmarina je od travnja do lipnja. Listovi mu se suše zimi. Maksimalna visina koja se može doseći je oko 1,5 metara. Ružmarin voli jako sunčana i suha mjesta za sadnju. Idealno mjesto također treba zaštititi od vjetra.

Zalijevati morate rijetko i u odmjerenim količinama. Budite upozoreni da je ružmarin biljka koja ne podnosi niske temperature. Stoga biste se trebali najbolje brinuti za njih u saksiji za cvijeće. Tako biste ga mogli lako premjestiti unutra ako vani postane previše hladno. Najbolja temperatura bila bi oko 10-12 stupnjeva. Biljka ružmarina može izdržati do -5 stupnjeva. U proljeće i ljeto biljku treba staviti na zaštićeno mjesto.

Ružmarin se širi reznicama

briga za kosu zdrave reznice ružmarin

Treba ga premještati u novi spremnik svake dvije godine. Bilo bi poželjno da se ružmarin zatim prebaci u novu posudu. Nema potrebe za gnojidbom.

Inače, kako možete održati zdravlje uz ružmarin?

Na kraju, navedimo neke velike zdravstvene prednosti ružmarina. Može se koristiti kao konzervans za brojne proizvode. Promiče se rad mozga, poboljšava se memorija, liječi glavobolje, želučane tegobe, poremećaji živčanog sustava, nizak krvni tlak. Ružmarin možete koristiti i za liječenje nekih ožiljaka na koži. Ako ste prehlađeni, preporučuju se inhalacije s ružmarinom.

Fino eterično ulje od ružmarina

eterično ulje za kosu

Cvijet plavog ružmarina

njega kose zdrav cvijet ružmarina

Osušeni ružmarin

njega kose zdrava osušena ružmarin

Prirodna kozmetika s ružmarinom

kosa zdrava njega ružmarin kozmetika

Ružmarin – svježa biljka

kosa zdrava njega biljka ružmarin

Svježe ljekovito bilje

njegu za kosu recepti za zdrav ružmarin

Hladan napitak u vrućem ljetu

njega kose zdravo ljetno piće od ružmarina

Šik snop ružmarina

kosa zdrava njega ružmarin snop

Ljekovito bilje kao lončanice

njega kose zdrava biljka ružmarin u saksiji