Evo kako izgraditi košnicu: detaljan vodič

Ako želite biti pčelar, pored svega vašeg znanja, potrebna vam je i tehnička oprema, posebno jedna ili više košnica u kojima pčele mogu živjeti! Košnicu možete kupiti kao montažni dio ili je možete sami izgraditi. U nastavku donosimo detaljne upute o tome kako izgraditi jednostavan košnicu. Ako želite saznati više, samo čitajte dalje …

Izgradnja košnice – izazov za pčelare

Pčelinjak gradi polje košnica

Izgradnja košnice: alati i materijali

Osim osnovnih vještina poboljšanja doma, za izgradnju košnice bit će potrebni sljedeći materijali:

 • Metar
 • Ručna pila
 • čekić
 • odvijač
 • Bušilica sa središnjom bušilicom
 • Kvadrat
 • Ručni avion
 • Dlijeto za drvo
 • Pomoćni nož
 • Raspoloženje
 • Pištolj za spajanje

Za izgradnju košnice trebat će vam alat i drveni materijal 

Alati i materijali za izgradnju košnica

Neobrađena borova šuma dobro funkcionira za izgradnju košnice, ali ako nabavite cedrovo drvo, košnica će bolje izdržati. Drvo bi trebalo biti debljine 20 mm – 25 mm i širine 300 mm. Na primjer, za to se dobro koristi blanjano drvo. Ovo će vam trebati između 10 i 20 metara, ovisno o tome koliko razina želite da vaš košnica ima.

Za krov će vam trebati i dva komada šperploče, jedan 500 mm x 420 mm i drugi 390 mm x 350 mm. Obje bi trebale biti debljine oko 12 mm.

Za noge koristite četiri bloka dimenzija 50 mm x 100 mm, visine 100 mm.

Za gornje šipke košnice koristite drvene grede debljine 10 mm i širine 25 mm. Za svaki košnicu trebat će vam 10 komada duljine 300 mm.

Naravno, trebat će vam čavli ili vijci za držanje košnice. Vijci omogućuju bolje pričvršćivanje. Oni bi trebali biti dugi oko 50 mm i moraju biti pocinčani ili bez hrđe.

Uradi sam drveni košnicu

Pčelinjak gradi košnicu od drveta

Gornja razina košnice ima izolacijsku ulogu, takozvana toplinska izolacija. Da biste to učinili, potreban vam je komad tkanine koji prekriva dno kutije, npr. Pamučna tkanina ili platno, otprilike 500 mm x 500 mm. Također će vam trebati prirodni izolacijski materijal. Drvna sječka, sjeckana slama ili piljevina također dobro funkcioniraju.

Između gornje kutije za košnice i toplinske izolacije mora se postaviti još jedan komad tkanine – mora biti dugačak i širok oko 350 mm, tj. Četvrtast, a premazati ga tijestom od brašna kako ga pčele ne bi pojele.

Trebate nešto čime ćete počastiti gotovu košnicu. Na primjer, laneno ulje dobar je izbor jer nije otrovno.

Savjeti na temu “izgradnja vlastitog košnice”

Vodič za izgradnju košnica

Toplinska izolacija

Izolacija je jednostavan okvir s tkaninom pričvršćenom na dno. Prvo rasporedite sve komade drveta (dva komada 300 mm x 100 mm i dva komada 340 mm x 100 mm) tako da tvore kvadratni okvir. Dakle, dulji komadi drveta trebali bi se preklapati s kraćim. Sada ih možete pričvrstiti čavlima ili vijcima. Ako koristite vijke, prvo izbušite probnu rupu. Dva pričvršćivača na svakom kraju trebala bi biti dovoljna.

Kad već završite okvir, uzmite komad tkanine i stavite ga na vrh okvira. Pištoljem za spajanje pričvrstite tkaninu na okvir tako da prvo stavite nekoliko kopči na prednju stranu, zatim rastegnete tkaninu natrag, a zatim dodate još nekoliko isječaka. Ponovite to i sa strana, pazeći da je tkanina ravnomjerno rastegnuta. Odrežite rubove tkanine tako da se više ne vijori komad tkanine.

Pčelinjak s toplinskom izolacijom i krovnom konstrukcijom

Izgradite pčelinjak Izgradite vlastiti košnicu

Izgradite pod

Izrežite dva komada drveta veličine 335 mm x 170 mm. To su obje polovice poda. Zatim izrežite dva manja komada 210 mm x 30 mm. Trebat će vam i daska za slijetanje, 400 mm x 160 mm.

Uzmite jednu od donjih polovica i označite pravokutnik koji ste izrezali za ulaz u košnicu – mora biti centriran po duljini i čvrsto s jedne strane. Pravokutnik bi trebao biti 50 mm x 120 mm. Izrežite pravokutnik rezanjem stranica testerom, a unutrašnjost dlijetom. Glatko ga izbrusite.

Obje donje polovice stavite zajedno tako da otvor bude okrenut prema van, postavite oba mala komada drva sa svake strane i prekrižite spoj između donjih polovica. Prikucajte male komadiće, pazeći da koristite čavle koji ne prolaze skroz do dna.

Košnice u vlastitom vrtu

Upute za izradu drva za košnice

Zatim postavite ploču za odlaganje na pod, centriranu tako da preklapa ulaznu rupu i leži 10 mm od stražnje strane poda. Pričvrstite ga čvrsto na mjesto.

Za noge uzmite svoja četiri bloka 50 mm x 100 mm i izrežite četiri stope od ploča debljine 25 mm – stope bi trebale biti 100 mm x 100 mm. Pribodite jednu nogu na dno svake noge, a zatim preokrenite pod tako da daska za slijetanje bude na dnu i postavite je preko četiri noge. Noge bi trebale stajati u prazninama između odskočne daske i rubnih nosača, možda pod kutom. Zakucajte ili zavijte kroz pod kako biste pričvrstili noge na mjestu.

Ako ste pčelar iz hobija, svoje košnice možete sami izgraditi

Izgraditi pčelinjak Pčelar je sam sagradio košnicu

Napravite kutiju za košnice

Kutija za košnice je kvadratnog okvira, sa ručkama sa strane. Najprije su izrezane stranice okvira – dvije dugačke šipke 340 mm x 210 mm i dvije kratke šipke 300 mm x 210 mm. Okvir pričvrstite vijcima ili čavlima na isti način kao i za toplinsku izolaciju, s dugim stranama koje se preklapaju s kratkim tako da formirate kvadratni okvir.

Kao što je spomenuto pod naslovom “Alati i materijali”, potrebno vam je deset komada drveta debljine 10 mm, širine 25 mm i duljine 300 mm. Kratkim čavlima ili iglama pričvrstite dva od njih na stranice okvira, 10 mm od vrha do dna. Ovi tvore nosače na kojima sjedi osam gornjih greda, a pčele na njima grade saće.

Izrežite dvije drvene trake otprilike 200 mm x 50 mm i pričvrstite ih na vanjsku stranu kutije sa suprotnih strana kako biste napravili ručke tako da kutiju možete lako podići.

Uradi sam drvene košnice

Pčelinjak izgradi dvije košnice

Izgradnja krova

Krov je zabat koji se uklapa preko toplinske izolacije. Počnite tako što ćete uzeti krovnu šperploču (500 mm x 420 mm) i prepoloviti je tako da imate dva komada 500 mm x 210 mm. Sada izrežite komade ploče za stranice, 350 mm x 12 mm. Zatim izrežite komad grebena 500 mm x 60 mm i dva zabatna kraja 390 mm x 210 mm. Uzmite krajeve zabata i označite središte na najdužoj duljini. Zatim označite 20 mm s obje strane središnje točke. Sada izmjerite 160 mm odozdo prema gore i označite s obje strane donjeg stola. Nacrtajte dvije crte sa strana do vanjskih srednjih točaka i izrežite ih tako da dobijete komad u obliku zabata na vrhu.

Izgradite glavni okvir krova pričvršćivanjem krajeva zabata na kratke stranice, baš kao što ste to učinili s kutijama za izolaciju i košnice. Uzmite drugu polovicu, koja se naziva pokrovna ploča, položite je preko stranica krova i pričvrstite. Sada uzmite krovne ploče i pričvrstite ih na zabatne krajeve. Preklapat će se na svakom kraju. Sada pričvrstite ploču sljemena i imate gotov krov.

Uživajte u krajnjem rezultatu!

Sagradite pčelinjak. Sami sagradite košnicu

Završetak i postavljanje košnice

Sastavite košnicu tako da prvo postavite pod, a zatim kutiju s košnicom. Postavite izolacijski materijal, a zatim krov postavite preko izolacije.

Na kraju, svoju DIY košnicu tretirajte lanenim uljem. Umjesto toga možete koristiti boju, ali pazite da nije otrovna. Obrađujte samo vanjsku stranu košnice, ali pazite da su stopala dobro obojana. Inače će brzo istrunuti jer su u stalnom kontaktu sa tlom. Na dno nogu mogli biste pričvrstiti krovni filc kako biste ih bolje zaštitili ili postaviti košnicu na vrh neke opeke.

Pčele u košnici

Izgradite vlastiti DIY projekt košnice

Pronađite odgovarajuće mjesto za svoj košnicu. Trebao bi biti djelomično zasjenjen i malo zaštićen od vjetra. Vaša košnica mora biti dovoljno plitka da stoji ravno i dobro ocijeđena kako vam se stopala ne bi previše smočila.

Sada imate gotov košnicu! Još uvijek možete sami sagraditi nekoliko košnica “uradi sam” kako biste dobili više meda! Naravno da trebate i više pčela …

Med nije samo vrlo ukusan, već je i vrlo zdrav

Pčelari grade pčele