Romantična umjetnost: značajke i djela Caspara Davida Friedricha

doba romantike i romantične umjetničke značajke Caspar David Friedrich

Doba romantizma u umjetnosti

Romantična umjetnost vjerojatno je jedan od najopsežnijih stilova u povijesti umjetnosti. Nije ograničeno na bilo koju državu ili državu. Ovo je zanimljiva činjenica iako romantika ima mnogo veze s nacionalizmom. Ipak, karakteristike romantične umjetnosti u mnogim zemljama su slične.

Stil počinje u Europi oko 1800. Od tada je doba romantizma također bilo snažno prisutno u Americi.

Caspar David Friedrich (1774. – 1840.) – najpoznatiji njemački slikar iz doba romantizma

Georg Friedrich Kersting: Caspar David Friedrich u svom ateljeu, 1811

epoha romantike i slikarka romantične umjetnosti

Postoje dva glavna diskursa romantike. S jedne strane, radi se o idealiziranom predstavljanju karakteristika koje drže različite europske nacije na okupu. Jedan predstavlja prirodu, heroje povijesti i određene ličnosti i događaje u savršenom obliku.

S druge strane, ovo je stil koji vrlo snažno dovodi pojedinačne ljudske emocije u središte prikaza. No i ovdje se promatra određena idealizacija, jer se uglavnom radi o povišenom položaju jakih unutarnjih vrijednosti.

Portret Caspara Davida Friedricha, Gerhard von Kügelgen 1810–1820

epoha romantična umjetnost Caspar David Friedrich portret

Povijesni kontekst romantične umjetnosti

To je pokret koji se suprotstavljao racionalizmu u filozofiji i u percepciji povijesti. Nadalje, na romantizam je snažno utjecala Francuska revolucija i njezina filozofija.

Romantična umjetnost: Lutalica iznad mora magle

epoha romantična umjetnost Caspara Davida Friedricha

Romantika emocije stavlja iznad misli i stvarnosti. Unutar romantičarskog slikarstva ne može se promatrati vlastita estetika. S jedne strane, to je zato što se slikari u tom pogledu nisu razlikovali od klasičnih škola. Osim toga, nije slikarska izvedba već kontekst koji je najviše oblikovao stil.

Žena pred zalazećim suncem

romance epoch romance art Caspar David Friedrich

Prepoznaje se neka vrsta individualizma, koji ipak nije prirodan. Iz toga se prije svega vadi, naglašava, razvija težnja za herojskim. Samo to zanima slikare. To može biti osobito herojski prikaz bitke s mnogim mučenicima ili velike pobjede. U oba slučaja likovi su nezemaljski heroji i postižu najvišu razinu morala. Da bi se to postiglo, koriste se mnogi obrasci koji potječu iz davnih vremena.

Žena na prozoru

epoha romantična umjetnost Caspar David Friedrich žena na prozoru

Propaganda ideja

Zbog svog karaktera, romantična umjetnost izvrsno je služila kao snažna propaganda koja je morala nametnuti određene ideje, često i političke. Ideje su bile idealne, romantične i vrlo emotivne u isto vrijeme.

Arktički ocean, 1823-1824

epoha romantična umjetnost Caspar David Friedrich

Karakteristike romantične umjetnosti

Tehničke karakteristike umjetnosti manje se mogu nazvati tipičnim, a više vrijednosti koje slike prenose. Tipični predmeti u romantičnoj umjetnosti su oni koji na vrlo herojski način prikazuju prekrasnu prirodu, povijesne događaje i osobnosti.

Watzmann, 1824-1825

romantična umjetnost ljeto Caspar David Friedrich

U ljeto 1807

romantična epoha i romantična umjetnost ljeto Caspar David Friedrich

Oblici i boje su nekako slobodni i istodobno se mogu identificirati vrlo jasno i jasno.

Romantična umjetnost bila je vrlo dobro zastupljena u mnogim zemljama, ali najpoznatija u svijetu su francuska i španjolska djela. Ovaj je stil također bio od velike važnosti u Njemačkoj.

Ulaz na groblje, nedovršen, oko 1825. godine

ljubavna umjetnička slika Caspar David Friedrich