Klimt poljubac – pohvala ljubavi

Klimt sliku poljupca

Klimt poljubac i čežnju

“Poljubac” jedno je od najpoznatijih djela secesije i najpoznatija slika Gustava Klimta. Originalna slika trenutno se nalazi u austrijskoj galeriji Belverdere.

Poljubac je kvadratna slika (180 cm x 180 cm), nastala između 1908. i 1909. godine, koju povijest umjetnosti opisuje kao umjetnikovu “zlatnu fazu”.

Popularnost slika iz tog razdoblja povezana je s upotrebom zlatne bronce. Bizantsko slikarstvo, koje je sam Klimt upoznao na putovanju u Ravenu, služi kao uzor.

Bösendorfer Stadtsalon u Beču ponosan je što može pokazati Klimtov veliki klavir

Klimt model poljupca zlih sela

Materijali i boje izazivaju čarobne i vjerske asocijacije. Bogati ukrasi ukazuju i na materijalno i duhovno bogatstvo. Usput, to su jasne karakteristike secesije.

Povijest nastanka

Postoji nekoliko priča o tome kako je slika nastala. Najpoznatije je da su dvoje ljubavnika u središtu slike, Klimt i njegova ljubavnica Emilie.

Poljubac iz Klimta, kojeg zastupa sirijski ulični umjetnik

Klimt the Kiss sirijska ulična umjetnost

Zlatni motiv kao futrola za mobitel

Klimt futrolu za poljubac

Druga priča govori da je Klimt dobio naređenje od grofa. Grof je bio zaljubljen u snašicu čiji je portret nosio na privjesku na ogrlici. Njegova je želja bila da Klimt prikaže prikazanu damu kako se ljubi s grofom. Gustav Klimt ispunio je njegovu zapovijed, a time i grofovu želju. Jedno je pitanje bilo nejasno: zašto se ljubavnici zaista ne poljube? Klimt je tvrdio da je želio izraziti želju, raspoloženje, atmosferu neposredno prije poljupca. Vibrirajuća nježnost koju poljubac pretvara u spoj ljubavi i strasti.

Klimtov poljubac simbol je vjere u vječnu ljubav

Klimt poljubac tortu

Sliku staru više od 100 godina posebno cijene mladi ljudiKlimt poljubac na radnom mjestu

Kao fragment ili cijela slika – Klimtov poljubac uvijek je prepoznatljiv

Klimt the kiss spanish wall

Klimt je kasnije otkrio bliskim prijateljima da se tijekom svog zadatka zaljubio u gospođu iz prikolice, zbog čega je poljubac prikazao kao čežnju.

značenje

Poljubac je slika koja predstavlja vječni trenutak užitka. Slika je vjerojatno izraz vječne ljubavi između muškarca i žene.

Poljubac Klimt također je sretan zbog izuzetnog današnjeg uspjeha. Portret dvoje ljubavnika i besmrtna ljubav omiljeni su motiv zbog svoje pozitivne karizme.

Danas motiv slike možete vidjeti na raznim dodacima 

Klimt poljubac je bio odličan

Jednostavno vam nikad ne dosadi gledati ovo spajanje oblika i boja

Klimt torbu za poljubac

Poljubac Gustava Klimta odražava uvjerenja i vrijednosti secesije

Klimt tetovaža poljupca