Kintsugi – tajna drevne japanske tradicije popravljanja napukle keramike

“Krhotine donose sreću!” To može biti istina, ali to ne mora značiti da biste trebali odmah baciti svoju omiljenu slomljenu vazu. Jer ovo se opet može učiniti cjelovitim. Može izgledati još ljepše nego prije. I kako? Zahvaljujući drevnoj japanskoj tehnici popravljanja keramike – Kintsugi. Danas ćemo vam reći što stoji iza toga i kako možete sami popraviti polomljene stvari pomoću ove tradicionalne umjetnosti.

Kinstsugi – nevjerojatna metoda popravka iz Japana

Popravite keramičku vazu tehnikom kintsugi

Što je zapravo Kintsugi?

Na japanskom Kintsugi (japanski 金 継 ぎ) znači nešto poput “zlatnih mrlja” – zlato (“rod”) i veza (“tsugi”). Prema starim prijenosima, ova prekrasna tehnika popravljanja keramike nastala je u 15. stoljeću za vrijeme šoguna Ashikaga Yoshimasa.

Nakon što su mu se omiljene zdjele razbile za tradicionalnu ceremoniju čaja, poslao ih je u Kinu na obnovu. Rezultat je, međutim, bio prilično razočaravajući i vladar je imao svoje japanske majstore zadužene da od slomljenih školjaka naprave nešto estetski lijepo. Rođena je Kintsugi metoda.

Komadići se ponovno slažu kao sa zlatnim šavovima

kintsugi japanska tehnika keramičko lijepljenje

Ono što čini tehniku ​​popravka Kintsugi tako posebnom?

Ova japanska umjetnost nije samo popravak. Jer iza toga zapravo stoji duboka životna filozofija koja se zove Wabi Sabi. Povezan je sa spoznajom da ljepotu treba tražiti u prolaznom i jednostavnom. Japanci nalaze dublje značenje čak i u manama i posebno cijene stare i pokvarene stvari. Stoga, kada se Kintsugi popravlja keramikom ili porculanom, nastoji se ne sakriti prijelomne točke, već obrnuto, istaknuti ih. To se radi posebnim japanskim lakom urushi. Dodajte zlatni ili srebrni prah i ponovo zalijepite keramičke komade. Takozvani krajolici keshiki, koji su stvarni tragovi popravka, daju obnovljenom objektu jedinstvenu auru i pretvaraju ga u jedinstveni primjerak. Na taj način ono što je slomljeno ima mnogo veću estetsku vrijednost.

Kintsugi ima korijene u zen budizmu

lijepljenje porculana popravlja keramiku kintsugi

Kako možete sami napraviti kintsugi?

Strogo tradicionalna metoda prilično je složena i u skladu s tim traje dugo. Nije uzalud da u Japanu postoje posebne škole i radionice koje se time bave. No, ako želite sami uživati ​​u Kintsugiju i udahnuti novi život slomljenim predmetima od keramike ili porculana, onda možete pokušati. Postoji mnogo dobro opskrbljenih zanatskih trgovina, kao i Kintsugi kompleta za popravak izrađenih u tu svrhu na internetu. Nisu opremljeni tradicionalnim materijalima, već su samo stvar za strastvene hobiste. Skuplje varijante koriste inovativni Kintsugi lak koji se suši mnogo brže od tradicionalnog. Jeftiniji setovi obično se izrađuju s posebnim porculanskim ljepilom ili s takozvanim epoksidnim ljepilom. To uključuje i obvezni zlatni pigment ili zlatni prah, koji se dodaje ljepilu i pomiješa s njim.

Također se možete odlučiti za srebro ili mjed

napravite kintsugi sebi upute

Ako radite s takvim kompletom za popravak, vrlo pažljivo slijedite upute za uporabu na pakiranju. Ne zaboravite prije početka radnog procesa odgovarajuću površinu prekriti novinama ili najlonom. Također možete staviti tanke rukavice kako biste zaštitili kožu od ljepila. Višak ljepila može se pažljivo obrisati pamučnim tamponom ili malim komadima tkanine navlaženim sredstvom za uklanjanje laka za nokte prije sušenja.

Pozlaćeno ljepilo nanosi se na slomljene rubove finom četkom ili drvenim štapićem

kintsugi japanska tradicija popravak keramike

Nakon što se potpuno osuši, ljepilo za porculan obično se smatra sigurnim za hranu. Tako možete popiti ukusan čaj ili kavu u zalijepljenoj šalici. No, obnovljenim komadima nije mjesto u perilici posuđa ili mikrovalnoj pećnici.

Kratki vodič za slike za vaš popravak Kintsugija

kintsugi kreamik ljepilo upute

Dajte drugu priliku svojim omiljenim vazama, šalicama, tanjurima ili zdjelama. Recite jasno “ne” odbačenom mentalitetu našeg društva i uronite u duboko uvažavanje života koje nas Kintsugi uči!

Ponekad se ljepota može pronaći i u manama

tehnologija zlatnog laka popravak keramike kinsugi

Pravi unikatni predmeti stvoreni zlatnim šavovima

popravljanje keramike zlatni lak kinsugi japanska tehnika

Krajolici koji pričaju priče

kintsugi popravlja napuknutu keramiku

umjetnička tehnika popravka keramički kinsugi

Prekrasna keramika jednostavno je previše dobra da bi se bacila

japanska tradicija popravljanje keramike kintsugi

Prelomne točke često su prave zlatne jame

kinsugi japanska tehnika popravljanja keramike

  Zdjela za ceremoniju čaja postaje još vrijednija s Kintsugijem     

matcha keramičke zdjele popravak kintsugi technik

Ali također možete vješto nadograditi cijeli svoj set za čaj

šalice za čaj lonac šalice kintsugi

Ova-lijepa-japanska-umjetnost popravljanja-keramike-uči nas-evanđelje-istina-660x330

A što kažete na jedinstveni dizajn noktiju s Kintsugi izgledom?

f44d163cedbfdb04d9fc78cfafada022