Elif Shafak i njezini klasici moderne svjetske književnosti

elif shafak svjetska književnica

Poznate su, između ostalog, po obrani ženskih prava i porukama protiv svih vrsta diskriminacije

Knjige Elif Shafak zasigurno se mogu opisati kao klasici moderne svjetske književnosti zbog svoje slave u mnogim različitim zemljama. U svojim se temama nacionalnosti, kulture i religije ukrštaju i postaju bestseleri u cijelom svijetu.

Doprinos Elif Shafak svjetskoj književnosti

elif shafak svjetska književnost čvrsto je čitala knjige

Poruke klasika svjetske književnosti Elif Shafak svakim danom postaju sve aktualnije. Zato što je ona protiv bilo kakve agresije i krvave pobune na ovom svijetu. Koristeći vrlo humane, dirljive primjere, ona zorno objašnjava zašto je diskriminacija loša i kako se može tvrditi za demokraciju, duhovno ponovno rođenje i jednaka prava bez velike fizičke snage.

Čvrsta politička pozicija

elif shafak svjetska književnost talk show

Elif Shafak rođena je u Strasbourgu u obitelji diplomata. Studirala je i znanstveno radila u Ankari i SAD -u. Čvrsto vjeruje da je Turska dio EU. No, nema šanse da se to dogodi kroz krv i ljudske borbe.

S 43 godine pisac živi kao kozmopolit i osjeća se kao građanin svijeta

elif shafak svjetska književnost ažurirana

Ona svoje vrijeme dijeli između Velike Britanije, Amerike i Turske. Njihova kuća puna je suvenira sa istanbulske tržnice. Odatle nastavlja skupljati sitnice koje ne možete pronaći nigdje drugdje u svijetu.

Istanbul je nesumnjivo pisacin omiljeni grad, mnoge sjajne slike i fotografije održavaju joj uspomene u životu.

Svjetska književnost, Elif Shafak i filozofija

elif shafak slike svjetske književnosti

Elif Shafak jedna je od brojnih modernih autorica svjetske književnosti koje također prenose inovativne filozofske struje. U njezinom slučaju radi se o sofizmu. Zahvaljujući ovom filozofskom učenju, iz njenih knjiga izviru mudrost, ljubav i duboko razumijevanje za druge ljude.

Elif je već u djetinjstvu bila okružena mnogim knjigama, kartama svijeta, fotografijama i iznad svega – puno slobode.

Priča o osobnom životu

knjige svjetske književnosti elif shafak

Elifini roditelji razveli su se vrlo rano 1972. godine. Tada je imala godinu dana. Ostala je s majkom i zajedno su putovali po cijelom svijetu. Bili ste u Maroku, Libanonu, Velikoj Britaniji. Nakon što je završila fakultet, počela se baviti novinarstvom.

Nostalgija za domom

elif shafak svjetska književnost gadovi istanbula

Za mnoge suvremene autore svjetske književnosti tipična je čežnja i snažna povezanost s domovinom. To se svakako odnosi i na Elif Shafak. Nije izgubila te osjećaje unatoč šetnjama u svojoj životnoj priči. Čini se da joj se čak čini da bolje cijeni svoje kulturne korijene. Pritom koristi osmanski turski jezik koji se smatra zastarjelim. I jezici i kulture samo su obogaćeni utjecajima različitih kultura. U konačnici, čini se da nacionalnost jednostavno nestaje kao faktor u tome.

Ona stvara istinski modernu svjetsku književnost koja nas duboko impresionira

elif shafak svjetska književnost čast

Elif Shafak samo je više kozmopolitska i multikulturalna

elif shafak svjetska književnost slon

  Vrlo dobro piše na engleskom i turskom jeziku

Dva njena poznata romana

elif shafak svjetska književnost novi bestseler svjetska književnost crni omot elif shafak