Vrtlarstvo u ožujku – što trebate znati o tome

Uskoro ćemo se oprostiti od duge i hladne zime i dočekati sveobnovljivo proljeće, prvo u vrtu, a zatim i u našim interijerima. Toplija sezona dolazi s boljim vremenom, ako je vjerovati prognostičarima. Ali iz vlastitog iskustva također znamo da se vrlo brzo možemo nadati još suncu! Početak proljeća budi prirodu iz dugog zimskog sna, a sada je vani zelena i cvjeta. Ali sada za vas znači: djelujte odlučno i ne čekajte više kako ne bi bilo prekasno! Ako se sljedećih tjedana želite veseliti prekrasnom vrtu, sve što trebate učiniti je zasukati rukave i početi! Čeka vas puno vrtlarstva, pa danas želimo svim vrtlarima iz hobija dati praktične savjete. Evo našeg popisa nekoliko stvari koje morate znati prije nego što počnete s proljetnim vrtlarstvom!

 Ura, proljeće je stiglo!

Vrtlarstvo u ožujku

Popis obveza za vrtlarstvo u ožujku koji smo stvorili može uvelike olakšati organizaciju i obavljanje svega u vašem vanjskom prostoru. Nakon hladne zime, sunce sada sve više proviruje i poziva nas da se zadržimo vani. Njihove tople zrake uskoro će rascvjetati prvo proljetno cvijeće i unijeti nove boje u vrt.

Proljeće je nesumnjivo u usponu i želimo se pripremiti što bolje, zar ne? Za neke od vas to znači sastaviti ultimativni popis za proljetno čišćenje. Za one s zelenim palcem to znači izvaditi potrebne vrtlarske alate kao što su lopate, lopate, grablje, škare i rukavice iz vrtne šupe ili podruma te se baviti vrtlarskim poslovima. Jer sada se mora puno učiniti, neposredno prije nego što vrijeme postane toplije i sunce sve jače sja.

U ožujku iznesite male i velike vrtne alate i alate za vrtlarstvo na otvorenom!

Vrtlarstvo u ožujku vrtni alat

Prvo uredite svoj vrt i pripremite ga za sjetvu!

Vrtlarstvo u ožujku vrt

Vrtlarstvo u ožujku: prvo uredite i pripremite vrt

Prvo biste trebali pripremiti svoju “radnu površinu” u vrtu. Stoga, iskoristite svaki sat kad ponovno zasija sunce i ugodno je raditi vani. Prvo idite na vrtno drveće i grmlje. Osušeni ili mrtvi dijelovi biljke sada se moraju ukloniti. Zatim su na redu kreveti, ovi bi se trebali opet pohabati i lijepo oblikovati. Poradite na gredicama, ali i na povrtnjacima jer ćete tamo uskoro posaditi prve sadnice. Također provjerite u kakvom su stanju vaše posude za cvijeće na terasi ili ispred kuće i zamijenite polomljene ili oštećene novim. Pa, izgleda li sada vaš vrt doista uredno? Ako je tako, tada možete prijeći na sljedeći korak!

Lijepo oblikovanje gredica na vašem je popisu obaveza za vrtlarstvo u ožujku

Vrtlarstvo u ožujku cvjetnjaci lijepo oblikuju uredan vrt

Sjetvu započnite u ožujku!

Početak proljeća pravo je vrijeme za početak sjetve. Iako se mnogim vrtlarima amaterima to čini kao težak zadatak, sadnju sjemena je iznenađujuće lako učiniti! S našim praktičnim vodičem moći ćete vidjeti zelene klice u trenu. Imajte to na umu, povrće osjetljivo na mraz (poput rajčice, krastavaca i patlidžana) sije se u saksije ili kutije sa sjemenkama i slaže u toplu i svijetlu prostoriju. Zeleni klice prvo rastu u zatvorenom prostoru, ne smiju se stavljati van do travnja. Sadnicama je potrebno dovoljno vlage za klijanje pa se kutija za sjeme po potrebi mora prekriti prozirnom folijom. Međutim, postoji opasnost da sjeme bude previše vlažno. Budite oprezni, u tom bi se slučaju brzo mogla stvoriti plijesan i uništiti sadnice. A to je krajnje nepoželjno, zar ne??

 Sada je vrijeme za početak sjetve!

Vrtlarstvo počnite u ožujku sjetvom

Ovisi o klimatskim uvjetima u vašoj regiji, ali u načelu možete uzgajati i prve biljke vani u hladnom okviru. Hladni okvir je vrsta mini staklenika. Obično predstavlja kutiju od drveta u pravokutnom obliku i prekrivenu je folijom. Tamo možete uzgajati sadnice zelene salate, rotkvice, korabice i rotkvice.

 U ožujku trebate odrezati ruže u vrtu kako bi kasnije snažno nikle.

Vrtlarstvo u ožujku ružama

Vrtlarstvo u ožujku: obrezivanje ruža

Kraljica cvijeća sada treba vašu njegu, na čemu će vam se nešto kasnije zahvaliti prekrasnim i nježno mirisnim cvjetovima. Ovdje možete pročitati sve što trebate znati o klasifikaciji ruža i dobiti važne savjete za njegu. U vrtu je vašim ružama potrebno orezivanje u ožujku; u većini slučajeva to se radi samo kad cvjetaju forzicije. Ljepote se i dalje moraju pomno provjeravati radi gljivičnog napada, a oštećeni ili zaraženi dijelovi biljke moraju se odmah ukloniti. Ljetne cvjetnice, hortenzije i lavanda sada se također moraju smanjiti kako bi ljeti sjajno cvjetale. Osim toga, voćke se još moraju orezati kako bi se mogle pravilno razvijati.

Neotporne lukovice i lukovičasto cvijeće trebalo bi u ožujku posaditi vani u vrt

Vrtlarstvo u ožujku nije izdržljiv luk

Vrtlarstvo u ožujku: sada se sade nepropusne lukovice i gomolji

 Još uvijek možete unijeti više boje i drame u svoj vrt u ožujku! Jeste li primijetili skromne maćuhice u cvjećarni? Prije nego što ruže, tulipani ili ljiljani budu u središtu pozornosti, šarene maćuhice ispune gredice vani i odmah privuku svačiju pažnju. Gladiole, dalije i gomoljaste begonije sada je potrebno posaditi vani. Ovi čudesni privlačni pogledi uspijevaju i po hladnom vremenu, pa je proljeće savršeno vrijeme za njihovu sadnju! Posadite ih sa svojom djecom i naučite mališane prvim osnovnim pravilima vrtlarstva!

Slijedite naše praktične savjete i uskoro ćete imati lijep i dobro uređen vrt! Želimo vam puno ugodnih sati vrtlarstva u proljeće i puno sreće!

Posadite šareno proljetno cvijeće sa svojom djecom u vrt i mališani mogu naučiti mnogo novih stvari.

Vrtlarstvo u ožujku Sadnja cvijeća s djecom u vrtu

 Prvo morate u ožujku temeljito očistiti vrt, pa izvadite grablje!

Priprema vrtlarenja u ožujku za grablje za čišćenje vrta

Zumbuli su tipično i vrlo popularno proljetno cvijeće koje izvanredno cvjeta i lijepo miriše

U proljeće vrtlarstvo Zumbuli cvjetaju veličanstveno mirisni

Sada svoje omiljeno cvijeće možete posaditi vani

Sadnja proljetnog cvijeća izvan Vrtlarstva u ožujku

Šarene maćuhice neophodne su u svakom njegovanom vrtu

Vrtlarstvo prekrasnim cvijećem maćuhica

Sadnice na ploču povrća dolaze u ožujku!

Vrtlarstvo u ožujku Sadnice dolaze u zakrpu povrća

U proljeće morate organizirati povrće i uzeti svježe povrće nekoliko tjedana kasnije

 U vrtu u ožujku dogovorite povrtnjak da ima svježeg povrća

Imate li preslice vani u vrtu? Ovo su prvi vjesnici proljeća!

Crocuses u vrtu

Sve vrtno cvijeće je lijepo i dugo će oduševiti vaše oči i dušu!

Vrtlarstvo u ožujku prekrasno vrtno cvijeće