Čudno cvijeće koje je jedinstveno i fascinantno

Ima li što ljepše od cvijeća u prirodi? Vjerojatno ne. Međutim, sve lijepo i najrjeđe cvijeće na svijetu ne možete vidjeti u svakom vrtu. Neki su tako rijetki, cvjetaju u određeno doba godine ili čak jednom u 10 godina. Međutim, plijene nas svojim neopisivim prirodnim šarmom. Zadovoljstvo je očima i duši diviti se čudnom cvijeću. Većina njih ili raste u divljini ili je kritično ugrožena. Problem je ako dopustimo da ove lijepe i jedinstvene kreacije nestanu. S jedne strane, lišavamo buduću generaciju divljenja njezinoj ljepoti i mistici. Time također možemo nanijeti veliku štetu okolišu.

 Čudni cvjetovi jedinstvene su prirodne kreacije koje se ističu svojim oblikom i bojom.

čudno cvijeće žad loza plavo cvijeće rijetko se nalazi biljka

Međutim, svaka nada nije izgubljena. Pozivajući više pažnje na ovo prekrasno rijetko cvijeće, možemo se brinuti za njih i spasiti ih od daljnjeg i trajnijeg izumiranja. Na našem planetu postoji oko 400.000 različitih vrsta cvijeća. Evo samo nekih čudnih cvjetova koji će vas zasigurno ostaviti bez riječi.

Vrlo posebna orhideja koja se zove Rothschildova ženska papuča.

čudno cvijeće posebna orhideja Rotschildova ženska papuča jedno od najskupljih cvjetova na svijetu

Čudno cvijeće: dvije orhideje su među jedinstvenim prirodnim kreacijama

 

Brojne su vrste orhideja koje nas fasciniraju svojom ljepotom. Njegovi cvjetovi nisu samo nježno oblikovani, ponekad su i vrlo neobični. Ovako izgleda prekrasna Rothschildova orhideja (znanstveni naziv: Paphiopedilum rothschildianum), čiji oblik izgleda poput ženske papuče. Ima duge, žute, crne ili crvenkaste prugaste latice. Njegov jedinstveni izgled poboljšavaju dvije tanke latice koje rastu vodoravno od središta.

 Čudno cvijeće – ženska papuča Rothschilda lijepa je, ali jako skupa!

čudno cvijeće Rotschildova ženska papuča prekrasna cvatnja vrlo skupa orhideja

Orhideja papuča Rothschildove dame, porijeklom s otoka Bornea u Maleziji, može rasti samo u prašumama planine Kinabalu. Ovaj čudan cvijet dobro se osjeća na nadmorskim visinama preko 1000 m. Njihov rast traje 15 ili više godina. Gospinu papuču Rothschilds možete vidjeti u ograđenom području Nacionalnog parka Kinabalu u travnju i svibnju, za vrijeme njihovog vrhunca. Tamo se može samo diviti. Rothschilde Frauenschuh teško možete kupiti, jer takva orhideja košta oko 5000 američkih dolara na crnom tržištu. To ga čini jednim od najskupljih cvjetova na svijetu.

Kraljičina ženska papuča rijetka je orhideja.

čudno cvijeće kraljica ženska papuča čudan oblik cvijeta žuta rijetka orhideja

Još jedna orhideja jedno je od najneobičnijih cvjetova na svijetu, a to je papuča kraljice. Nosi znanstveni naziv Cypripedium calceolus. Baš poput Rothschildove orhideje, njezin oblik cvijeta podsjeća na žensku papuču. Ali ovo je drugačije obojeno. Ovaj čudni cvijet zaštićena je vrsta u Velikoj Britaniji od 1981. godine. Također se može naći u Aziji i u nekim europskim zemljama poput Španjolske.

 Samo nekoliko ljubitelja prirode poznaje ovu čudnu biljku (Strongylodon Macrobotrys).

čudno cvijeće Jade Vine plavo cvijeće rijetko se susreće ne zna svaki ljubitelj prirode

Još čudnijeg cvijeća koje zaslužuje našu pažnju

Hibiskus je nesumnjivo privlačan cvijet za njegu kod kuće ili u vrtu. U svijetu je poznato oko 300 vrsta hibiskusa, ali je havajski hibiskus najljepši od njih. Javlja se samo u određenim vlažnim šumskim područjima. Zato je nevjerojatno teško pronaći ovaj čudan cvijet. Ali njihova prirodna ljepota je neopisiva! Havajski hibiskus može imati i velike bijele cvjetove koji ispuštaju ugodan, intenzivan miris. Cvjetovi su prosječno veliki 10,16 cm. Na Havajima je ovaj hibiskus grm koji može narasti do 6 m visoko.

Hibiskus Arnottianus čudan je cvijet koji nas zadivljuje.

čudno cvijeće havajski hibiskus nježno cvjetanje duboko crvene latice ljepota iz prirode

 Djetelina od kanarskog roga jedno je od najrjeđih cvjetova na svijetu.

čudni cvjetovi djeteline kanarskog roga cvjetovi narančaste boje slični kljunu papige

Djetelina od Kanarskih rogova (Lotus Berthelotii), kako naziv govori, porijeklom je s Kanarskih i Zelenortskih otoka. Nažalost, zeljastoj biljci prijeti izumiranje u svom prirodnom staništu. Rijetka je i zahtijeva određene temperaturne uvjete kako bi pokazala svoje veličanstveno cvijeće. Oni su u obliku kandže u posebno upečatljivoj narančastoj i crvenoj boji, zbog čega se ovaj rijetki cvijet uzgaja i uzgaja u ukrasne svrhe.

Ovi cvjetovi narančaste boje slični su kljunu papagaja.

čudni cvjetovi djeteline kanarskog roga cvjetovi narančaste boje poput papiga

čudno cvijeće kanarski rog djetelina ukrasna biljka cvjetovi naranče

 Jeste li čuli za cvijet šišmiša??

čudno cvijeće šišmiš cvijet crno cvjetanje jedinstvenog oblika

Zbog svoje crne boje cvijeta, cvijet šišmiša (Tacca Chantrieri) naziva se i vražjim cvijetom i cvijetom demona. Promjer do 30 cm, cvijet nalikuje šišmišu, odakle mu potječe i tajanstveno ime. Cvijet crnog šišmiša nalazi se u jugoistočnoj Aziji, uključujući Tajland, Maleziju i južnu Kinu. Biljka treba puno vlage da bi pravilno rasla. Velika potražnja za vodom otežava brigu o ovom rijetkom cvijetu u zatvorenom prostoru. Osim toga, to ne bi bila najbolja ideja za atraktivnu sobnu biljku. Postoji praznovjerje da će vas “zlo oko” cvijeta crnog šišmiša proganjati ako predugo gledate u cvijet.

 Ovako izgleda divovska rafflesia, koja je također jedno od najčudnijih cvjetova na svijetu.

čudno cvijeće Divovska rafflesia veliki crvenkasto-narančasti cvijet težak 11 kg

Divovska rafflesia (Rafflesia arnoldii) javlja se u Indoneziji. Njegov se cvijet smatra najvećim na svijetu i može doseći promjer do jednog metra. Težak je do 11 kg, što je rekord u biljnom svijetu. Divovska rafflesia proizvodi gotovo identičan miris kao Amorphophallus titanum tijekom razdoblja cvatnje. Dva najrjeđa cvijeta na svijetu imaju još jednu zajedničku stvar – nemaju vidljive stabljike, korijenje ili lišće. Nije li to čudno?

Ako se želite diviti 10 najljepših i najčudnijih cvjetova na svijetu, odvojite vrijeme i pogledajte ovaj video:

 Ovo je Youtan Poluo, jedna od najzanimljivijih biljaka na svijetu.

čudno cvijeće Youtan Poluo od najzanimljivijih biljaka na svijetu

 

Cvate samo jednom u 3000 godina.

čudno cvijeće Youtan Poluo fino cvate jednom u 3000 godina