Trava za čišćenje svjetiljki – sjajna rijetkost za vrt i balkon

Sredina je ljeta i svi vlasnici kuća i vrtova provode što više vremena na otvorenom. Tamo možete uživati ​​u raskoši ljetnog cvijeća i u tišini slušati pjev ptica ili povjetarac kroz lišće. Vrt se pretvara u omiljeno mjesto milijuna ljudi koji svakodnevno žele osjetiti blizinu prirode. Kako bismo vaš boravak na otvorenom učinili još ugodnijim, vama, našim vjernim čitateljima, neprestano dajemo pametne savjete i zanimljive ideje kako vrt, balkon ili terasu učiniti još ljepšim, privlačnijim i privlačnijim. Danas u fokus naše pažnje stavljamo ukrasnu travu. Slijedi o travi za čišćenje svjetiljki i o tome kako se brinuti za nju vani u vrtnom krevetu ili u loncu na balkonu. Ako i svom vanjskom prostoru želite dati slikovit dodir, tada možete posaditi veličanstvenu ukrasnu travu vani. U nastavku možete pronaći korisne informacije i savjete za njegu čišćenja trave.

 U kasno ljeto do dolaska zime oduševljava nas trava za čišćenje svjetiljki sa žbunastim, mekim cvjetnim šiljcima.

Pennisetum u kasno ljeto, grmoliki, meki cvjetni šiljci, bujno, usko zeleno lišće

Zanimljive činjenice o travi za čišćenje svjetiljki

Ukrasna trava botaničkog naziva Pennisetum alopecuroides kod nas je rijetkost, iako ima visoku dekorativnu vrijednost za vrt i balkon. Pennisetum izvorno dolazi iz istočne Azije i Australije, gdje raste u divljini na osunčanim ravnicama.

U drugoj polovici 20. stoljeća atraktivna trava dolazi u Europu. U Njemačkoj je poznata i kao trava čekinja od perja. Ovaj naziv je dobio zbog cvjetova ukrasne trave nalik na kist. Trava za čišćenje svjetiljki robusna je i izdržljiva trajnica. U travnju svake godine stvara veličanstveno, nadvisujuće lišće. Ovo čini ukrasnu travu vrlo privlačnom. No postaje još ljepši krajem ljeta kada se pojave njeni veličanstveni cvjetni klasci. Mogu biti bijele, ružičaste ili smeđe. Takozvana trava za čišćenje crnih svjetiljki sa svojim tamnim, gotovo crnim ušima vrlo je privlačna. Sve vrste trave sa čekinjama od perja narastu do 150 cm visoko i daju izvanredan naglasak vani.

 Pennisetum u svom punom cvatu

Pennisetum u punom cvatu u vrtu, bujno zeleno, šiljasto cvijeće

 Ružičaste cvjetne klasice prave su atrakcije u vrtu.

Svjetiljka za čišćenje trave ružičasti cvijet šiljak je pravi plijen očiju u vrtu visine oko 150 cm

Važni savjeti za njegu pri čišćenju trave svjetiljkom

Prije nego počnemo s najvažnijim savjetima za njegu ove atraktivne ukrasne trave, želimo ponovno naglasiti sljedeće. Trava sa čekinjama od perja ne samo da može ukrasiti vaš vrt i vani može poslužiti kao atrakcija. Također izgleda lijepo u kanti i ima visoku dekorativnu vrijednost na balkonu ili terasi. No, ako ga želite posaditi u kantu ili lonac, savjetujemo vam da koristite veću sadilicu. Na primjer s volumenom od najmanje 20 litara. Postoje i neki patuljasti oblici ove ukrasne trave koji se također dobro osjećaju u manjim posudama na terasi ili balkonu.

U protivnom biste se trebali pridržavati sljedećih savjeta za održavanje:

 Atraktivna ukrasna trava također reže lijepu figuru u velikom loncu.

Trava za čišćenje svjetiljki u velikom betonskom loncu u šljunčanom vrtu atrakcija je u kamenjaru

  • 1) Mjesto, vrijeme sadnje

Trava za čišćenje svjetiljki voli sunčana mjesta, tamo se osjeća najugodnije. Njegovo mjesto također mora biti dobro zaštićeno, na primjer uz zid ili zid kuće. Tamo ukrasna biljka izvrsno uspijeva i mjesecima nam predstavlja svoje usko zeleno lišće i prekrasne cvjetne klasje. Tlo mora biti dobro drenirano, s neutralnim do kiselim pH i s dovoljno hranjivih tvari. Možemo samo pretpostaviti da bi trava od čekinje od perja mogla biti izvrstan dodatak svakom kamenjaru.

Ako želite presaditi ukrasnu travu, učinite to u proljeće. Najbolje vrijeme za sadnju je kada je vanjska temperatura još uvijek ispod 15 stupnjeva C i tlo ima dovoljno vlage. Biljka do ljeta stvara nove korijene, a krajem ljeta pokazuje prekrasne cvjetove. Ako želite posaditi travu u kantu ili lonac, proljeće je opet najbolje vrijeme za to.

Dekorativna trava najudobnije se osjeća na sunčanom mjestu u vrtu.

Pennisetum u vrtu na sunčanom mjestu ljeti treba puno vode

  • 2) Zalijevati i gnojiti

Travu za čišćenje svjetiljki potrebno je redovito zalijevati od travnja do rujna. Međutim, izbjegavajte vlažnost tla i dulja sušna razdoblja. Iako je Penninsetum vrlo robusna biljka koja se lako njeguje, potrebno joj je dovoljno vode, u vrućim ljetnim danima do 5 l po biljci. Ako se ukrasna trava ne zalije dovoljno, dobit će žute vrhove na stabljici. Ovo je znak za sve ljubitelje vrtlarstva da češće zalijevaju ovu ukrasnu biljku.

Bilo u kadi ili vrtnom krevetu, ukrasnu travu potrebno je gnojiti svaka dva do tri mjeseca. Koristite organsko gnojivo za vrt koje podržava rast ukrasne biljke i pojačava cvatnju. Za čišćenje svjetiljki u loncima bolje je koristiti tekuće gnojivo za balkonske biljke.

 U loncu možete kombinirati travu za čišćenje svjetiljki sa Sedumom.

Trava za čišćenje svjetiljki u loncu u kombinaciji sa Sedumom izvana privlači pažnju

  • Prezimiti, umnožiti, rezati

Dekorativna trava je dobro izdržljiva i može se ostaviti vani tijekom cijele godine. Zimi voli temperature između 5 i 10 stupnjeva C, dovoljno svjetla i vlage u tlu. Popularnu ukrasnu travu bolje je ne zalijevati u hladnim mjesecima jer bi previše vode moglo dovesti do oštećenja korijena i truljenja. Ako držite travu penopis u loncima ili kadama, možete je premjestiti u zimski vrt ili u druge prikladne zimnice zajedno s drugim biljkama u saksijama prije prvog mraza. U proljeće se biljke vraćaju van.

Ukrasna trava je izdržljiva biljka.

Pennisetum Ukrasna trava visoke ukrasne vrijednosti u loncu Privlači oči na otvorenom

 Jednogodišnja trava ne smije prezimiti vani.

Pennisetum u loncima jednogodišnje biljke radije prezimljuju u zimskom vrtu

Na kraju, ali ne i najmanje važno, želimo vam dati dva dodatna savjeta. S jedne strane, trava za čišćenje svjetiljki može se povećati dijeljenjem. Proljeće je pravo vrijeme za to.

Posljednji savjet za njegu odnosi se samo na starije biljke. Orezati ih treba u proljeće, neposredno prije pupanja. Ukrasnu travu kosite oko ruke u širini ruke od zemlje. Zatim pričekajte bujnu zelenu boju sljedećih nekoliko tjedana! U kolovozu dolaze i atraktivni cvjetovi!

Slijedite naše savjete za njegu i uspješno ćete se brinuti za ovu rijetkost u vlastitom vrtu.

Pennisetum bujno zeleno i šiljasto cvijeće rijetkost je u vrtu

 Bujno zelenilo i cvijeće nalik na klasove.

Pennisetum bujno zeleno i šiljasto cvijeće rijetkost je u vrtu

Ovako cvjetovi ukrasne trave izgledaju krajem rujna.

Cvjetovi nalik šiljcima pennisetum krajem rujna