Sezonski kalendar – kada se treba ubrati vrtno povrće?

Vrtlari iz hobija uzmite u obzir! Uzgoj vlastitog povrća u vrtu velika je zabava, ali jednako je važno sabrati ga u pravo vrijeme kako bi se zdravi sastojci, okus i aroma sačuvali na najbolji mogući način. U ovom članku želimo vam pomoći savjetima kako to učiniti. Jer čvrsto vjerujemo da je svaki vrtlar iz hobija upoznat sa sezonskim kalendarom i da mora odabrati najbolje vrijeme berbe za svoje vrtno povrće. Ako niste sigurni kada je pravo vrijeme za vaše vrtno povrće, možemo vam pomoći pametnim savjetima na temelju sezonskog kalendara. Obratite li na to pozornost, uskoro ćete moći uživati ​​u svježim i aromatičnim proizvodima iz vlastitog vrta. Naš popis uključuje povrće poput rajčice, kukuruza, češnjaka, krastavaca, krumpira, ljute paprike i luka. Ovaj članak ne uključuje nikakve vrste voća, uskoro stižu. Pratite nas s početkom sezone berbe!

 Znajte najbolje uvjete za branje vrtnog povrća i njegovo održavanje svježim prema sezonskom kalendaru?

Uzgoj povrća bere mrkvu rotkvice ljutika u krevetu prema sezonskom kalendaru

  • Kada trebate brati rajčice, ovisno o sezonskom kalendaru?

Zašto vrtne rajčice imaju tako dobar okus? Njihov izvrstan okus i svjež miris dolaze od potpunog sazrijevanja na suncu. Svaki put ubirajte zrele, sočne rajčice, one će vam izravno doći iz biljke na tanjur.

 Zrele, upravo ubrane rajčice dolaze ravno iz vrta u kuhinju.

Prema sezonskom kalendaru, zrele rajčice beru se iz vrta izravno u kuhinju

Vrijeme berbe: Vrijeme berbe varira, ali većina je sorti spremna za branje od sredine srpnja do rujna. Ali kako znate da je rajčica zrela? Evo nekih značajki koje treba imati na umu: 1) njihova je boja zasićena, rajčice su crvene, narančaste ili žute, i 2) lako se mogu skinuti sa stabljike.

Savjeti za skladištenje: Ubrane rajčice čuvajte na sobnoj temperaturi, bilo kakvo hlađenje smanjit će njihov okus i teksturu. Ako je mraz neizbježan, uberite sve rajčice, čak i ako su potpuno zelene. Držite ih na hladnom mjestu oko kuće, većina će na kraju sazrijeti.

 Ljepota ravno iz prirode! Ovako izgleda zreli kukuruz na klipu!

Sezonski kalendar Povrće bere zreli kukuruz na klipu Ljepota izravno iz prirode

  • Kada treba brati kukuruz prema sezonskom kalendaru??

Strastveni vrtlari iz hobija definitivno uzgajaju i kukuruz u vrtu jer znaju cijeniti njegova svojstva. Kukuruz se može peći na žaru ili kuhati i poslužiti uz prženje ili salatu od povrća. Kukuruz na žaru na klipu delicija je za svaku večer uz roštilj i obiteljsko okupljanje. Možete ih pripremiti jako brzo i odličnog su okusa.

 Je li vam okus kukuruza na žaru s odgovarajućim umakom?

Kukuruz na žaru na klipu sa ronjenjem žetva dobre hrane prema sezonskom kalendaru

Vrijeme berbe: sjetva kukuruza u proljeće donosi prinose od sredine srpnja do rujna. Možete reći da je kukuruz na klipu zreo uklanjanjem zelenog lišća. Kad su zrna dobro oblikovana i žute boje, krajnje je vrijeme za berbu kukuruza.

Savjeti za skladištenje: Neke sorte kukuruza zadržavaju slatkoću duže od drugih, često starijih sorti koje omekšaju od trenutka berbe. Ubrani kukuruz čuvajte na klipu u hladnjaku do tjedan dana. Možete ih držati blanširane do godinu dana.

Češnjak je izvrsnog okusa za mnoge ljude i zdrav je!

Knollauch ima dobar okus i zdravu je berbu prema sezonskom kalendaru

  • Berite češnjak prema sezonskom kalendaru

Ako vam ne smeta jak miris češnjaka i poznajete zdrava svojstva ovog povrća, definitivno imate barem vrtnu gredicu u češnjaku vani u dvorištu. Svojim zrelim i sočnim češnjakom iz vašeg vrta možete začiniti hranu po želji i uživati ​​s okusom! Češnjak se dobro slaže s bilo kojim obilnim jelom i uvijek je najbolji odgovor na pitanje “Ovdje nešto nedostaje, zar ne?” Ukusno ljutim češanjima češnjaka potrebno je oko devet mjeseci od uzgoja do berbe. No vrijeme čekanja definitivno se isplati!

Imate li i vrtnu gredicu s češnjakom? Ovdje se svaki trud isplati.

Održavajte rotkvice češnjaka u vrtnoj gredici i berite prema sezonskom kalendaru

Vrijeme berbe: Sezonski kalendar kaže: Za razliku od lukovica češnjaka uzgojenih u proljeće, češnjak posađen u jesen mnogo je ukusniji. Bere se sljedećeg ljeta, od kraja srpnja ili kasnije. Shvaćate da je vaš češnjak sazrio nakon lukovica – oni moraju biti puni i čvrsti. Kad vrhovi biljaka počnu postajati smeđi, iskopajte gomolj kako biste provjerili stanje zrelosti. Kad su gomolji debeli, a ne skupljeni, spremni su za berbu.

Savjeti za skladištenje: Zreli, tek ubrani gomolji (s lišćem) mogu se držati na toplom, sjenovitom mjestu dva do četiri tjedna. Zatim izrežite vrhove. Češnjak možete čuvati na hladnom mjestu do šest mjeseci.

 Svježi krastavci trebaju vam u svakoj kuhinji na zdravoj prehrani.

Svježi krastavci obavezni su u svakoj kuhinji, svježe ubrani prema sezonskom kalendaru

  • Kada beriti zelene krastavce prema sezonskom kalendaru?

Krastavci su jednostavno neophodni u svakom povrtnjaku. Možete ga koristiti za pripremu svježe salate ili kiselog krastavca. Da, zeleno povrće može se konzervirati za izradu domaćih, sočnih krastavaca. Ili koristite svježe, hrskave krastavce za svoju prehranu na dan s malo ugljikohidrata? Hrskavi krastavci mogu se brati u bilo kojoj fazi. Ali pazite da im ne dopustite da preveliki i prezreli.

 Prema sezonskom kalendaru, srpanj i kolovoz najbolje su vrijeme za berbu krastavaca u vrtu.

Berite krastavce u vrtu u srpnju i kolovozu prema sezonskom kalendaru

Vrijeme berbe: krastavci snažno rastu po vrućini ljeta. Uz redovitu berbu u srpnju i kolovozu, vinova loza će početkom jeseni roditi i nove krastavce. Kako prepoznajete svoju razinu zrelosti? Bodljikava, kvrgava kožica malog krastavca zaglađuje se. Međutim, mali krastavci imaju malo ljut i kiselkast okus. Većina sorti dostiže svoju idealnu veličinu od oko 3 cm u promjeru i dugačke su 15 do 20 cm.

Savjet za skladištenje: Ovo povrće možete čuvati svježe na hladnom mjestu do tjedan dana.

Vrt bez krumpira nije vrt!

Uzgajajte krumpir u vrtu prema sezonskom kalendaru

  • Kada je krumpir spreman za berbu??

Volite li pripremati gratinirani krumpir ili možda pire krumpir s češnjakom? Ova omiljena jela možete pripremiti s proizvodima iz vlastitog vrta. Krumpir možete ubrati u svim mogućim veličinama – od malog mladog krumpira do dobro oblikovanog krajem ljeta ili u jesen.

Vrijeme berbe: Prema sezonskom kalendaru, najbolje vrijeme berbe krumpira je od srpnja do listopada. Oni nadopunjuju vaš dnevni meni, daju vam snagu i ispunjavaju vas. Mladi krumpir možete ubrati dva tjedna nakon što biljke procvjetaju. Skladišni krumpir sazrijeva kad vrhovi krumpira požute, što znači da lišće biljke blago uvene.

Savjeti za skladištenje: Krumpir će duže ostati svjež ako ostane u zemlji. Ali nemojte ponovno zalijevati u tom razdoblju. Nakon berbe, zreli krumpir može se čuvati na hladnom, tamnom i vlažnom mjestu (na primjer u podrumu) dva tjedna ili više. Idealno zimsko skladište za ovu vrstu povrća je mrak i hladne temperature od 8 do 10 stupnjeva C..

Volite pojesti nešto začinjeno?

Jedite papriku ljutu papričicu i uzgajajte povrće prema sezonskoj kalendarskoj berbi

  • Berite paprike i ljute papričice

Neki vole začinjenu hranu. Pripadate li i vi ovoj grupi? Zatim začinite svoj tanjur ljutim papričicama koje će vas zasigurno natjerati da nanjušite. Oštrina varira ovisno o vrsti i stupnju zrelosti.

Vrijeme berbe: Ovisno o sezonskom kalendaru, sve vrste paprike mogu se brati od sredine ljeta do prvog mraza. Kako znate da su vaše paprike i ljute papričice zrele? Svaka mahuna dostiže svoju veličinu i počinje se bojati. Zatim imaju i izvrstan, vrlo svjež okus. Većina sorti paprike ukusna je u bilo kojoj veličini.

Savjeti za skladištenje: Prije prvog mraza pokupite sve paprike (čak i male). Svježa paprika može izdržati tjedan dana ili više, ali na dobro rashlađenom mjestu. Papriku i ljutu papričicu još uvijek možete zamrznuti, osušiti ili staviti u čaše.

Luk treba brati u različito vrijeme prema sezonskom kalendaru, ovisno o sorti.

Uzgajajte luk prema sezonskom kalendaru. Pravilno nastavite berbu

– Uzgoj i berba luka zahtijevaju strpljenje

Svatko tko želi uzgajati i brati luk treba strpljenje. Za sazrijevanje gomolja potrebno je najmanje 4 mjeseca. Postoje različite sorte koje se razlikuju uglavnom po obliku, boji i okusu. Prije nego što ih uzgojite, istražite i njihove karakteristike.

Najbolje vrijeme berbe prema sezonskom kalendaru: od početka ljeta do jeseni. Lako je provjeriti stupanj zrelosti luka: kad cjevasto lišće požuti i blago se uvije, krajnje je vrijeme za berbu gomolja. No, ako želite brati mladu ljutiku, to možete učiniti kad izbojci budu visoki 20 cm.

Savjeti za skladištenje: Čuvajte luk na sjenovitom i suhom mjestu ili u podrumu nekoliko tjedana. Kad se koža osuši, odrežite vrhove i spremite na hladno mjesto. Luk koji je upravo ubran može se upotrijebiti za izradu lijepih pletenica, a zatim ih objesiti da se osuše pod baldahinom. Ovim prirodnim ukrasom naglašavate rustikalni karakter vašeg vanjskog prostora .

Sada znate kada je najbolje vrijeme za berbu, ovisno o sezonskom kalendaru za svako povrće. Pravilno skladištite svoju žetvu i imajte svježe povrće cijelu zimu.

Oni koji vole vegetarijanske recepte za roštilj ovdje će se dobro isplatiti.

Povrće na žaru ne samo da je dobro za vegetarijance, već je i zdravo

Postoje različite vrste rajčica, ali sve su tako svježe i ukusne, a vrlo su, vrlo zdrave!

Prema sezonskom kalendaru, na različitim mjestima beru se rajčice, sve vrlo svježe i ukusne

Raspitajte se kada možete sabrati pojedinačno povrće prema sezonskom kalendaru.Povrće mrkva