Hibiskus – to je nešto za unutrašnje i vanjske prostore

Zdravo, ljubav prema cvijeću! Danas nastavljamo seriju članaka u kojima vam pružamo korisne informacije i važne savjete za njegu širokog spektra sobnih biljaka i vrtnog cvijeća. Budući da je flora za vaša četiri zida i vanjsko područje iznimno bogata i raznolika te nas stalno iznenađuje svojim jedinstvenim oblicima i ljupkim bojama, moguće publikacije o tome gotovo su beskrajne. Danas pomno promatramo tropsku biljku koja jednako dobro ukrašava interijer jer je nezamjenjiv ukrasni element u vrtu. Otkrivamo vam jedinstveni šarm egzotike koji mnogi ljudi njeguju kod kuće. Hibiskus, koji se naziva i kineski hibiskus, kineska ruža ili kineska ruža, sada privlači našu pažnju i u središtu je našeg interesa. Dođite s nama i otkrijte kinesku ružu u svom punom cvatu, sa svojim jedinstvenim oblicima i bojama koje oduzimaju dah. Odmah uranjamo u čudesni svijet hibiskusa!

Tamnozeleno lišće stvara savršenu pozadinu na kojoj nježni cvjetovi hibiskusa dolaze na svoje

Cvjetovi hibiskusa ružičasti

  • Zanimljive činjenice o hibiskusu

Danas ih u svijetu ima više od 300 Vrsta hibiskusa dobro poznati i svaki od njih ima svoj šarm i specifične karakteristike. Ove prekrasne biljke ne nalaze se samo u tropskim regijama, gdje uglavnom rastu kao manje drveće, grmlje i živice. U Europi, a posebno ovdje u Njemačkoj, hibiskus je također popularna biljka.

Vole se brinuti o njima vani na terasi ili balkonu u loncu ili kanti ili ukrašavaju prozorsku dasku iznutra.

Hibiskusu se u različitim kulturama pripisuju različita značenja. U Europi je ova biljka poznata kao “nježna, krhka ljepota”. Izvorno potječe s Dalekog istoka, au kineskim ružama kinesku ružu nazivaju “nježnim cvjetanjem”. U Kini je cvijet hibiskusa simbol slave, bogatstva, sjaja i seksualne privlačnosti. Također je vrlo hvaljen na Havajima, a čak je i izabran za službeni cvijet otočne države. U tamošnjoj povijesti i kulturnoj tradiciji nježni cvijet simbolizira kraljevsku moć i simbol je poštovanja.

 Cvijeće u obliku lijevka u jarkim bojama poslastica je za oči

Cvjetovi hibiskusa

  • Neki važni savjeti za njegu za dugo vrijeme cvjetanja hibiskusa

Što se tiče cvjetanja i ljepote, nijedan se cvijet ne može mjeriti s hibiskusom. Njegovi tamnozeleni listovi imaju nazubljeni oblik lista. Lagano svjetlucaju i tvore najprikladniju podlogu za nježno cvijeće hibiskusa ispred kojega otkrivaju svoj sjaj. Spektar boja je širok i proteže se od bijele do nježno ružičaste do karmin crvene i ljubičaste. Još uvijek postoje sorte koje su još uočljivije i imaju cvjetove u žutoj i hrđavosmeđoj boji. Kao biljka cvjetnica, hibiskusu je potrebno sunčano mjesto iznutra i dobro zaštićeno mjesto izvana. Na temperaturama između 18 i 22 stupnja C osjeća se praškasto. Tek kad se termometar u proljeće podigne iznad 15 stupnjeva, hibiskus možete iznijeti van na svoju terasu ili balkon. Ali odaberite mjesto za njega bez izravne sunčeve svjetlosti, jer nježna biljka ne voli jako sunce.

Hibiskus preferira sunčano mjesto, ali ne voli jako sunce

Hibiskus kineska ruža

Za vrućih ljetnih dana dragu osobu trebate poprskati vodom bez vapna. Zalijevajte redovito, ali u malim količinama vode i izbjegavajte zalijevanje i suhe loptice. Ovdje vrijedi pravilo: kada se gornji sloj zemlje osuši, kinesku ružu treba zalijevati. Najbolje je za zalijevanje uvijek koristiti mlaku vodu. Oplodite jastreba ruže organskim gnojivima i kompostom. Kineska ruža će vam puno zahvaliti na brizi. Može neprestano cvjetati od svibnja do listopada i oduševiti oči i dušu svojom jedinstvenom ljepotom.

Vrtni jastreb uvijek privlači svačiju pažnju

Jastreb hibiskusa

  • Izrežite hibiskus i hibernirajte

Ova dva aspekta njege hibiskusa osobito su važna za pravilan rast biljke i njezinih prekrasnih cvjetova, zbog čega im želimo posvetiti dodatnu pozornost. Ako držite hibiskus u vrtu, onda dobro znate – ovaj vrtni grm je izdržljiv. Ovo preporučujemo samo u proljeće. Tada hibiskus donosi snažne izbojke i brzo raste. Također, upozorite da će takve biljke često narasti, ali neće cvjetati. Stručnjaci savjetuju rezanje jastrebovog moljca jednom u tri godine. Tada možete računati na prekrasno cvijeće od kraja svibnja do kraja rujna.

Biljke hibiskusa koje rastu vani mogu dobro preživjeti zimu na toplom mjestu vani. Kad je vaš hibiskus u loncu, preporučujemo da ga unesete unutra i ostavite na hladnom mjesecu kod kuće na sunčanom mjestu. Međutim, nježna biljka ne može podnijeti temperature ispod nule, ali na temperaturama iznad 15 stupnjeva kineska ruža može sasvim dobro prezimiti. Počnite s kampanjom hibernacije krajem rujna jer nježna kineska ruža ne podnosi loše promjene lokacije.

Da biste se mogli diviti ovim nježnim cvjetovima, morate se pravilno brinuti za hibiskus.

Cvijet hibiskusa

Pobrinite se za svoju kinesku ružu kako ne bi dobila smeđe mrlje na lišću. To je jasan znak da na njoj sjedi gljivica s lisnim mrljama. Borite se s njim i uklonite oštećeno lišće. Uvenulo lišće i cvijeće također se moraju sakupiti i zbrinuti. Ako nedostaje vode, lišće će i sam otpasti, pa je poželjno slijediti najvažnije savjete za njegu.

Hibiskus vam zahvaljuje na pravilnoj njezi i pokazuje vam svoje najljepše oblike i boje! Svaki pogled na njega pravi je užitak!

Bilo u zatvorenom ili na otvorenom, hibiskus vas uvijek može iznenaditi svojim krhkim i prekrasnim cvjetovima

Cvijet hibiskusa nježno ružičast

Sve nijanse crvene mogu se vidjeti u cvjetovima kineske ruže

Cvijet hibiskusa karmin crven

Divite se sjaju kineske ruže!

Cvijet hibiskusa lijepih oblika

Hibiskus je neprikosnoven koji privlači pažnju u zatvorenom ili na otvorenom

hibiskus

 Čista ljepota iz prirode!

Hibiskus čista ljepota iz prirode

Priroda je najveći umjetnik!

Ideje za balkon od hibiskusa

Prirodna ljepota kojoj se možete diviti svaki dan

Hibiskus, ideje

 Toliko se šarma krije u malom cvijetu hibiskusa!

nježno cvjetanje kineske ruže

Kineska ruža također cvjeta u plavoj boji …

Hibiskus kineska ruža plavo cvijeće atraktivno

 …. I može izgledati vrlo atraktivno u žutoj boji!

Hibiskus kineska ruža žuta