Božićna ruža – prava vrtna ljepotica čak i pri minus temperaturama

Dok se vani smrzava, a vrt je u hibernaciji pod debelim snježnim pokrivačem, postoji jedno malo cvjetno čudo koje nas iznenađuje svojim prirodnim sjajem čak i po hladnoći. To je božićna ruža čije nas bijelo cvijeće svake zime iznova oduševljava. Ovaj nježni vrtni cvijet definitivna je snježna kraljica među višegodišnjim zimskim cvjetnicama i točno zna kako izdržati mraz i snijeg. Zimi krasi vanjsko područje, tj. Vrt, terase i balkone, a može biti i veliki ulaz kao vratar. Za trenutak ćemo otkriti što biste još trebali znati o ovoj vrtnoj ljepoti čak i kad je ispod temperature smrzavanja i kako se brinuti za božićnu ružu!

Snježnobijelo cvijeće božićne ruže bilježi svojim prirodnim šarmom.

Božićna ruža snježnobijelo cvijeće prirodni šarm

 Snježna ruža također uspijeva u loncima.

Božićna ruža u loncu izvrsno raste

  • Božićna ruža jedinstvena je višegodišnja biljka koja se ističe svojom prirodnom ljepotom

Ne bez razloga se božićna ruža zimi naziva cvjetnim čudom. Njegovi bijeli cvjetovi, promjera 5 do 6 cm, vrlo su upečatljivi. Oni izgledaju vrlo skromno između bujnog zelenog lišća vrtne biljke. Sami listovi su zimzeleni i robusni. Božićna ruža je višegodišnja trajnica koja svoje vrijeme cvatnje ima u zimskim mjesecima, od prosinca do travnja. Bijeli cvjetovi bilježe svojim nježnim izgledom. Tijekom procesa cvatnje mijenjaju boju i mogu postati crvenkaste boje. Time se osigurava prirodniji šarm u zimskom vrtu.

 Bijeli cvjetovi često su dio božićnih ukrasa

Božićna ruža dio božićnog ukrasa

  • Podrijetlo i ime božićne ruže

Božićna ruža (Helleborus niger) poznata je i kao snježna ruža i crna jeza. Unatoč različitim imenima, radi se o istom vrtnom grmu. Izvorno dolazi iz jugoistočne Azije, ali je u Europu donesen prije otprilike 20.000 godina i prvi put uzgojen u samostanskim vrtovima. Tek kasnije osvojila je kućne vrtove.

Sva tri popularna imena božićne ruže obavijena su mitovima i legendama i imaju svoje značenje. Nježna vrtna biljka naziva se snježna ruža jer je jedina trajnica u vrtu koja cvjeta u snijegu. Naziv Božićna ruža vezan je uz staru, uzbudljivu legendu. Priča se da na putu za Betlehem jedan od pastira nije nosio poklon. Bilo je hladno i okolo nije bilo cvijeća. Zatim je zaplakao i suze su mu pale na pod. Odjednom je iz nje izletjelo lijepo snježnobijelo cvijeće koje je nalikovalo ruži. Pastir ih je donio na dar djetetu Isusu. Od tog dana se ovo cvijeće naziva božićnim ružama. Također se vjeruje da trenutno cvjetaju za Božić.

 Nježno bijelo cvijeće obavijeno je legendama i mitovima.

Božićna ruža bijelo cvijeće bujno zeleno lišće obavijeno je mitovima

 I s dobrim razlogom: rijetko vidite takvu ljepotu.

Božić ruža nježan cvijet prirodne ljepote

Božićnu ružu često nazivaju crnom jezom. Ovo ime je zbog njegove upotrebe kao praha za kihanje. Danas se vrtnom grmu propisuju i ljekovita svojstva koja su još bila cijenjena u staroj Grčkoj. Time bi se uspješno izliječili depresivna stanja. Danas božićna ruža simbolizira oslobađanje od straha.

Crna čemarica, kako se cvijet još naziva, laka je za njegu i gotovo je nezahtjevna.

Božićna ruža crna čemarica nazvana laka za njegu i gotovo nezahtjevna

  • Božićnu ružu je lako njegovati i gotovo je nezahtjevna

Kao što je već rečeno, božićnu ružu možete imati u vrtu, gdje će se sama širiti. Tako može živjeti i do 30 godina. No, također izrezuje lijepu figuru u loncu ili kanti i može uspjeti u vlastita četiri zida. Budite samo oprezni, jer su svi dijelovi ovog vrtnog grma otrovni!

Oprez! Bolje je ne dopustiti da se vaša djeca i / ili kućni ljubimci previše približe prekrasnim biljkama jer su svi njihovi dijelovi otrovni!

Božićna ruža Svi dijelovi biljke su otrovni

Njega božićne ruže nije naporna, ali se u svakom slučaju morate pridržavati sljedećih savjeta za njegu:

Mjesto: Snježna ruža ljeti ne voli izravnu sunčevu svjetlost, ali zimi joj treba dovoljno svjetla. Najugodnije se osjeća pod listopadnim drvećem ili grmom. Božićne ruže trebaju tlo bogato hranjivim tvarima i vapnom. Osim toga, trebala bi biti dobro propusna, jer bijele ljepotice ne podnose vlaženje.

 Snježnim ružama u vrtu je potrebno mjesto bez izravne sunčeve svjetlosti, osobito ljeti.

Odaberite prikladno mjesto za božićnu ružu u vrtu bez izravnog sunčevog svjetla

Zalijevanje i gnojenje: Božićna ruža zimi treba vodu tijekom razdoblja cvatnje, ali bolje je ne zalijevati je ljeti. Koristite odgovarajuće višegodišnje gnojivo samo ako vaša biljka raste u pjeskovitom tlu.

Smanjiti: Povučeno lišće mora se odrezati u podnožju i ukloniti. Kad snježna ruža procvjeta, možete odrezati neko lišće kako biste bolje otkrili prekrasno cvijeće. U većini slučajeva, međutim, to nije potrebno jer ovo cvjetno čudo čak može pokazati i svoju prirodnu ljepotu.

U sljedećem videu možete saznati što još trebate uzeti u obzir pri kupnji prekrasne božićne ruže u loncu:

Urednički tim Freshideena želi vam puno zabave brinući se za svoju snježnu kraljicu pod svim zimskim cvijećem!

 

 Božićne ruže mogu promijeniti boju dok cvjetaju …

Božićna ruža lijepo cvijeće mijenja boju

 … a cvjetovi postaju crvenkasti ili zelenkasti.

Cvjetovi božićne ruže postaju crvenkaste ili zelenkaste boje

 Unesite svježinu u svoj interijer čak i zimi!

Božićna ruža zimi unosi svježinu u interijer

 Ukrasite iznutra i izvana snježno bijelim božićnim ružama!

Božićna ruža snježnobijelo cvijeće kao ukras u zatvorenom i na otvorenom

Snježna kraljica među grmljem koje cvjeta zimi!

Božićna ruža, snježna kraljica među grmljem koje cvjeta zimi

 Božićna ruža lijepo cvjeta čak i po hladnoći.

Božićna ruža lijepo cvjeta i po hladnoći

Božićna ruža u loncu izvrsna je ideja za poklon zimi.

Božićna ruža u loncu izvrsna ideja za poklon zimi