5 malo poznatih činjenica o dalijama

Dalija je zasigurno najpopularniji jesenski cvijet ne samo ovdje u Njemačkoj, već i u mnogim drugim zemljama. Često je nazivaju “kraljicom kasnog ljeta” i “čarobnom žaruljom”. No, kako se to često događa u životu, prekrasan vrtni cvijet nema samo svoje ljubavnike, već i neke protivnike. Pokušavaju se rugati svom cvijeću i opisuju dalije kao “staromodne”. Međutim, ovo je samo dokaz da dalije ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. Oni se ili hvale ili zamjeraju. No, često se zaboravi da ove vrtne ljepote imaju svoje dobro skrivene tajne. U nastavku želimo otkriti upravo ove i upoznati vas s 5 malo poznatih činjenica o dalijama. Jeste li znatiželjni saznati više o veličanstvenom vrtnom cvijeću??

Evo pogleda na malo poznate činjenice o dalijama.

Dahlias Malo poznate činjenice o Dahliasu Najljepši vrtni cvijet Kraljica kasnog ljeta

Dalije dolaze u različitim veličinama, oblicima i bojama. No, ono što je posebno kod dalija i kako se pravilno njegovati za ovo vrtno cvijeće možete pronaći ovdje. Veličanstveno cvijeće dalija krasi naše vrtove, balkone i parkove i nadahnjuje nas svojim bojama. Iza ovih prekrasnih jesenskih cvjetova skrivaju se zanimljive priče koje vjerojatno ne znate.

Zato se toga držite i naučite sljedeće uzbudljive činjenice o dalijama.

Bilo vani u vrtu ili unutra u vazi, dalije odmah privlače svačiju pažnju.

Dahlias malo poznate činjenice o cvjetovima dahlia različitih boja u ukrasima za vazne stolove koji sjajno privlače pažnju

5 malo poznatih činjenica o dalijama koje morate znati

Činjenica # 1: Postoje tisuće vrsta dalija

Postoji preko 35 različitih vrsta dalija i još 20 000 uzgojenih sorti. Oni su kategorizirani prema veličini, uzorku cvijeća i njihovoj sličnosti s drugim cvjetovima. Njegova je znanstvena podjela na 15 klasa ili 4 odjeljka dobro poznata. Dalije su popularne i pod imenom georgines. Prvenstveno se nalaze u Južnoj Americi, gdje rastu na otvorenom na visoravnima u Meksiku, Gvatemali i Kolumbiji. U vrtnoj kulturi ovo cvijeće ima visoku dekorativnu vrijednost. Dalije su vrlo popularne i kao rezano cvijeće jer unose tople boje i dobro raspoloženje u interijer.

Kao rezano cvijeće, dalije imaju visoku dekorativnu vrijednost.

Dalije malo poznate činjenice o dalijama u staklenim vazama izrezanim cvjetovima imaju visoku dekorativnu vrijednost

Činjenica # 2: Dalije su izvorno bile klasificirane kao povrće

Dahije su dobile ime po švedskom botaničaru Andersu Dahlu (1751 – 1789). Zapravo je cvijeće kategorizirao kao povrće zbog jestivih gomolja. Oni bi trebali imati okus poput mješavine krumpira i rotkvica. Budući da ga još nismo probali, ne možemo to potvrditi! Također se izvještava da lukovice dalije imaju vrlo intenzivan okus koji blokira sva osjetila. Osim toga, njihova tekstura trebala bi biti vlaknasta. Naš savjet: držite ruke dalje od toga i ne isprobavajte gomolje prekrasnog vrtnog cvijeta! Uživajte u ljepoti cvijeća, a ne u okusu!

 Osim toga, vjeruje se da je i lišće dalije jestivo.

Dahlia Malo poznate činjenice o dahlijama Vjeruje se da je listovi dahlia jestivi

Činjenica # 3: Dalije su sjajan ukras sobe na mnogim događajima

Dalije se koriste kao ukrasi za stolove na raznim događajima. Ovo divno cvijeće koristi se za ukrašavanje stolova i prozorskih klupčica. Cvijeće uvijek izgleda dobro u visokim, elegantnim vazama. Dalije su popularan ukras za stol, osobito na svadbenim proslavama, ne samo zbog svog izgleda, već i zbog simboličkog značenja. Obećavaju ljubav, sreću i zdravlje. Tijekom viktorijanske ere dalije su bile simbol predanosti i vječne veze. Danas se također koriste kao nakit na raznim događajima kako bi predstavili unutarnju snagu, kreativnost i eleganciju. Zato jedva da postoji jesensko vjenčanje bez ovog prekrasnog cvijeća na stolovima. Koriste se i za značke.

 Najbolji stolni ukrasi za vjenčanja u jesen!

Dalije malo poznate činjenice o dalijama Najbolji stolni ukrasi za jesenska vjenčanja

Činjenica # 4: Dalije su porijeklom iz Srednje Amerike i imaju ljekovita svojstva

Dahlia pinnata nacionalni je cvijet Meksika, jer se biljka prvi put spominje 1615. godine u drevnim dokumentima ove zemlje. Prve gomolje u Europu su poslali španjolski doseljenici u Meksiku. Prije izuma inzulina (1921.) gomolji dalije korišteni su za uravnoteženje razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom zbog visokog sadržaja fruktoze. Latice su korištene za liječenje suhe kože, infekcija, osipa i uboda insekata.

Jeste li znali da dalije imaju i ljekovita svojstva?

Dahije Malo poznate činjenice o dalijama imaju ljekovita svojstva za gomolje dijabetičara Latice za probleme s kožom

Činjenica # 5: Ne postoje stvari poput plavih dalija

Cvjetovi dalije dolaze u svim bojama osim plave. Pokušaj uzgoja plavih dalija još nije bio uspješan. Međutim, ovo cvijeće dolazi u brojnim drugim bojama. Većina nijansi varira od bijele i blijedo ružičaste do žute, narančaste i crvene do ljubičaste i ljubičaste. Ponekad su cvjetovi jednobojni, ali uvijek posebno svijetli. Postoje sorte dalija čiji su cvjetovi prošarani ili pjegavi. Ova egzotična ljepota ima jedan nedostatak – ne može izdržati mraz i niske temperature. Zato je san svakog uzgajivača dalija pronaći barem jednu mrazom otpornu ili plavu sortu. No, na to još moramo čekati!

 Dalije se odlikuju raznolikošću boja.

Dahlias malo poznate činjenice o dahlias raznim bojama prekrasnim narančastim cvjetovima na drvenom stolu

Prekrasnim buketom dalija govorite svom odabranom partneru: “Zauvijek tvoj!”

Dalije malo poznate činjenice o Dalijama Prekrasan buket Izjava o ljubavi Vjernost Sreća

 Za daliju se kaže da je sretni cvijet horoskopskog znaka Strijelca u zodijaku.

Dalije malo poznate činjenice o dalijama Nježne ružičaste latice sretni cvijet iz horoskopskog znaka Strijelac

 Dalije unose više boje u vaša četiri zida.

Dalije Malo poznate činjenice o dalijama u blijedo narančastoj boji u staklenoj posudi šarenih sobnih ukrasa

 Što šarenije, to ljepše!

Dalije malo poznate činjenice o dalijama šareno lijepim u staklenoj posudi kao ukras sobe