Pronalaženje pravog električnog glasovira: korisne informacije i važni savjeti za odluku o kupnji

Jeste li i vi suočeni s dilemom hoćete li kupiti akustični glasovir ili električni glasovir? Već neko vrijeme tako je i s profesionalnim glazbenicima i iz hobija. Čak se i apsolutni početnici koji žele naučiti svirati glasovir pitaju se što je za njih najbolje i traže pravo rješenje. Otkad su nastali takozvani digitalni klaviri, oni su se sve više razvijali i poboljšavali. Danas visokokvalitetni električni klaviri impresioniraju svojim autentičnim zvukom i sofisticiranim dizajnom. Često nisu ni na koji način inferiorni od svojih starijih akustičnih srodnika. U sljedećim redovima naučit ćete što je zaista važno pri kupnji elektroničkog glasovira i koje su najvažnije prednosti takvog glazbenog instrumenta.

e-klavir za profesionalne glazbenike

Najvažniji kriterij kupnje električnog glasovira

Jeste li čuli za tehnologiju uzorkovanja? Zahvaljujući njihovom izumu, digitalni klaviri zapravo su uopće mogući. To je zato što se autentični zvukovi s akustičnih glasovira i klavira snimaju visokokvalitetnim mikrofonima i prikupljaju (uzorkuju) na ovaj način. Odgovarajući zvuk tada se proizvodi pritiskom na tipku. Što je uzorkovanje opreznije i profesionalnije, to je bolji osnovni zvuk električnog glasovira.

Prilikom odabira pravog instrumenta dva važna pitanja igraju odlučujuću ulogu na početku. Koja je svrha e-klavira i kakav vam je proračun dostupan. Ako vam je to jasno, prvo se možete odlučiti za pravu vrstu digitalnog glasovira. Treba li to biti takozvani prijenosni glasovir, koji se naziva i scenski glasovir, ili više volite digitalni glasovir za dnevnu sobu?

Na primjer, živi glazbenik vjerojatnije će se odlučiti za prvu varijantu. A nekome tko samo želi stvarati glazbu kod kuće ili tko više cijeni interijer, zasigurno će mu se svidjeti druga vrsta električnog glasovira. U svakom slučaju, valja napomenuti da prijenosni glasoviri brojnih proizvođača također imaju izvrstan izgled i elegantan dizajn te se mogu vješto uklopiti u ostatak namještaja..

Naučite svirati e-klavir

Čak i s električnim glasovirima početnicima, dobra je ideja odlučiti se za tipkovnicu s 88 tipki. Postoje inačice s manje gumba, ali s vremenom se one pokazuju neadekvatnim. Ako je broj tipki premalen, najnježnije i najviše note glazbenog djela ne mogu se svirati, što ozbiljno utječe na stvaranje glazbe.

Nadalje, trebali biste osigurati dovoljnu brzinu ključeva. To je naime odgovorno za različite tonove tonova i osigurava optimalnu autentičnost svakog glazbenog djela. Glazba više ne zvuči tako "sterilno", poput starijih klavijatura, na primjer, ali baš poput akustičnog glasovira. Najbolji modeli električnih glasovira stoga imaju do pet dinamičkih razina po ključu, a mogu čak i zadovoljiti najviše glazbene zahtjeve.

Tipke dobrog digitalnog glasovira ne bi trebale biti samo osjetljive na brzinu, već i ponderirane. To znači da bi tipkovnica trebala imati takozvani čekićni mehanizam koji savršeno oponaša mehanizam akustičnih glasovira. To vam daje realan osjećaj klavira tijekom sviranja i gotovo zaboravlja da mali čekić klasičnog klavira koji pritiska žice ovdje zapravo ne postoji.

akustični glasovir vs e-klavir

Na kraju, ali ne i najmanje važno, pri odabiru dobrog električnog glasovira trebali biste tražiti najbolju kvalitetu kako ne biste uštedjeli novac na pogrešnom kraju. Stoga se odlučite za proizvode visokokvalitetnih proizvođača marki kao što su Yamaha, Korg, Casio, Roland, Alesis ili Kawai. Ovo je jedini način da zajamčite dobru izradu, savršen dizajn i autentičan osjećaj. Naći ćete na specijaliziranim portalima za usporedbu, poput www.epiano-test.de najpopularniji testirani električni klavir kao i brojni savjeti stručnjaka i korisne informacije.

Koje su prednosti električnog glasovira u odnosu na akustični glasovir??

Fleksibilnost i svestranost među najvažnijim su prednostima digitalnog klavira. Sa svojom kompaktnom veličinom i težinom od 20-40 kg, osobito se prijenosni modeli mogu lako transportirati na bilo koje popularno mjesto. Električni klaviri jednako su jednostavni za postavljanje i spremanje i idealni su za naš moderni način života. Osim znatno niže cijene u usporedbi s akustičnim glasovirom, također nema potrebe za dosadnim ugađanjem. Mehaničko održavanje instrumenta također nije potrebno.

Većina digitalnih glasovira ima ugrađen metronom koji pomaže glazbeniku da ne izgubi ritam tijekom sviranja. Početnici također imaju koristi od integrirane funkcije učenja. To je zato što se note glazbenog djela prikazuju nota po nota. Također imate mogućnost snimanja onoga što se reproducira i ponovnog pozivanja. Sve snimke mogu se jednostavno spremiti na Mac ili PC putem USB -a ili MIDI kabela i prema potrebi prenijeti na Internet.

savjeti za kupnju e-klavira

Jedna od najvećih prednosti električnog glasovira svakako je sloboda sviranja kod kuće u bilo koje doba dana. Za razliku od konvencionalnog klavira, ovdje nemate problema sa susjedima. Zahvaljujući mogućnosti podešavanja glasnoće digitalnog glasovira, možete stvarati glazbu čak i noću. Možete čak koristiti slušalice i dopustiti svojoj obitelji ili cimeru da mirno spavaju. A ako vam zvuk glasovira postane previše jednostran, možete svirati svoje omiljene skladbe zahvaljujući ugrađenim zvukovima drugih glazbenih instrumenata, na primjer u načinu crkvenih orgulja ili sintisajzera.

Uzmite u obzir sve ove aspekte i prednosti. Istražite dalje na specijaliziranim web portalima. Neka vas stručnjaci detaljno savjetuju i pronađu vaš savršeni električni glasovir. Želimo vam svaki uspjeh i puno zabave u stvaranju glazbe!

svirati e-klavir kod kuće