Kuća nulte energije: održivi način izgradnje

Kao što je poznato, svi već dugo govore o obnovljivim izvorima energije i održivosti. Daleko od fosilnih goriva poput nafte i plina, prema razumnoj potrošnji energije i minimalnom ekološkom otisku! Ovo načelo ne bi se trebalo primjenjivati ​​samo na industriju i promet, već i na život i svakodnevni život općenito. Zato se na svim područjima postavljaju sve ambiciozniji ciljevi i sve viši standardi.

Kuće s učinkovitošću ili kuće s niskom potrošnjom energije, na primjer, smatrale su se najvišim standardom u gradnji koja je svjesna klime u Njemačkoj 1990-ih. Zatim je uslijedio porast troškova električne energije i inovativne tehnologije koje su se brzo razvijale takozvana pasivna kuća, čija je varijanta tehničke nadogradnje sada kuća nulte energije.

Ono što je zapravo kuća nulte energije?

Ukratko, to su kuće koje troše nultu energiju. Drugim riječima, kuća s nultom energijom je kuća u kojoj se postiže uravnotežena energetska ravnoteža. Iznad svega, način izgradnje igra temeljnu ulogu – energetski učinkovita izolacija i omotač zgrade, kao i toplinsko izolacijsko ostakljenje svih prozora i vrata. Stručnjaci također preporučuju ako je moguće integrirati zimski vrt u kuću. Ovo također povećava kvalitetu življenja pružajući dodatno svjetlo i ugodan, vlažan zrak. Osim toga, zimski vrt pomaže u uštedi energije i stvara odgovarajući dio topline, što posebno cijene svi stanovnici u prijelaznim razdobljima.

fotonaponski sustav solarni sustav pasivna kuća kuća nulte energije

Kako se stvara energija u kući s nultom energijom?

  • Toplinskom pumpom: Zahvaljujući ovom sustavu, toplina se izvlači iz vanjskog područja i stavlja na raspolaganje kući. Naravno, energija koju generira fotonaponski sustav ovdje najbolje odgovara, jer je to jedini način da se govori o pravoj održivosti.

    Toplinska pumpa najprikladnija je za podno i zidno grijanje.

  • Solarna toplina: Takav toplinski solarni sustav pretvara solarnu energiju u toplinsku energiju, a podržava i sustav grijanja. Solarna toplinska energija osobito je korisna pri pripremi tople vode. Ovisno o orijentaciji i nagibu krova, kao i površini kolektora, povećava se i količina generirane toplinske energije.
  • Fotonaponski sustav: Zahvaljujući ovoj tehnologiji, solarna energija postaje električna energija. Višak se tada pohranjuje u akumulator za kasnije ili se prenosi u sustav grijanja kuće.

nulta energija kuća pasivna kuća fotonaponski solarna energija energetska učinkovitost

Kuća nulte energije i pametna kuća

Brzo napredujući koncept pametne kuće ide ruku pod ruku s kućom nulte energije. Budući da inovativni sustavi pametne kuće općenito također mogu značajno smanjiti potrošnju električne energije i energije. Inteligentna kontrola s pametnim radijatorima i termostatima, kao i senzorima topline optimizira sve aktivnosti u vaša četiri zida i štiti vaš novčanik i okoliš u isto vrijeme. Postoje čak i proizvodi za pametnu kuću koji sami stvaraju svoju radnu snagu ili oni koji vaš dom čine još domaćim i ugodnijim i pružaju to određeno. Kako bi bilo na primjer sa slatkim solarnim cvijetom na stolu u uredu ili na komodi? Mislimo da je super!

pametna kuća energetska učinkovitost inovacija kuća nulte energije

Zaključak:

Kuća s nultom energijom znači razmišljati unaprijed i živjeti održivo. Time se smanjuju troškovi i štiti okoliš. Takve kuće postavljaju više standarde u izgradnji i stanovanju i teže sve višim vizijama, poput kuće s dodatnom energijom. Ova se kuća često naziva i mala elektrana jer ima plus energetski bilans.

  Postavite pametni dom Uštedite energiju Povećajte energetsku učinkovitost