Šešir od filca bezvremenski je modni dodatak. Saznajte zašto!

Šešir ili kapa važan su modni dodatak koji ima praktično i estetsko, ali i društveno značenje. Glava je prilično raznolika i igra važnu ulogu u povijesti mode koju, nažalost, ne možemo pratiti u ovom članku. U današnjem postu željeli bismo izvijestiti nešto više o filcanom šeširu, a posebno o šeširu.

Šešir od filca – neophodan u ženskoj garderobi

Šešir od filca šeširi u boji

Ono što se osjeti?

Prvo odgovorimo na pitanje što se zapravo osjeća.

Filc je materijal s dugom poviješću. To je svestran materijal. Za industrijsku uporabu, filc se proizvodi u tvornicama, ali se u prošlosti ručno obrađivao. Filc se može sastojati samo od vune (ovčje, devine i kozje dlake) ili vlakana iz krzna drugih životinja, poput dabrova i zečeva.

Kada se ta vlakna navlaže, stisnu i dalje obrađuju valjanjem, mlaćenjem ili trljanjem, ona se pomiču i međusobno se zapletu. I tako tvore ono što je poznato kao tkanina od filca.

Podrijetlo filca nije poznato, ali vjeruje se da datira iz prapovijesti u srednjoj Aziji. Filc je vjerojatno otkriven korištenjem vune za omekšavanje područja za spavanje.

Razlog zašto se vuna često skuplja prilikom pranja je zato što se vlakna matiraju

Kapa od filca od bijelog filca pokrivala za glavu

Prednosti filca

toplina

Jedno od najistaknutijih svojstava filca je njegova toplina. Budući da se vlakna isprepliću i ne isprepliću tijekom procesa filcanja, nema malih razmaka između vlakana, što se često događa pri tkanju. Odjeća od gustog filca otporna je na vremenske uvjete, čak i po vjetru i hladnoći. Filc je izvrstan izolator, a odjeća ima tendenciju zadržavanja tjelesne topline.

Elastičnost

Odjeća od filca može dugo trajati uz pravilnu njegu odjeće i suzbijanje štetočina. Filc nema nabora, pa odjeća može izgledati svježa i nakon česte uporabe. Filc je otporniji na habanje od ostalih vunenih tkanina poput tvida i kepera.

Filc je dobar izolator. Otporan je na vjetar i kišu

crni šešir od filca koji nosi žensku modnu glavu

Filc se može rezati i neće se pohabati. Gusti filc izuzetno je jak i ne može se probiti strelicama. Ovu su kvalitetu u prošlosti cijenili mnogi ratnici, zbog čega se u to vrijeme filc koristio za lagane štitove i oklope. Tanki filc može se puknuti kad se rastegne, ali se gusti filc može rastegnuti i oblikovati u različite oblike, poput šešira, čizama i torbi.

Kapa za kuglanje – kruti okrugli šešir od filca

Šešir se na njemačkom jednostavno naziva dinja i zaobljeni je šešir od filca. Šešir je prvi put napravljen 1849. za Edwarda Cokea, britanskog vojnika i političara. On ima novi model šešira s bravama za izradu šešira & Co. of St. James’s naručena kao vrsta zaštitne kacige. Šešir čvrsto prianja i ima nisku krunu pa može zaštititi glave čuvara. Prije nego što je dizajniran šešir, rendžeri su nosili previsoke cilindre, što je bilo nepraktično i opasno.

Šešir od filca, kuglana kapa od filca, kapa od boćice, muška moda

U viktorijansko doba, šešir je bio šešir radničke klase. Tek kasnije postalo je popularno među srednjom i višom klasom u Velikoj Britaniji, osobito među državnim službenicima, bijelim ovratnicima i bankarima. Službenici Kraljevske garde i danas ih nose kao dio svoje odore. U Sjedinjenim Državama kuglački šešir bio je najpopularniji šešir na Zapadu, popularniji od toga Kaubojski šešir ili sombrero. Šeširi za kuglanje bili su visoko cijenjeni jer čvrsto pripijeni i čvrsto stoje na glavi čak i pri jakom vjetru.

Šešir od filca sada je modni dodatak i za muškarce i za žene

Danas je šešir od filca bezvremenski modni dodatak za muškarce i žene svjesne mode. U tom smislu dinja i dalje predstavlja sofisticirani britanski stil. Nakon što je šešir desetljećima bio miljenik muškaraca, ovaj šešir ponovno je otkriven za žene. Modno osviještenim ženama daje jednostavan modni dodatak koji je svestran i koji se slaže s gotovo svakom odjećom. Evo nekoliko razloga zašto šešir od filca ne bi trebao nedostajati u vašem ormaru.

  • Šešir s boćicom vašoj će odjeći dati nešto posebno

Crna majica i ležerni džemper jednostavna su svakodnevna odjeća koja nije nužno uočljiva, ali je praktična i udobna. Svoju jednostavnu odjeću možete nadopuniti i začiniti elegantnim šeširom od filca.

Dinja je izvrstan dodatak vašoj svakodnevnoj odjeći

Ženska modna pokrivala od filca

  •  Šešir se također može kombinirati s elegantnim haljinama

Ako vam se dotjera odijevanje i oblačenje elegantne haljine, ali ne želite biti pretjerano odjeveni, tada možete nositi i šešir. Može se kombinirati ne samo s ležernom, već i s elegantnom odjećom.

  •  Šešir je klasik

Kapa za kuglanje svakako je vrijedna ulaganja, ako ne zbog svoje svestranosti, već zbog činjenice da nikada ne izlazi iz mode. Bridgette Bardot nosila je šešir 1950 -ih, a ovaj šešir nose i danas slavne osobe poput Meagan Good, Mischa Barton, Rihanna i Beyonce.

Šešir od filca nosi haljinu za glavu od filca

Ako želite imati šešir od filca, bit ćete s njim HUT.de definitivno pronađite ono što tražite! Nadamo se da ćete uživati ​​u online kupovini! Ne gubite vrijeme i uživajte u prekrasnom jesenskom vremenu!

Kapa od filca nosi ženski modni ležerni outfit