Ugodna atmosfera kroz ispravno osvjetljenje dnevnog boravka

Ugodna atmosfera kroz ispravno osvjetljenje dnevnog boravka

Klima u prostoriji nije isključivo, već u odlučujućoj mjeri, određena odgovarajućom rasvjetom. Hladno, bijelo svjetlo, na primjer, kakvo se nalazi u mnogim uredima otvorenog tipa, teško vas poziva da se zadržite u dnevnoj sobi kod kuće. Dobro osmišljen koncept osvjetljenja koji je individualno prilagođen prostoriji izvlači najbolje iz dotične sobe. Postoji bezbroj različitih mogućnosti.

Različiti koncepti rasvjete

S koherentnim konceptom osvjetljenja, svaki dnevni boravak dobiva atmosferu, a također može osigurati da se atmosfera može brzo promijeniti korištenjem različitih svjetiljki s različitim položajem. Za ručak s djecom u dnevnoj sobi svjetlo je drugačije nego za ugodne večeri čitanja na sofi. U idealnom slučaju, za svaku sobu imate najmanje dva koncepta osvjetljenja koji vam omogućuju fleksibilno reagiranje na prigodu. Ne morate raditi složene izračune ili slično, čak i s malim naglascima poput podne svjetiljke, reflektora ili prigušivača, svaka soba može biti obavijena potpuno drugačijom atmosferom. Što biste trebali uzeti u obzir pri planiranju?

Ugodna atmosfera kroz ispravno osvjetljenje dnevnog boravka

Ekološki aspekti

Kada je u pitanju odabir prave rasvjete za stambeni prostor, svakako se moraju uzeti u obzir i ekološki aspekti. Bilo bi ekološki najprihvatljivije ako se soba što bolje slaže s dnevnim svjetlom i ako nema dodatne rasvjete. No, ne morate se vraćati na svjetlost svijeća kada je u pitanju ekološki razumna rasvjeta. Moderni LED reflektori, na primjer, nude vrlo dobru svjetlosnu snagu uz vrlo nisku potrošnju energije. Ako razmišljate o konceptu rasvjete, svakako biste trebali uključiti ove LED reflektore u sustav. Međutim, nije preporučljivo koristiti takozvane žarulje za uštedu energije. Iako ih također karakterizira niska potrošnja energije, sadrže otrovne tvari i stoga se ne trebaju smatrati osobito ekološkim

Ugradbeni LED reflektori

LED ugradni reflektori prikladni su i za učinkovito osvjetljavanje hodnika ili hodnika. Budući da su vrlo energetski učinkovite i imaju dug vijek trajanja u odnosu na druga svjetla, LED lampe su razuman izbor kada je u pitanju učinkovito osvjetljenje. Ova svjetla odlikuju visoka kvaliteta i niski troškovi. Dok su LED svjetla bila hladna i neugodna do prije nekoliko godina, danas su dostupna u bezbroj svijetlih boja. Dodatne informacije mogu se pronaći na: http://www.led-einbaustrahler.net/

Više od svjetlosti

Osim stvarne funkcije donošenja svjetla u tamu, svjetiljke mogu pružiti i elemente dizajna. Prije svega, trebali biste se pobrinuti da se osjećate ugodno kada je u pitanju projektiranje rasvjete. Nije potrebno imati komplicirane parametre, Brojevi vata ili svjetlosni spektri znati kako bi odlučili hoće li se svjetlo percipirati kao ugodno ili neugodno. Može biti vrijedno eksperimentirati s različitim svjetlima i svjetiljkama dok ne pronađete konačni koncept rasvjete. Oni koji se osjećaju ugodno u svoja četiri zida, uravnoteženiji su i opušteniji u svakodnevnom životu. Pravo svjetlo može značajno poboljšati faktor dobrog osjećaja.