Savršeno stropno svjetlo: Što biste trebali uzeti u obzir pri kupnji

Važan čimbenik za ugodnost svake prostorije, koja se nažalost često zanemaruje pri opremanju, je odgovarajuća rasvjeta. Jer ništa nije dosadnije za večerom od jakog svjetla koje pada izravno u oči i zasljepljuje sve. No, gdje je tajna uspješnog dizajna rasvjete za vaša četiri zida? Koji su pravi izvori svjetlosti i kako ih najbolje postaviti? Gdje vam je potrebno stropno svjetlo i, prije svega, kakvo? Kako se to može kombinirati s drugim izvorima svjetlosti? Pitanje za pitanjem, na koje namjeravamo dati točne odgovore u sljedećih nekoliko redaka.

Pronađite odgovarajuće stropno svjetlo za svaku sobu

moderno stropno svjetlo 3 smjera

Budući da su konvencionalne žarulje praktički nestale s tržišta, a štedne žarulje i LED diode su u porastu, odabir pravog izvora svjetlosti pokazao se kao nimalo lak. Naravno, pri kupnji svjetiljki možete se osloniti na iskusne zaposlenike i stručnjake za rasvjetu, no svejedno bi bilo vrlo korisno da ste unaprijed upoznati s područjem svjetlosti.

Na primjer, stropno svjetlo najbolje je osnovno svjetlo za gotovo svaku sobu u vašem domu. To je ono što je poznato kao izravno osvjetljenje, koje je odgovorno za osnovnu razinu svjetline. Zbog toga su sobe osvijetljene s malo sjene i niskim kontrastom.

Ravna stropna svjetla modernog dizajna

strop svijetlo bijel

Osim ravnih stropnih svjetiljki koje šire raspršeno svjetlo, stropni reflektori se također preporučuju za optimalan koncept osvjetljenja. Za razliku od prve varijante, u kojoj je cijela soba ravnomjerno osvijetljena, reflektori se mogu okretati ili naginjati na vrlo praktičan način i to omogućuje postavljanje bilo kojeg mjesta u prostoriji u scenu – čitanje uglova, umjetnička djela ili zašto ne prelijepo nasljeđe.

Svjetiljke koje se mogu prigušiti preporučuju se za stropna svjetla i druge vrste rasvjete jer pružaju veću fleksibilnost i različita raspoloženja u ambijentu. LED diode su na vrhu popisa jer ne samo da se mogu prigušiti i štede energiju, već emitiraju i meko, meko svjetlo. Velika prednost LED dioda je činjenica da nemaju trošne dijelove poput običnih žarulja, a njihov elektronički LED upravljački program rijetko treba zamijeniti.

Obratite pozornost na stil i funkciju stropnog svjetla

živo elastično stropno svjetlo

Desno stropno svjetlo mnogo je više od običnog izvora svjetlosti. Također je važan dodatak za život koji bi trebao biti savršeno prilagođen stilu namještaja. Retro klasika, nostalgične lampe u vintage stilu ili modernija svjetla s industrijskim dodirom – izbor je naravno na vama. Pogledajte brojne modele stropnih svjetiljki u specijaliziranim trgovinama na licu mjesta, kao i na Internetu, na primjer na Vivaleuchten.de i odaberite savršeno stropno svjetlo u svakoj sobi u vašem domu.

Molim vas malo tehničkog znanja?

stropno svjetlo bijeli trio

Ako vam je već jasan stil i funkcija vaših stropnih svjetiljki, trebali biste steći malo tehničkog znanja prije nego što kupite. Tri najvažnija pojma lumen, Kelvin i indeks reprodukcije boje zapravo su potpuno dovoljni.

Sjećate li se još uvijek žarulje od 60 vati jako dobro? Umjesto toga, na pakiranju LED dioda piše 730 lumena. Lumeni označavaju svjetlinu svjetlosti i pokazuju kakvu svjetlost ima svjetiljka. No, ne samo da je ovaj kriterij važan pri odabiru izvora svjetlosti, već i takozvana boja svjetla i to je uvijek u Kalvinu. Govori se i o temperaturi boje. Grubo rečeno, bijelo LED svjetlo ima različite tonove, u rasponu od tople bijele do neutralno bijele do bijele svjetlosti po danu. Ako svjetiljka ima do 3.300 Kelvina, onda kažu da je svjetlo toplo bijelo. Svjetiljka svijetli neutralno bijelom bojom do 5.300 Kelvina, a s većim Kelvinovim brojem svjetlo je bijelo dnevno svjetlo.

U načelu vrijedi sljedeće: Topla bijela ima opuštajući i ugodan učinak, neutralna bijela je stimulativnija i dobra za buđenje, a dnevno svjetlo pomaže u optimalnoj koncentraciji i performansama.

A što je s indeksom prikazivanja boja? To se mjeri u Ra i pokazuje koliko su dobro i prirodno osvijetljene boje u prostoriji. Vrijednosti indeksa između 80 i 100 Ra su optimalne.

Prava mješavina to čini

stropno svjetlo rasvjeta za dnevnu sobu

Dobra mješavina je teška, čak i kad je u pitanju rasvjeta. Stoga se ne biste trebali osloniti samo na usamljenu stropnu svjetiljku, već i na nekoliko kombiniranih izvora svjetlosti i stvoriti različite otoke svjetlosti u prostoriji. Time se stvara uravnotežen svjetlosni krajolik koji osigurava veću udobnost i ugodan sklad. Stručnjaci savjetuju kombiniranje tri različita elementa u sobnoj rasvjeti: stropno svjetlo (osigurava osnovno svjetlo), zidne ili podne svjetiljke (koje su odgovorne za zonsko osvjetljenje) i stolne svjetiljke ili ukrasne svjetiljke (koje daju svjetlosne naglaske i dodatno raspoloženje).

Također biste trebali sastaviti uravnoteženu kombinaciju izravne i neizravne rasvjete. Dok izravno svjetlo doprinosi boljoj osnovnoj svjetlini, neizravno ili reflektirano svjetlo pomaže vizualno povećati prostorije i učiniti ih ugodnijim.

Stvorite svoj vrlo poseban ambijent uz odgovarajuću svjetlosnu kombinaciju!

luster za stropnu svjetiljku

Zaključak:

Kako biste pravilno oblikovali svoju rasvjetu kod kuće, morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Osim stila i funkcije, svjetlosna snaga, temperatura boje i indeks reprodukcije boja također igraju prilično važnu ulogu u vašoj odluci o kupnji. Oslonite se na pravo stropno svjetlo kao uspješno osnovno osvjetljenje za svaku prostoriju i kombinirajte ga s drugim prikladnim izvorima svjetla kao što su stolne i zidne lampe ili stropne perilice i svjetlosne trake. Jednostavno stvorite savršenu svjetlosnu mješavinu i ne zaboravite pravilo: Vašim svjetlijim prostorijama uvijek je potrebno manje svjetla od onih koje su tamnije!