Savjeti za sobnu rasvjetu: Tražite idealnu rasvjetu

Savjeti za osvjetljenje sobe

Faktor dobrog osjećaja u stanu ne ovisi samo o namještaju, već posebno i o pravoj rasvjeti. Svaki izvor svjetlosti može osvijetliti sobu, ali to ne znači da ćete se u njoj osjećati ugodno. Što treba uzeti u obzir prije kupnje nove svjetiljke?

Različite vrste svjetla:

Tijekom vremena, ne samo da su se modeli svjetiljki stalno mijenjali, već su i “izumili” brojni osvjetljivači koji osiguravaju širok izbor. Od funkcionalnog osvjetljenja na radnom mjestu do ugodnog svjetla u kući: postoji mnoštvo različitih izvora svjetlosti:

  • Halogene lampe: uglavnom funkcionalno svjetlo, bistre i bijele boje
  • Fluorescentna cijev: nekad funkcionalno svjetlo, sada sve češće i u stambenim prostorima
  • Svjetiljke za uštedu energije: ekonomičan u potrošnji, ali često nije baš privlačan po izgledu
  • Led lampe: niska potrošnja energije, dug vijek trajanja i vrlo raznolika ponuda

Uobičajene žarulje već nekoliko godina nemaju pravo postojati. Zahvaljujući 4. stupnju izlaska EU iz svjetiljki sa žarnom niti, sve žarulje od 15 vati do 40 vata morale su se oprostiti. Smatraju se rasipnicima energije jer se približno 95% potrebne električne energije pretvara u toplinu, a samo 5% u svjetlost.

Savjeti za osvjetljenje prostorije izravno i neizravno osvjetljenje

Svijetle boje

the različita osvjetljenja Zahvaljujući različitim “svijetlim bojama”, mogu osigurati udobnost i dovoljno osvjetljenja. LED svjetla dostupna su, na primjer, u hladno bijelom ili toplo-bijelom svjetlu i tako stvaraju atmosferu koja se individualno bira. Ako se koristi prekidač za prigušivanje, također se može koristiti za podešavanje intenziteta.

Čini se da je LED rasvjeta rasvjeta budućnosti. Toliko je svestran da nije dostupan samo u obliku žarulje, već i kao svjetlosna traka. Na taj način stvaraju neslućene mogućnosti za osvjetljavanje prostorije za kreativne ljude i gotovo su jamstvo za ugodnu rasvjetu.

Kako pronaći idealnu rasvjetu?

U radnom području svjetlo bi trebalo biti toliko jako da se sve može jasno vidjeti. No, to bi također trebalo biti ugodno za oči, jer presjajno svjetlo može naprezati oči. Osim toga, radne svjetiljke također bi trebale izgledati lijepo. U stanu, osvjetljenje ne bi samo trebalo osigurati svjetlinu, već i stvoriti ugodnu atmosferu. Ovo je ponekad težak zadatak za rješavanje, jer često nedostaje izvora energije za stvaranje zdrave mješavine izvora svjetlosti.

Tri različita izvora svjetlosti koja bi mogla biti formula za Ugodnost u dnevnoj sobi biti. To uključuje radno osvjetljenje, pozadinsko osvjetljenje i naglašeno svjetlo. Pozadinsko osvjetljenje – poznato i kao neizravno osvjetljenje – ne preporučuje se kao jedini izvor svjetlosti u dnevnoj sobi. Zbog osvjetljenja s niskim kontrastom može brzo dovesti do umora očiju, no u kombinaciji s radnim svjetlom i svjetlom s naglaskom nepobjedivo je. S druge strane, pozadinsko osvjetljenje je vrlo praktično u prostorijama u kojima ne boravite cijelo vrijeme (na primjer u hodniku).

Selektivno osvjetljenje – naglašeno svjetlo – daje naglasak u prostoriji. Namještaj čini još zanimljivijim jer ga možete koristiti za stavljanje određenih predmeta ili područja u prvi plan. Radno osvjetljenje nije važno samo u kuhinji, već može pružiti i pravo svjetlo kao svjetiljka za čitanje pored sofe. Podne svjetiljke ili reflektori idealni su za to, nadopunjuju pozadinsko osvjetljenje i stvaraju živahan, osvijetljen životni prostor.

*Fotografija: [zaštićena e -pošta]