Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i vratite djelić prirode kući

Italija je dom sunčanih plaža, bujnih vinograda, drevnih gradova i spokojnih otoka. Iako ova ideja čini većinu zemlje, još uvijek postoji regija na sjeveru koja je zadržala svoju živopisnu divljinu tijekom tisućljeća i koju karakteriziraju očaravajuća jezera, razuđene planine, guste šume i prostrane doline. Južni Tirol leži na granici s Austrijom i sa svih strana okružen je Alpama. Kultura i s njom povezane alpske delicije jednako su germanske kao i talijanske. Možda zbog ovih multikulturalnih utjecaja, Južni Tirol već ima 26 Michelinovih zvjezdica i stoga je najnagrađivanija pokrajina u Italiji. To je čisti i neopterećen svijet u kojem se čini da je vrijeme stalo i gdje se tipična alpska elegancija odražava u svakom aspektu svakodnevnog života. Predstavljamo vam zavodljive alpske delicije iz Južnog Tirola koje biste svakako trebali probati.

Male trgovine i proizvođači uvijek vas pozivaju na uživanje

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i ponesite sa sobom komadić prirode i kušajte sireve širom zemlje

Tri vrha su jedan od najpopularnijih vrhova u Alpama

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i ponesite komad prirode sa sobom preko Alpa

Schüttelbrot – alpske delicije iz Južnog Tirola s dugom poviješću

U Južnom Tirolu kruh predstavlja tradicionalni seoski život i visoko je cijenjen kao važan dio njegove baštine. Postoje stroge smjernice prema kojima se kruh može klasificirati kao autentičan regionalni proizvod. Na primjer, 3/4 zrna mora se uzgajati lokalno i potjecati s određenih farmi u vrlo specifičnim dolinama. Kruh također mora biti bez svih vrsta konzervansa, sadržavati mješavinu određenih vrsta brašna i začina te biti pripremljen isključivo s prirodnim kvascima ili domaćim kiselim tijestom. Rezultat – 100% prirodni proizvod koji ima okus i miris prema tisućljetnoj tradiciji.

Schüttelbrot je nedvojbeni pobjednik u pogledu popularnosti i jedinstvenosti. Ovaj hrskavi i aromatični somun, poznat i kao “pane scosso” na talijanskom, napravljen je od raženog brašna i začinjen djetelinom, kimom, anisom, komoračem i korijanderom. Budući da se tijesto nakon pečenja brzo suši i stvrdne, Schüttelbrot možete čuvati na suhom tijekom cijele zime. Danas je Schüttelbrot popularan dodatak planinskom siru, slanini i crnom vinu.

Chutney nikada ne smije nedostajati u kombinaciji kruha i sira

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i ponesite komadić prirode sa sobom alpski sir chutney sir schüttelbrot

Idealan poklon za ljubitelje prirode i ljubitelje planina

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i ponesite komad prirode sa sobom na alpsko poklon pakiranje kruh od šunke

Alpski i planinski sir – prirodne i životinje prihvatljive alpske delicije iz Južnog Tirola

Tajna pravljenja fantastičnog sira je u mlijeku. Svaki proizvođač sira to može potvrditi. Južni Tirol nudi pristup jednoj od najboljih vrsta mlijeka u Italiji. U konačnici se koristi za izradu više od 250 različitih vrsta sira, a sve s jedinstvenim kombinacijama okusa i vrstama sazrijevanja. Sirovo mlijeko svakodnevno se nabavlja i prerađuje s udaljenih planinskih farmi, koje uglavnom imaju mala stada od po petnaest krava. Goveda se smiju slobodno pasti na lokalnim poljima punim bilja i samoniklog bilja, što zauzvrat osigurava neusporedivu čistoću i zemljanu aromu krajnjeg proizvoda.

Unatoč velikoj potražnji, ovu prirodnu alpsku poslasticu proizvode samo male tvrtke, pa je ponekad dostupna samo u određeno doba godine. Želite li sami probati neki od ovih specijaliteta, možemo ga samo preporučiti, alpenweit.de posjetiti, gdje možete pronaći neke od najpopularnijih i najekskluzivnijih vrsta alpskih i planinskih sireva. Ovaj sir najčešće se jede kao međuobrok između glavnih obroka uz Schüttelbrot, Chutney i Trollinger ili crno vino Lagrein.

Listovi tvore prirodnu ambalažu za organske proizvode

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i donesite komadić prirode kući s alpskim sirom u lišću grožđa za uživanje

Iznenadite svoje goste na sljedećoj priredbi aromatičnim kolačem od sira iz Alpa

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i ponesite sa sobom komadić prirode

Južnotirolski Speck – alpske delicije za sladokusce željne popuštanja

Južnotirolska slanina blago je dimljena sirova šunka i nesumnjivo je jedan od najpoznatijih specijaliteta u regiji. Karakterizira ga aromatična kombinacija tradicionalnog bilja, sjevernoeuropskih metoda pušenja i sušenja na zraku Mediterana. Ova hibridna metoda očuvanja tada se može sažeti u zlatno pravilo – malo soli, malo dima i puno svježeg planinskog zraka.

Zrela južnotirolska slanina ne smije nedostajati ni na jednoj ploči za užinu

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i ponesite sa sobom komadić prirode

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i vratite komadić prirode kući s tradicionalnom slaninom od šunke preko Alpa

Vremena se uvijek mijenjaju. Ipak, neusporediv miris i okus tradicionalnih alpskih delicija iz Južnog Tirola ostaje potpuno nepromijenjen kroz stoljeća. Predani zanatlije ljubomorno čuvaju svoje recepte i prenose ih s koljena na koljeno. Dakle, ako tražite nešto organsko i luksuzno što je u isto vrijeme u skladu s drevnim tradicijama, onda bi Alpen Feinkost iz Južnog Tirola trebao biti vaš prvi i posljednji izbor.

Isprobajte alpske delicije iz Južnog Tirola i vratite djelić prirode kući preko tirolskih planina