Physalis (70 fotos): typer og pleje

Physalis (70 fotos): typer og pleje

Tænker du på at plante denne vidunderlige repræsentant for floraen på dit websted eller i lejligheden, skal du i første omgang beslutte formålet med en sådan beslutning: saftige frugter til fremstilling af fremragende syltetøj, kompotter og andre kulinariske retter eller en værdig haveindretning. Denne plante er hjemmehørende i Central- og Sydamerika, blev introduceret til Europa i det 17. århundrede og blev udbredt. Det kaldes også peruansk stikkelsbær, jordbær. Om hvad physalis er, samt hvordan man korrekt plejer dem og udfører reproduktion, vil blive diskuteret i vores artikel!

Hovedtyper

Physalis har mange typer og sorter, blandt hvilke der er to hovedgrupper: spiselig og uspiselig. Den første omfatter arter som “grøntsag” og “jordbær”, og den anden – dekorativ. Derudover er der mange flere sorter af spiselige afgrøder, som hver har sine egne fordele. Nu om alt i orden.

Vegetabilsk physalis

Denne art kan prale af sin kuldebestandighed, produktivitet, hurtige vækst og medicinske egenskaber. Den formerer sig godt ved selvsåning og er relativt uhøjtidelig at passe. Ret store og saftige frugter af denne kultur er velegnede til bejdsning, tilberedning af vintersalater, tilberedning af deres egne krydderier og ret krydret. De mest almindelige sorter i denne gruppe er:

– “Ananas” med små saftige frugter, der kan spises frisk;

– “Rosin” – underdimensioneret, men temmelig tidlig modningssort, frugter bruges ofte til madlavning af kompotter, konserves;

– “Columbus” – værdsat for sine bær, der er rige på sporstoffer, vitaminer og pektin. Høsten kan spises både frisk og kogt kompott;

– “Korolek” er en god mulighed for elskere af hjemmevinfremstilling, da dens bær er perfekte til dette. De forarbejdes også til kaviar, syltetøj, kandiserede frugter.

Mest rig på pektin “konfekt”. Navnet taler for sig selv, da plantens frugter bruges til fremstilling af marmelade, slik, pata og andre konfektureprodukter. Til dyrkning i hjemmet indendørs forhold er sorter som “Korolek” og “Confectioner” bedst egnede.

Vegetabilsk physalis Vegetabilsk physalis Vegetabilsk physalis

Dekorativ physalis

Denne siddeplads er en af ​​landskabsdesigneres foretrukne teknikker, da den perfekt dekorerer skyggefulde områder i haven. Dens blomstring forekommer i det tidlige efterår, når lyse orange knopper af knopper, der minder om “kinesiske lanterner”, modnes på baggrund af ikke -beskrivende blade. Interiører er også dekoreret med kviste af en så smuk plante: de dekorerer vægge og døre med kranse, sætter “lanterner” i et akvarium uden vand og placerer dem i åbnede vaser..

Bærene har også et dekorativt udseende, der er placeret inde i æsken, men de er giftige og uspiselige. Der er flere sorter: Alkekengi med røde, orange eller gule knopper, Franchet og Longifolia med nøddefarvede kopper.

Dekorativ physalis Dekorativ physalis Dekorativ physalis

Korrekt pleje af physalis

Oprettelsen af ​​kulturen i det nødvendige mikroklima samt konstant systematisk pleje vil redde den fra forskellige slags sygdomme, give en høst af spiselige arter af høj kvalitet og prydartens fantastiske skønhed. Det er nødvendigt at begynde at tage sig af planten fra den meget tidlige plantningsperiode og give den næring med de nødvendige mikroelementer.

Belysning

Indendørs kultur føles bedst på sydvinduerne, samt øst- og vestvinduerne, hvor der er meget lys. Nordlige er også acceptable, hvis der ikke er nogen anden mulighed, men det er nødvendigt at organisere yderligere elektrisk belysning.

På åbne jordarealer plantes planten i delvis skygge.

Physalis - Belysning

Temperatur

Physalis i åben jord er ret modstandsdygtig over for tørke og frost. Det kan overvintre selv ved en temperatur på + 30C. Under modning og vækst af frøplanter skal temperaturen være inden for + 15 … + 20.

I rumforhold er det optimale område fra +16 til +22 i løbet af dagen og + 10 … + 12 om natten. Ved højere temperaturer vil udbytterne falde betydeligt.

Physalis - Temperatur

Fugtighed

Den optimale jordfugtighed for denne flerårige anses for at være 70-80%, men en lavere indikator er også tilladt. Det vigtigste er at forhindre, at jorden tørrer ud. Under indendørs forhold kan planten yderligere sprøjtes under modning af frøplanter, hvis der er varmeudstyr i nærheden. Physalis er ikke kræsen med hensyn til luftfugtighed.

Physalis - Fugtighed Physalis - Fugtighed

Vanding

Physalis foretrækker at drikke rigeligt, men ikke for ofte. Som regel er proceduren nødvendig en gang om ugen, og i tørre tider kan den gentages hver anden dag. God vanding er også nødvendig for planten ved plantning, derefter reduceres tilstanden. Især omhyggeligt skal du fugte de afskårne frøplanter i hjemmepotter fra kanten af ​​potten. Man skal passe på, at der ikke er for meget vand, og at der ikke opstår stagnation. Hvis jorden har sat sig kraftigt efter vanding, kan du tilføje jord ovenpå. Jorden skal fugtes, når den tørrer. Når frugten hældes, kan fugtpåfyldningen annulleres helt for at undgå revner i bærene..

Physalis - vanding

Gødning og fodring

Topdressing begynder ved plantning af kimplanter og finder sted hver tredje uge. For at gøre dette skal du bruge en opløsning af fjerkrægødning i et forhold på 1:20 eller mullein 1:10. Vanding med en sådan sammensætning er nødvendig ved roden for ikke at brænde de unge blade. For voksne arter fremstilles en opløsning baseret på kaliumsalt, superphosphat og ammoniumnitrat. Hver komponent skal tages 15 g og fortyndes i 10 liter vand. Dette middel er nok til 1 kvm. landing.

For voksne planter under indendørs forhold kan du bruge mineralpinde eller fodre hver 10. dag med universalgødning.

Physalis - Gødning og fodring Physalis - Gødning og fodring

Physalis skadedyr og sygdomme

Det skal bemærkes, at denne kultur er meget mindre tilbøjelig til at lide af sygdomme end andre repræsentanter for havearter, men ikke desto mindre er der stadig nogle farer. Blandt de mest almindelige sygdomme er:

1. “Mosaik” – typisk for prøver, der ikke modtager ordentlig pleje. Sygdommen fik dette navn fra de karakteristiske symptomer, som manifesteres af en kontrastfarvet plettet farve på grønne områder. Som et resultat reduceres udbyttet betydeligt. Planten skal straks fjernes og brændes, da der i øjeblikket ikke er nogen behandling, og vækststedet skal behandles med en opløsning af kaliumpermanganat.

2. “Blackleg” skader normalt physalis på et tidligt stadium, hvis det er under forhold med høj luftfugtighed. Sygdommen manifesteres ved at sorte bunden af ​​stammen og yderligere visne væk.

3. Phytosporose er en anden lidelse, der er ret farlig i modningstiden for frugter, når der begynder at dukke subkutane brune pletter på dem. Sådanne bær viser sig naturligvis at være uegnede til forbrug. En sådan sygdom behandles ved sprøjtning med en 1 % opløsning af Bordeaux -væske.

Ud over sygdomme lider kulturen ofte af angreb af skadedyr, hvis fremtrædende repræsentanter er trådorm og bjørne. Sidstnævnte gnaver bogstaveligt talt ved frøpladernes rødder, så erfarne gartnere planter planten i en gryde uden bund eller en ring fra en plastflaske, hvilket giver beskyttelse. I dette tilfælde skal det begravede “hegn” stige flere centimeter over jorden. For at bekæmpe wireworm oprettes agnegrave, som er fyldt med halm og dækket med brædder. Når insekterne kommer dertil, brændes agnerne.

Physalis skadedyr og sygdomme Physalis skadedyr og sygdomme

Sådan transplanteres physalis

Planten skal genplantes hvert fjerde år i ny gødet jord. For at transplantere physalis skal du vælge et lyst, solrigt sted med let frugtbar jord, så det skal løsnes grundigt og graves et par uger før plantning. Ask og humus kan tilføjes. Det anbefales ikke at placere plantningen på steder, hvor der tidligere voksede ægplanter, kartofler eller peberfrugter, så den plantede kultur ikke overtager forgængernes mulige sygdomme. Under plantningen skal du vande planten rigeligt, derefter udføres denne procedure i tørt vejr.

Sådan transplanteres physalis Sådan transplanteres physalis

Reproduktion derhjemme

Der er flere måder, hvorpå en plante kan formeres – ved frø, stiklinger og sideskud. Det er også værd at bemærke evnen til at sprede kulturen ved hjælp af en frøfri metode. Før vinteren eller det tidlige forår sås frø simpelthen i åbent terræn. En interessant kendsgerning er, at sådanne frøplanter er meget sundere og hårdere end indenlandske, men frugterne kan ses meget senere. Physalis er nok til at så en gang, i fremtiden vil det uafhængigt øge antallet ved selvsåning.

Physalis formering med frø

Det vigtigste er at vælge det rigtige materiale og forberede det til plantning i jorden. Der er en lille hemmelighed om, hvordan man vælger de bedste: Du skal dyppe frøene i en 5% saltopløsning. Dem, der dukkede op, skal smides væk, og de bundfældede skal opsamles, skylles med rent vand og tørres. Umiddelbart før såning skal materialet kortvarigt opbevares i en let lyserød opløsning af kaliumpermanganat.

Såning udføres midt på foråret. På jorden dannes lavvandede riller i en afstand på 25-30 cm. Frøene lægges tyndt. Med de første spirers udseende er det nødvendigt at tynde dem ud, så frøplanterne er i en afstand på mindst 30-40 cm fra hinanden, da planten forgrener sig kraftigt. Herhjemme udvikler frøplanter sig godt ved en temperatur på + 15 … + 18 og periodisk luftning. Du kan kun overføre den til en loggia eller balkon, når truslen om frost forsvinder. Du kan transplantere kimplanter i jorden på halvanden måned. Dette efterfølges af ordentlig pleje.

Physalis formering med frø Physalis formering med frø

Physalis -formering ved laterale processer

Et krybende rhizom, der ligger lavt i jorden, danner til sidst skud, som der er ganske få af. I forår-efterårsperioden skal de adskilles (graves ud) fra moderbusken sammen med en del af rhizomet. Materialet transplanteres efterfølgende i en ny befrugtet og godt fugtet jord..

Physalis -formering ved laterale processer

Physalis formering ved stiklinger

For at formere physalis på denne måde er det nødvendigt at finde på buskens grene og afskære toppen af ​​stænglerne, som har flere udviklede internoder. Det resulterende materiale plantes i løs jord til det halve. Det er vigtigt at skabe drivhusforhold. Derfor er sengen i første omgang dækket med en film, men ikke kontinuerlig, men perforeret for at give ventilation. Efter et stykke tid fjernes det, mens det er nødvendigt at sikre beskyttelse mod direkte sollys og rigeligt drikke under rodfæstning af stiklinger.

Physalis formering ved stiklinger Physalis formering ved stiklinger Physalis formering ved stiklinger

Physalis – foto

Selvfølgelig kan smagen af ​​modne spiselige physalisbær ikke formidles med billeder, men vi foreslår at beundre skønheden i denne vidunderlige plante i fotogalleriet. Her er samlet en lang række af dens typer og sorter samt måder at dekorere havelodder og husloggier på. Glad udsigt!

Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto Physalis - foto