Pelargonium (geranium): 70 fotos

Pelargonium (geranium): 70 fotos

Pelargonium er den samme geranium, som alle kender. Derfor opdrætter nogle mennesker pelargonium derhjemme, uden selv at vide, hvad det egentlig er. Navnet på blomsten er oversat fra græsk med “kran”. Det blev populært i England i det 19. århundrede og har siden spredt sig til andre dele af verden. Geranium er yndefuldt og smukt, og omsorg for det er så enkelt som muligt, selv for uerfarne blomsteravlere. En anden funktion er en udtalt lugt på grund af det høje indhold af æteriske olier. Af samme grund bruges pelargonium ofte i traditionel medicin. På dachaen giver hun dig mulighed for at slippe af med nogle skadedyr i haven ved hendes tilstedeværelse..

Generelle egenskaber

Pelargonium er en flerårig urt, der tilhører familien Geranium. Nogle gange er der også semi-busk sorter. På grund af mangfoldigheden af ​​arter er det næsten umuligt at skelne fælles træk, der er karakteristiske for alle repræsentanter. Stængler kan være krybende, lige eller forgrenede, blade – enkle, dissekerede eller fingerlignende, blomster i paraplyblomsterstand – af enhver størrelse, form og nuance.

Pelargonium kommer fra Sydafrika, så det formerer sig godt i drivhuse, elsker solen og klarer mangel på fugt. Af samme grund vil den ikke overleve den kolde vinter udendørs. Stiklinger og frø bruges til formering..

Geranium æterisk olie er fremstillet af bladene af pelargonium. Rodekstrakten bruges til fremstilling af medicin, især til behandling af infektionssygdomme. Visse sorter er giftige for bestøvende insekter på grund af tilstedeværelsen af ​​quisgalsyre i sammensætningen.

Pelargonium er en alsidig plante, der plantes på stedet, i blomsterbed og i huset.

Pelargonium (geranium) - Generelle egenskaber Pelargonium (geranium) - Generelle egenskaber

Typer af pelargonium

Der er mange typer pelargonium i naturen, hvilket gør det umuligt at oprette en enkelt og universel klassificering. Oftest er der seks hovedkategorier: zonal, efeu, duftende, royal, unik og pelargonium-engle. De adskiller sig i udseende, levesteder og levevilkår..

Zone Pelargonium

Det er den mest almindelige art, med titusinder af sorter. Det skylder sit navn til en bestemt bladfarve: i midten er der et område malet i en anden farve. Nogle gange forsvinder denne zone, når der mangler belysning, og om foråret dukker den op igen.

Zonal pelargonium er en lige busket busk med dunede, duftende blade. I kulturen er den blevet dyrket i mere end tre århundreder. Alle sorter er opdelt i 5-petal non-double, 6-8-petal semi-double and 8-petal double.

De mest berømte og største undergrupper er Rosaceae, Tulip, Clove, Star, Cactus og Deacons.

Zonal pelargonium (geranium)

Ivy-leaved pelargonium

De udmærker sig ved at krybe eller hænge lange skud op til en meter. Sådanne sorter bruges til jorddækning, når man dekorerer altaner og loggier. Blomster – enhver form og nuance, men bladene er glatte og vedbendslignende, for det meste tætte og seje.

Ivy-leaved pelargonium (geranium)

Duftende pelargonium

Dette er en gruppe af sorter kendt for deres aroma. Oftest er de ganske iøjnefaldende i udseende, med små lyserøde eller hvide blomster og ujævne blade med palme-flig. Buskene er løse og forgrenede. Sådanne pelargoner dyrkes ikke til dekoration, men til lugt. Blade kan lugte som frugt, bær, andre urter og endda komplekse parfumsammensætninger..

Duftende pelargonium (geranium)

Royal Pelargonium

Disse er kraftige buske op til 50 cm høje. Deres særegenhed er store blomster med bølgede eller kantede kanter. Farvning – heterogen på grund af vener og pletter. Bladene er brede og takkede, minder om ahornblade. I modsætning til zonen, der kan blomstre året rundt, er blomstring af kongelige pelargonier begrænset til 3-4 måneder.

Royal pelargonium (geranium)

Unicums

Dette er en af ​​de ældste grupper, der er blevet dyrket siden midten af ​​1700 -tallet. De opdrættede det ved at krydse de kongelige og strålende pelargoner. Blomster ligner kongelige blomster, men de har en mindre diameter. De dissekerede blade har en udtalt lugt. “Unicums” var især populære i blomsterhaver i den victorianske æra.

Pelargonium (geranium) - Unikt

Pelargonium engle

En usædvanlig sort blev opdrættet af den engelske blomsterhandler Langley Smith, der krydsede de kongelige og krøllede pelargonier. Nye arter dukkede senere op på grund af krydsninger i selve gruppen..

“Engle” kendetegnes ved små blomster, blade og rigelige buske. Disse sorter er mindre krævende end kongelige pelargoner, men de har brug for mere lys..

Pelargonium engle

Pelargonium pleje

Pelargonium er en af ​​de mest uhøjtidelige prydplanter. Men for at det skal blomstre smukt og klart, skal du stadig passe på ordentlig pleje..

I huset er pelargoner placeret på en solrig vindueskarm. Ideelt set – med en middagsskygge, så den ikke falmer. Hun elsker lys og sydsiden, men tåler modbydeligt vind og træk. Det første signal om mangel på belysning er en gradvis eksponering af stammen.

Den optimale temperatur er over + 12C, ellers blomstrer blomsten ikke. Hvis planten er for kold, skifter bladets kanter farve. Dette manifesterer sig oftest om vinteren. Så er det bedre at fjerne urtepotten fra vinduet..

Vanding er moderat. På grund af overskydende fugt, pelargonium visner og rådner, er dets rodsystem beskadiget. Det er næsten umuligt at redde en sådan plante, undtagen måske at formere de bevarede sunde grene..

For at geraniumen busker godt, bliver den i efteråret afskåret, og der dannes en squat -krone. Du kan gøre dette i det tidlige forår, men skær derefter kun spidserne af de længste skud af..

Til sommeren kan pelargoner plantes udendørs. Derefter formeres planten før vinteren, og om foråret transplanteres den bare i jorden. Med frostens begyndelse skal pelargoner transplanteres tilbage i potterne for at bevare.

Pelargonium pleje Pelargonium pleje Pelargonium pleje Pelargonium pleje

Transplantation og reproduktion af pelargonium

Pelargoniums smukke udseende og dets regelmæssige blomstring afhænger ikke kun af vanding og fodring, men også af regelmæssig beskæring. På samme tid kan der dyrkes en ny plante fra de opnåede stiklinger..

Det anbefales at udføre stiklinger højst en gang hvert andet år, så geraniumen får tid til at vokse og udvikle sig. Hvis busken er lille og svag, så hvert tredje år. Stiklinger skæres til enhver tid, inklusive vinter. Hvis du gør dette i det tidlige forår, kan du allerede se de første blomster om sommeren..

Foråret er ideelt til reproduktion også fordi alle vækst- og udviklingsprocesser på dette tidspunkt er særligt intense, hvilket betyder at skæringen slår rod hurtigere og stærkere. Men dette er kun en anbefaling, ikke en obligatorisk regel. Pelargonium tolererer stiklinger godt i enhver sæson. Medmindre du vil være i stand til at beundre de første resultater allerede næste år..

For at formere pelargonium ved stiklinger skal du tage hensyn til følgende nuancer:

– For dværgsorter er skærelængden op til 2,5 cm, for almindelige sorter – 5 cm;

– Skud kan rodfæstes i vand eller i jorden. For pålidelighed skal du bruge de særlige rodforstærkere, der bruges til behandling af skiverne, men dette er ikke nødvendigt;

– Til plantning skal du bruge krukker med paller, passende jordblanding og sand;

– Vælg en top med tre eller flere blade;

– Det er bedre ikke at skære grene med knopper sat. Hvis der er knopper, er det tilrådeligt at fjerne dem, så de ikke trækker ressourcer til sig selv. En ung plante lader dem alligevel ikke åbne;

– Klip lagene kun af med en skærpet kniv i rette vinkler. Afskårne stiklinger skal tørres i flere timer, så snittet strammes med en film. I fremtiden vil dette beskytte mod forfald;

– Stiklinger plantes i drænede krukker med huller. Omkring en tredjedel af sandet tilsættes jorden;

– For at desinficere jorden er det nok at behandle det med kogende vand eller en svag opløsning af kaliumpermanganat;

– Stiklingerne går et par centimeter dybt ned i jorden. Jorden skal komprimeres let, så skuddene ikke falder;

– Hold potterne i skyggen de første dage, men inden udgangen af ​​ugen kan de overføres til solen og vandes rigeligt. Hæld ikke vand i jorden, men i gryden;

– Prøv ikke at få pelargoniumbladene våde. På grund af dette kan de blive plettet eller endda rådne;

– Den gennemsnitlige varighed af skudets rodproces er 2-6 uger, afhængigt af geraniumsorten;

– Hvis du har valgt at rode stiklinger i vand, skal du lægge dem i tidligere bundfældet vand. Du kan transplantere stænglerne, når rødderne vokser mere end 2,5 cm. Planteplanten så delikat som muligt for ikke at beskadige rhizomet.

Pelargonium - Transplantation og reproduktion Pelargonium - Transplantation og reproduktion Pelargonium - Transplantation og reproduktion Pelargonium - Transplantation og reproduktion Pelargonium - Transplantation og reproduktion

Bekæmpelse af skadedyr og sygdomme

Den mest almindelige sygdom i pelargonium er rådning af rodkraven. Dette kan kun forhindres ved omhyggelig kontrol af vanding og jordfugtighed..

Hvis der vises en grålig skimmel på bladene, kan du stadig redde planten. Stop vanding, fjern beskadigede fragmenter og tør jorden. Behandl geraniumer med svampefjerner og lad dem ligge i solen.

I haven eller på landet kan du se en whitefly. Disse insekter gemmer sig på bladets bagside og ligner sommerfugle. De suger saften fra planten og formerer sig hurtigt. Parasitterne fjernes i hånden, og blomsten behandles med insekticider. De samme insekticider hjælper med at slippe af med bladlus, et andet almindeligt problem..

Pelargonium - skadedyrsbekæmpelse

Pelargonium (geranium) – foto

Vi har valgt det bedste udvalg af fotos, så du kan forstå, hvordan pelargonium ser ud, og hvad dets funktioner er. Se, sammenlign og vælg nye kæledyr til dit hjemmes grønne hjørne eller haveplanter!

Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto Pelargonium (geranium) - foto