Lavendel (90 fotos): typer og pleje

Lavendel (90 fotos): typer og pleje

Lavendel er en af ​​blomsteravlernes yndlingsplanter. Dens bløde buske, blændende med en varieret palet af farver, er i stand til at forvandle ethvert lokalområde samt dekorere indretningen. Udover at kulturen er perfekt til anlægsgartneri, er det værd at bemærke dens andre kvaliteter. I mere end tusind år har planten været betragtet som en kur mod forskellige sygdomme. På grund af aromaens rigdom bruges lavendel i vid udstrækning i parfume samt til fremstilling af shampoo, sæber, cremer og andre produkter..

Hovedtyper

I dag kender videnskaben omkring 47 arter af denne smukke duftende plante, der vokser i sin oprindelige form i det nordøstlige Afrika, Indien, Sydeuropa. Dyrkning af dyrkede arter og sorter af lavendel er udbredt i hele verden. Fire typer er især populære: engelsk, fransk, hybrid og gear.

Engelsk lavendel

Denne art har smalle blade og aflange blomsterstande-spikelets, derfor er det andet navn “smalbladet”. Planten tolererer perfekt lave temperaturer og kan overvintre stille og roligt uden at skulle grave op. For første gang findes rapporter om det i bøger om medicin fra 1200 -tallet, hvor lavendels æterisk olies fremragende medicinske virkning beskrives..

I århundreder har kulturen været dyrket på klostre og fyrstedømmer som en helbredende. Derudover har den en temmelig udsøgt aroma, derfor er den i dag meget udbredt i parfume til fremstilling af dyre parfumer, colognes og sæber. Blomstringen med lyseblå eller lilla knopper begynder i juli og varer indtil det tidlige efterår. Populære sorter: “Munsted”, “Alba”, “Delfinievidnaya” osv..

Engelsk lavendel

Fransk lavendel

I modsætning til den tidligere art er fransk lavendel mere lunefuld og krævende at passe. Udadtil er dens største forskel dens bredere blade, som giver kulturen navnet “bredbladet”. Oftest bruges den til dyrkning i krukker, da lette frost let kan ødelægge kulturen. Tilbage i middelalderen blev denne art dyrket på de sydlige områder i Frankrig for at opnå æteriske olier, som senere blev brugt i medicin og parfume..

Plantens blomster har en rig palet – fra hvide, lyserøde til lilla og burgunder nuancer. Blomstringen begynder meget tidligere end andre arter, omkring midten af ​​foråret og fortsætter indtil juli. Med passende pleje kan knopperne blomstre igen i slutningen af ​​sommeren. Populære sorter: Tiara, Rocky Road, Helmsdale.

Fransk lavendel

Hybrid lavendel

Artens andet navn er hollandsk. Lavendel dyrkes i industriel skala. Den har en ret imponerende størrelse, som nogle gange kan nå to meter i højden. Blomstringen begynder i juli, mens rækkevidden af ​​knopper er helt forskelligartet for forskellige sorter. Lavendel “Richard Gray” har for eksempel mørk lilla knopper, “Grosso” – lilla og “Alba” – sprød hvid.

Hybrid lavendel

Skåren lavendel

En plante af denne type tåler slet ikke et fald i temperaturen, så den kan kun dyrkes i varme klimaer. Denne dekorative sort er velegnet til indendørs opbevaring. En lille busk har sølvfarvet løv, blomstrer med fremragende blomster i forskellige nuancer af lilla.

Skåren lavendel

Korrekt pleje af lavendel

For det meste er forskellige typer lavendel ikke krævende under særlige forhold – de er helt uafhængige og kan vokse uden menneskelig indgriben. For at planten skal behage den mest frodige, langvarige blomstring og uovertrufne aroma, skal du stadig passe på den.

Belysning

Lavendel er en lyseglad plante. De mest fordelagtige dagslys timer for hende er 8-10 timer. Indendørs prøver vises bedst på balkonen fra forår til tidligt efterår. Når man planter en afgrøde i en personlig grund, er det nødvendigt at vælge åbne, ikke-skraverede områder.

Lavendel - Belysning Lavendel - Belysning

Temperatur

De fleste arter kan modstå varme og kulde, så de kan dvale på det åbne felt. En undtagelse er sorterne af fransk bredbladet lavendel – det er bedre at transplantere sine buske i indendørs krukker til vinteren. Når det dyrkes i lejlighedsforhold, er det optimale temperaturområde + 16 … + 20C.

Lavendel - Temperatur Lavendel - Temperatur

Fugtighed

Tør luft derhjemme vil skabe en ugunstig atmosfære for planten, især i vinterperioden, hvor fyringssæsonen begynder. Hvis gryden er placeret i nærheden af ​​varmeanordninger, skal der installeres en beholder med vand og småsten ved siden af. Under naturlige forhold er lavendel ganske tilstrækkelig luftfugtighed. For at beskytte rødderne mod svampesygdomme, når du planter en plante i jorden eller i en krukke, skal du organisere dræning fra fint grus, skår eller nøddeskal.

Lavendel - Fugt

Vanding

At holde sig til regelmæssig vanding er meget vigtig for lavendel. I den varme årstid er drikkefrekvensen for planten 2-3 gange om ugen (fra maj til september). Ved begyndelsen af ​​en kold snap bør vanding reduceres til 1 gang om ugen. I dette tilfælde er det bedre at bruge blødt, bundfældet vand. Det er værd at bemærke, at kulturen tolererer tørke meget lettere end et overskud af fugt, hvilket forårsager rådne i rodsystemet..

Lavendel - vanding Lavendel - vanding

Gødning og fodring

Det første leveår efter plantning, hvis der er påført gødning på jorden, behøver lavendel ikke yderligere fodring. Derefter skal den befrugtes om foråret og i begyndelsen af ​​blomstringen. Om foråret tilsættes nitrogenholdige forbindelser til jorden, for eksempel en urinstofopløsning (1 spsk. L / 1 l vand). For en busk skal du bruge omkring 5 liter. sådan genopladning.

Organiske tilsætningsstoffer er passende i den spirende periode. Du kan købe færdige løsninger i butikken eller lave det selv ved at blande flydende mullein med vand (0,5 liter mullein pr. 10 liter vand).

Lavendel - Gødning og dressing Lavendel - Gødning og dressing

Sygdomme og skadedyr

Som enhver have- eller husplante er lavendel modtagelig for visse sygdomme, der kan skyldes forkert pleje eller en virusinfektion. Det sværeste er “grå rådne”, hvilket resulterer i, at busken kan dø, hvis de berørte områder ikke skæres af i tide.

Sølvfarvede blade og udsøgte blomsterstande bliver ofte en delikatesse for små skadedyr, der lever af plantesaft. De farligste er følgende repræsentanter:

– Edderkoppemide. Tegn på dets tilstedeværelse kan identificeres ved støvet blomstring på bladets bagside (sådan ser deres kolonier ud) og et tyndt spindelvæv;

– Cicada og dens larver, som udskiller en væske, der æder væk ved stammen. Busken begynder at falme på steder med skader og kan dø.

I kampen mod skadedyr hjælper sprøjtning med sæbevand og brug af insekticider effektivt. Nogle gange lanceres rovmider specielt i masseplantager, som ødelægger de svagere – edderkoppespind.

Lavendel - Sygdomme og skadedyr Lavendel - Sygdomme og skadedyr

Sådan transplanteres lavendel

En transplantation skal udføres om nødvendigt – lad dig ikke rive med ved at ændre plantens placering, da det er svært at tilpasse sig. Til plantning skal du vælge et solrigt, godt oplyst område med let jord. I det forberedte rummelige hul, cirka 40 cm i diameter, er det nødvendigt at anvende organisk og mineralsk gødning samt et drænlag. Efter plantning af en busk skal jorden vandes og mulkes, så den første gang bevarer fugtigheden godt nok.

Sådan transplanteres lavendel Sådan transplanteres lavendel

Reproduktion derhjemme

Der er flere måder at formere den art, du kan lide – ved frø, stiklinger, lagdeling og opdeling af busken. Sidstnævnte mulighed er den mest risikable, da planten er temmelig skrøbelig og kan blive beskadiget under unøjagtig adskillelse. Men da buske vokser meget hurtigt, er undertiden division en nødvendig foranstaltning.

Formering af lavendel med frø

Frø kan købes eller indsamles alene – de forbliver levedygtige i ret lang tid (op til 5 år). Inden plantning skal materialet være koldstratificeret i mindst 1,5 måneder. Såning kan udføres direkte i jorden tættere på vinteren – frøene er lavt indpodet, og jorden er mulket.

Til plantning af frøplanter derhjemme vil den optimale periode være slutningen af ​​vinteren – begyndelsen af ​​foråret. Det er nødvendigt at forberede en lav beholder, fylde den med en universel pottejordblanding. Frø fordeles sjældent i en afstand af 2 cm, da lange rødder først udvikler sig. Ovenfra er det nødvendigt at drysse sengen med jord, vand. Beholderen er dækket med folie eller glas. Jorden skal sprøjtes hver dag. Når de første sande blade vises, kan planten dykkes.

Formering af lavendel med frø Formering af lavendel med frø

Formering af lavendel ved stiklinger

Skæring med unge grønne skud betragtes som den hurtigste måde. Proceduren udføres om foråret og sommeren (senest i slutningen af ​​juli). Det er nødvendigt at vælge en ung gren med to vækstknuder på busken og skære en 12-13 cm lang stilk med en skarp kniv. Alle blade undtagen toppen fjernes også. Dernæst skal du behandle det afskårne sted med et rodstimulerende middel, som kan købes i butikken. Plantning udføres i en lille beholder med forberedt jord, som skal indeholde organisk kompost og perlit.

Efter plantning er rigelig vanding påkrævet, hvis frekvens falder over tid. Roteringsperioden varer 4-5 uger, hvorefter planten kan transplanteres i en større beholder.

Formering af lavendel ved stiklinger Formering af lavendel ved stiklinger

Formering af lavendel ved lagdeling

Det vil tage mere tid at dyrke nye buske ved lagdeling – perioden for dannelse af nye rodsystemer kan vare omkring 3 måneder. Det er nødvendigt at vælge den nedre gren af ​​busken og placere dens midterste sektion i et lille gravet hul (ca. 10 cm). I dette tilfælde skal den blomstrende eller grønne ende være på overfladen. Grenen skal fastgøres med en sten eller hæfteklammer og dækkes med et hul. Uddybningsstedet skal vandes regelmæssigt. Efter et par måneder kan den nye busk skilles fra moderen og transplanteres.

Formering af lavendel ved lagdeling

Reproduktion af lavendel ved division

Som nævnt tidligere er lavendel ret svært at tolerere opdeling, så denne metode er passende som en sidste udvej. Afdelingen udføres i det tidlige forår. Hvert sted skal indeholde mindst 3-5 levende stængler og en tilsvarende andel rødder. Til plantning graves gruber op til 30 cm i dybden, hvis bund er udstyret med næringsrige forbindinger, kompost, fyrbark. Efter nedsænkning af busken skal den drysses med jord, let stampes og vandes.

Reproduktion af lavendel ved division Reproduktion af lavendel ved division

Lavendel – foto

Lavendel er en fantastisk smuk plante, der ser lige så attraktiv ud både i indendørs krukkearrangementer og på en baggård. Det bruges til at skabe hække, mixborders, rockeries og alpine rutsjebaner. I vores fotogalleri kan du stifte bekendtskab med de forskellige arter af denne kultur, dens luksuriøse blomstring samt måder at dekorere baggårdsområder på. Glad udsigt!

Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto Lavendel - foto