Alstroemeria (70 fotos): typer og pleje

Alstroemeria (70 fotos): typer og pleje

En fremragende blomst med et smukt og lidt kosmisk navn, Alstroemeria, kombinerer orkidéers orientalsk-eksotiske unikke nåde og liljes stolte væsen. Det bliver en rigtig dekoration af altaner, loggier, blomsterbed og vil også blive en glimrende buket, da den er i stand til at bevare sin farve i snittform i op til to uger. Overvej hvad denne naturlige flerårige fra det sydamerikanske kontinent, med lyse sarte blomster, samt reglerne for pleje og reproduktion kan være.

Typer af alstroemeri

Dyrelivskulturen er repræsenteret af mere end 75 vildtvoksende arter, hvis højde sjældent når 1 m, hvilket ikke kan siges om dyrkede sorter. Sorten og hybrid alstroemeria når ofte 2 m, har mellemstore blomster (maks. 5 cm i diameter) i forskellige farver. Sådanne arter er høje, og de er normalt placeret i baggrunden af ​​blomsterbed..

Der er også underdimensionerede repræsentanter, der pynter blandede beplantninger med smukt blomstrende sommerhuse, vindueskarme i lejligheder, loggier. De bruges også til at skabe grænser. Blandt alle sorterne kan de mest populære typer blandt blomsterhandlere skelnes:

“Alicia” – en hybridplante med hvide og lyserøde blomster, der ligner krysantemum. Blomstringen observeres hele sommeren;

“Brasiliansk lilje” – en af ​​de højeste afgrøder, hvis grene når to meters højde. Oprindeligt fra Brasilien, hvorfra det har fået sit navn. Dens rødbrune blomster samles i frodige blomsterstande indeholdende op til 30 stykker;

“Skønhed” – blomstrer med lilla, blålig-lilla blomster om foråret og efteråret. Busken har kraftige lige stængler 1,5 m høje;

Virginia – en plante med store hvide blomster med bølger langs kronbladene. Blomstringsperioden er ret lang – fra forsommer til sen efterår;

“Gylden” – vokser op til en meter i højden, blomstrer i mørk orange. Ofte kan denne sort findes i blomsterbutikker som en komponent, der supplerer floristiske sammensætninger;

“Canaria” – dens tykke stængler med tæt løv når en højde på 1,5 meter. Blomster er præsenteret i en gul palet med små stænk. Blomstringen kan observeres hele foråret såvel som i første halvdel af efteråret;

“Hvide vinger” – er populær blandt mange blomsterhandlere på grund af den snehvide palet af smukt formede blomster. Buskens højde når 2 m. Den blomstrer næsten hele sommeren, med undtagelse af små pauser i juli og august.

Her er kun en lille del af hele sorten, der kan fyldes med et personligt plot. Fordelen ved kulturen er fraværet af lugt, så den kan bruges til at skabe sammensætninger med alle farver..

Alstroemeria - Arter Alstroemeria - Arter Alstroemeria - Arter Alstroemeria - Arter

Korrekt pleje af alstroemeria

Inden du planter den første busk i denne vidunderlige kultur, skal du gøre dig bekendt med vigtige oplysninger om, hvordan du plejer den korrekt. Kun ved at skabe de nødvendige betingelser for planten kan du redde den fra forskellige sygdomme og beundre den smukke blomstring.

Belysning

Kulturen vil føle sig godt tilpas i veloplyste områder. På særligt varme dage er det nødvendigt at skabe delvis skygge for haveboere, og beboere i lejligheder kan ganske enkelt flyttes til et mørkere sted. I efterår-vinterperioden opbevares alstroemeria på det sydlige vindue, og om foråret og sommeren skal den direkte sol skifte med skarpt diffust lys ved middagstid. Den ønskede længde på LED bør være 14 timer for at sikre vellykket blomstring. Anlægget kan suppleres med lysstofrør.

Alstroemeria - Belysning Alstroemeria - Belysning

Temperatur

De fleste arter af alstroemeria er meget termofile, selvom der er hybrider, der kan modstå frost ned til -20C. Det optimale område for normal udvikling vil være + 20 ° … + 22C, og om vinteren omkring + 14C. I den spirende periode samt blomstringen bør temperaturen være omkring + 16C.

Plantens rødder er bange for overophedning, så det er bedre at klippe jorden. I tilfælde, hvor jordtemperaturen når +22, begynder rødderne at udvikle sig intensivt til skade for blomstringen, og ved +28 fryser kulturen i vækst, fælder løv og visner.

Alstroemeria - Temperatur Alstroemeria - Temperatur

Fugtighed

Alstroemeria elsker moderat fugt, så du skal sørge for, at jorden ikke tørrer ud og ikke er vandtæt (rødderne kan rådne). For at opretholde det krævede niveau løsnes jorden og mulkes ved hjælp af savsmuld, tørv eller bladkompost. Det optimale luftfugtighedsniveau er 80–85%, derfor kan du i særligt tørre årstider sprøjte det om aftenen.

Alstroemeria - Fugtighed Alstroemeria - Fugtighed

Vanding

Alstroemeria elsker regelmæssig, moderat vanding, som stopper med begyndelsen af ​​efterårets kolde vejr. Der skal udvises forsigtighed for at undgå overløb eller tørke. En tilstrækkelig dosis vil være en gang om ugen, og hvis varmt vejr sætter ind, kan den øges op til to gange. I dette tilfælde skal jorden konstant fugtes til en dybde på 2 cm, ellers mister planten sin dekorative effekt..

Alstroemeria - vanding Alstroemeria - vanding

Gødning og fodring

Den første kompostgødning skal være til stede i jorden på plantetidspunktet. Dernæst skal du regelmæssigt fodre kulturen og derved sikre frodig blomstring. Proceduren udføres flere gange om måneden. Det anbefales at bruge en kompleks gødning af en mineraltype, der indeholder de nødvendige komponenter af kalium, fosfor, nitrogen og andre stoffer. Det gør ikke ondt at tilføje træaske til busken fra tid til anden. Økologiske kosttilskud som fjerkræskall eller mullein kan også tilsættes i små mængder som supplement..

Alstroemeria - Gødning og fodring Alstroemeria - Gødning og fodring

Skadedyr og sygdomme

Planten kan være modtagelig for sygdomme som sen rødme, fusarium, rodrot. En almindelig årsag til deres forekomst er forkert pleje, især overskydende fugt i jorden, stillestående vand. Dette gælder også for sygdomme som botrytis (grå råd), som kan forekomme ved høj luftfugtighed, utilstrækkelig dræning, og også hvis der blev plantet i åbent terræn under kraftige regnskyl. En syg plante skal behandles flere gange om ugen med en fungicidopløsning, sprøjte den og vande rødderne. Med denne lidelse reddes en blomst, der er på et tidligt udviklingsstadium, sjældent – oftest fjernes den fra haven.

De vigtigste skadedyr, der oftest forårsager skade på kulturen, er thrips og edderkoppemider. Tilstedeværelsen af ​​førstnævnte kan bestemmes af tilstedeværelsen af ​​sølvfarvede pletter på bladene, spor af punkteringer. Flåter er forårsaget af at holde planten i varme forhold. Du kan bekæmpe skadedyr ved hjælp af insekticider (konfidor, aktara) og vande jorden med dem.

Alstroemeria - skadedyr og sygdomme Alstroemeria - skadedyr og sygdomme

Sådan transplanteres alstroemeria

Pottefrugter transplanteres årligt om foråret og tilføjer fyrbark, humus, tørv til den nye jord. Der skal være god dræning i bunden af ​​gryden..

Når du vælger et sted at plante i blomsterbed, skal du passe på, at jorden er løs og lys – dette er nøglen til fremragende blomstring. Kulturer transplanteres, der som regel har nået tre års alderen. Efter plantning er regelmæssig, moderat vanding påkrævet. Brug af mulch hjælper med at drukne ukrudt, skabe et lag, der holder jorden løs.

Sådan transplanteres alstroemeria Sådan transplanteres alstroemeria

Reproduktion derhjemme

Der er to måder at øge antallet af dine foretrukne plantearter på dit websted – ved frø og ved at dele en voksen busk. Frømetoden giver dig mulighed for at få ret mange nye repræsentanter på samme tid, men en betydelig ulempe er den sene blomstring af nye blomster, som kan observeres efter flere år. Reproduktion efter division giver dig mulighed for at få farve allerede næste år..

Reproduktion af alstroemeria med frø

I den første fase er det nødvendigt, at frøene fra alstroemeria gennemgår stratificering ved en temperatur på + 2 … 5C i en måned. Denne proces med at skabe et vintermikroklima får frøene til at “sove”, hvorefter de kommer ind i den varme jord og vågner og begynder at spire aktivt.

Afstigning finder sted i februar-marts. Det forberedte materiale anbringes i en beholder med frugtbar fugtig jord. Plantedybde – ikke mere end 1 cm. Frø presses let og drysses med jord. Urtepotten skal dækkes med folie eller glas, der danner et drivhus, og opbevares ved en temperatur, der ikke er højere end +18. De første skud vises om 15-20 dage. Plantning af frøplanter i jorden udføres på tærsklen til sommeren.

Frø opnået ved såning blomstrer kun i 2-3 år.

Reproduktion af alstroemeria med frø Reproduktion af alstroemeria med frø

Reproduktion af alstroemeria ved division

For at formere alstroemeria på denne måde er det nødvendigt at grave i foråret på moderbusken, der er mindst 3 år gammel, og omhyggeligt adskille de store jordstængler. Desuden skal der være mindst en nyre på pakken. Steder med udskæringer af hovedbusken er drysset med kul eller behandlet med et desinfektionsmiddel. Nye buske plantes i forberedt fugtig jord til en dybde på højst 20 cm. Buskens første blomstring finder sted næste år, selvom nogle arter plantet på denne måde i efteråret kan blomstre om foråret.

Reproduktion af alstroemeria ved division Reproduktion af alstroemeria ved division

Alstroemeria – foto

Hvor smukt eksotisk alstroemeria blomstrer i havelodder og derhjemme, inviterer vi dig til at sætte dig ind i vores fotogalleri. Her kan du finde en række forskellige arter og sorter, deres placering i sammensatte blomsterbed og som smukke dekorationer til interiør, loggier og altaner.

Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto Alstroemeria - foto