Perzeidi – tajna zvijezda padalica u kolovozu

Ponovno je vrijeme za padanje zvijezda! Jer sredinom ljeta Perzeidi su se vratili. Kao i uvijek fascinantni, ove godine prikazuju svoju prekrasnu noćnu emisiju i tjeraju nas da sanjamo o udaljenim galaksijama. No, što su zapravo Perzeidi? Kada ih je najbolje vidjeti i kako ih gledati? To ćemo vam razjasniti u sljedećih nekoliko redaka.

Perzeidi – najpoznatije zvijezde padalice na nebu

Perzeidi u kolovozu promatraju noćno nebo kako padaju zvijezde

Što su Perzeidi?

Iako ih često nazivamo zvijezdama padalicama, Perzeide nisu ništa drugo do male čestice prašine koje dolaze iz kometa, točnije iz 109P / Swift – Tuttle. Ova kometa kruži oko Sunca i može se vidjeti sa Zemlje svake 133 godine. Svake godine u kolovozu zemlja prelazi orbitu komete i tada nam se vide čestice prašine koje su se odlepile.

Treba zamisliti da naš planet prolazi kroz izduženi oblak kometne prašine. Zato se Perzeidi mogu vidjeti nekoliko dana. Ove godine od 17. srpnja do 24. kolovoza.

Emisija zvijezda padalica Perzeida ima svoje znanstveno objašnjenje

što su persidi

Zvijezde padalice imaju svoje lijepo ime po sazviježđu Perzej. Kad ih promatrate na noćnom nebu, čini se kao da bi oni trebali potjecati od njih. I premda se radi o optičkoj varci, naziv Perzeidi učvrstio se do danas.

Narodni jezik poznaje i naziv “Laurencijeve suze”. Priča se da je ovaj mučenik pogubljen u Rimu 10. kolovoza 258. godine. Budući da se zvijezde padalice pojavljuju odmah zatim svake godine, nekad su se tako zvale. Znanstveno, međutim, nazivaju se “meteori”.

Bez obzira kako se zvale zvijezde padalice, jednostavno su neusporedivo čarobne

fascinantne ustrajne zvijezde padalice

Zašto zvijezde padalice tako lijepo sjaje?

To zapravo nije zbog njihove veličine kako bi se moglo pomisliti. Čestice prašine mogu čak biti prilično male, a ipak ih je prilično lako vidjeti. Međutim, ono što tako mistično sjaji nisu same čestice prašine, već zrak oko njih. Kometne čestice jure kroz zemljinu atmosferu ogromnom brzinom, koja ponekad može doseći i do 50 km u sekundi. To stvara snažan pritisak na zrak. To se jako zagrijava, a zatim počinje svijetliti.

Zvijezde padalice same u većini slučajeva isparavaju

persids 2020 gledati kolovoz u padu

Srećom, iako znanstveno objašnjenje zvuči tako jednostavno i logično, ono ne može uništiti magiju zvijezda padalica. Svake godine milijuni ljudi gledaju njihov prekrasan roj i priželjkuju nešto lijepo.

Usput, Perzeidi nisu jedine zvijezde padalice koje se mogu promatrati. Na primjer, ovdje u Njemačkoj još uvijek se možete diviti Orionidima (sredina listopada), Leonidima (sredinom studenog), Geminidima (sredinom prosinca) i Quadrantidima (u siječnju). Nažalost, vremenski uvjeti nisu uvijek idealni. Emisija zvijezda padalica uvijek vrijedi.

Jedinstven prizor na nebu

ustrajava u kolovozu zvijezde padalice

Kada i kako možete promatrati Perzeide?

Stručnjaci savjetuju da je najbolje vrijeme za vidjeti zvijezde padalice prije zore i neposredno nakon zalaska sunca. Jer mjesečina ne ometa toliko promatranje zvijezda. Osim toga, većina Perzeida pada kroz Zemljinu atmosferu, osobito rano ujutro. Dobar razlog za rano ustajanje.

Gledanje zvjezdanih vaga s prijateljima ili obitelji još je zabavnije

upornici promatrajući kolovoz u zvijezdama padalicama

Ako je moguće, idite daleko od grada ili naselja. Tamo gdje nema umjetnog svjetla. Budite strpljivi i uzmite si vremena. Oči će vam se uskoro naviknuti na noćni način rada i moći ćete još bolje vidjeti zvijezde padalice. Ako je moguće, okrenite se od mjesečine i pogledajte, osobito u ranim jutarnjim satima, prema sazviježđu Perzej ili, drugim riječima: prema istoku / sjeveroistoku.

Ovisno o doba dana i godišnjem dobu, zvijezde i sazviježđa nalaze se negdje drugdje na noćnom nebu

promatrajući uporne zvijezde padalice

Neka vas i ove godine inspirira fascinantni spektakl sa zvijezda padalica. Neka to bude nezaboravno iskustvo, bilo sa svojim najmilijima ili sasvim sami. Postanite promatrač zvijezda i divite se predivno užarenim česticama prašine na nebu koje poznajemo pod imenom Perzeidi.

Golim okom možete jako dobro vidjeti zvijezde padalice

gledajte Persiden 2020

Uvjeti za to su najbolji na selu

promatrajući perside na selu

Isti su i u zoru

gledajte u kolovozu stalne zvijezde padalice

Osjetite beskonačnost svemira! 

perseiden 2020. zvijezde padalice kolovoz

zvijezde padalice 2020. stalno promatrati

Zvijezde padalice u kolovozu gledajte Persiden 2020