Liesi-takka antaa pitkän palamisen (38 kuvaa): tyypit, työn ominaisuudet, edut ja haitat

Sisältö

 • Pitkä polttavat uunit lämmitykseen: hyötyjen arviointi
 • Pitkä palavat lämmityskattilat: niiden toimintaperiaate
 • Takka -uuni antaa pitkän palamisen – kuva

Leipoa-takka varten mökit pitkä polttaminen on suunniteltu siten, että se eroaa tavanomaisen puulämmitteisen uunin suurimmista haitoista-polttopuut palavat siinä erittäin voimakkaasti, ja 2-3 tunnin kuluttua palamisen ylläpitämiseksi on tarpeen asettaa uusi osa polttoainetta.

Pitkän palamisen takaava takka mahdollistaa halutun lämpötilan säilyttämisen talossa pidempään

Pitkän palamisen takaava takka antaa sinun pitää talon vaaditun lämpötilan pidempään

Tämä ei ole pelkästään hankalaa yöllä, vaan myös suhteellisen pitkään (esimerkiksi töihin lähtöön) omistajien poissa ollessa, Talo jäähtyy, joten palaamisen jälkeen sinun on lämmitettävä liesi uudelleen. Lisäksi perinteisen uunin hyötysuhde on melko alhainen, paljon lämpöä menee yksinkertaisesti taivaalle palamistuotteiden mukana..

Pitkäaikainen polttaminen vähentää tulipalon ylläpitämiseen kuluvaa aikaa ja vaivaa

Pitkäaikainen polttaminen vähentää tulipalon ylläpitämiseen kuluvaa aikaa ja vaivaa

Pitkä polttavat uunit lämmitykseen: hyötyjen arviointi

Usein vastaus kysymykseen siitä, kuinka valita takkauuni kesäasuntoon, on tasossa yhden tai toisen polttoainetyypin saatavuudesta: kaasu, puu, hiili, nestemäinen polttoaine. Kesämökin kehittämisen alussa, kun kaasuputken syöttö on vasta suunniteltu (tai sitä ei ole lainkaan), puulämmitteisen pitkän polttamisen mahdollistavat uunit (takat) eivät käytännössä ole mikään vaihtoehto hyväksyttävien elinolojen varmistamiseksi talo. Sähkökattilat ovat tehokkaita vain pienillä alueilla, mutta kun kyseessä on kaksikerroksinen mökki – Tässä tarvitaan voimakas kattila.

Takka -uuni pitkäaikaiseen polttamiseen olohuoneessa

Takka -uuni pitkäaikaiseen polttamiseen olohuoneessa

Takka -uuni antaa pitkän palamisen verannalla

Takka -uuni antaa pitkän palamisen verannalla

Mutta vaikka kaasua on periaatteessa saatavilla, pitkäaikaisen uunin (takan) valinta johtuu useista eduista:

 • Energiariippumattomuus kotona – ostettuaan puulämmitteisen lämmityskattilan pitkään, talon omistaja saa lämmitysjärjestelmän, joka on riippumaton kolmansista osapuolista – kaasuyrityksistä. Lisäksi hyvin alhaisissa lämpötiloissa, kun on erityisen tärkeää säilyttää palamisen vakaus, kaasun syöttö on erittäin vaikeaa, sen paine laskee merkittävästi, mikä voi joskus johtaa kaasun täydelliseen pysähtymiseen. Tämän seurauksena pakkasen huipulla talo voi jäädä ilman lämmitystä, ja sitten epämukavuuden lisäksi myös sulatettu lämmitysjärjestelmä ja muut taloudellisesti merkittävät ongelmat

Puulämmitteinen kattila on erinomainen tapa hallita kodin lämmitystä

Puulämmitteinen kattila on erinomainen tapa hallita kodin lämmitystä

Olohuoneessa pitkä palava takka

Olohuoneessa pitkä palava takka

 • kyky tuottaa polttoainetta, ostaa sen milloin tahansa houkuttelevaan hintaan

Polttoaineen määrää rajoittaa vain säilytystila

Polttoaineen määrää rajoittaa vain säilytystila

 • suhteellinen paloturvallisuus – kiinteän polttoaineen kattilat, toisin kuin kaasukattilat, eivät ole räjähtäviä

Musta takka valoisassa olohuoneessa

Musta takka valoisassa olohuoneessa

 • helppo asentaa – puulämmitteisen kattilan asentamiseksi sinun ei tarvitse luoda projektia (melko kallista) ja koordinoida sitä kaasupalvelun kanssa. Ja yksinkertaisesti kattilan yhdistäminen kaasuverkkoon voi olla melko verrattavissa (joissakin tapauksissa jopa useita kertoja korkeampaan) kaikkien kaasulaitteiden hankintaan. No, tulevaisuudessa sinun on säännöllisesti kommunikoitava kaasutyöntekijöiden kanssa – mittarilukemien korjaaminen, turvallisuuden ja pääsyn tarkistaminen ennen kauden alkua, kattilan huolto

Yhdistetty takka - puu ja pelletti

Yhdistetty takka – puu ja pelletti

Puulämmitteinen kattila käytävällä

Puulämmitteinen kattila käytävällä

Asian taloudellinen puoli on myös tärkeä, koska polttopuut ovat halvempia kuin kaasu. Lisäksi nykyaikaiset pitkäaikaiseen polttoon tarkoitetut kiinteän polttoaineen kattilat käyttävät tavanomaisen polttoaineen (polttopuut, hiili) lisäksi myös vaihtoehtoisia vaihtoehtoja – siementen tai oljen puristettua kuorta, pahvia, pellettejä, puujätettä (sahanpuru, puulastu).

Polttoaineet pitkään palaville uuneille

Polttoaineet pitkään palaviin uuneihin

Takka -uuni olohuoneessa panoraamalasilla

Takka -uuni olohuoneessa panoraamalasilla

On huomattava, että lähes kaikki pitkään palavat uunit pystyvät toimimaan kahdessa tilassa:

 • intensiivinen – huoneen nopeaan lämpenemiseen

Puulämmitteinen kattila erityisen polttopuutelineen vieressä

Puulämmitteinen kattila erityisen polttopuutelineen vieressä

 • päivystäjä – voit pitää lämpötilan suunnilleen samalla tasolla

Pitkä polttava takka moderniin tyyliin

Pitkä polttava takka moderniin tyyliin

Puutteista on huomattava, että pitkään palavien takkauunien ominaisuudet, jotka tarjoavat jatkuvaa polttoaineen polttamista koko päivän ajan, eivät salli sinun ylläpitää tarkasti talon lämpötilajärjestelmää (kaasukattiloissa tarkkuus vaihtelee 1 asteen sisällä), lisäksi niiden toimintaa on mahdotonta ohjelmoida (ihmisten poissa ollessa minimilämpötila pidetään yllä ja ennen saapumista kattilan suorituskyky kasvaa jyrkästi – normaalin lämpötilan saavuttamiseksi).

Pitkä palava takka näyttää hyvältä kirkkaassa sisätiloissa

Pitkä palava takka näyttää hyvältä kirkkaassa sisätiloissa

On syytä mainita toinen tärkeä seikka – pitkään palavan takkauunin päämateriaali on metalli, joten ne eivät ole koristeellisesta näkökulmasta kovin houkuttelevia.

Pitkä palava punainen takka suuressa studiossa

Pitkä palava punainen takka suuressa studiossa

Pitkäpolttoiset uunit: niiden toimintaperiaate

Kiinteän polttoaineen puulämmitteiset kattilat pitkään polttamiseen käytetyn polttoaineen tyypin (pelletit, polttopuut), polttomenetelmien (suunnitteluominaisuudet) ja polttoaineen syöttötavan mukaan voidaan jakaa kolmeen ryhmään.

Pitkä palavat lämmityskattilat on jaettu useisiin tyyppeihin, joiden avulla voit valita sopivimman

Pitkä palavat lämmityskattilat on jaettu useisiin tyyppeihin, joiden avulla voit valita sopivimman

Pitkä palavat kattilat

Se eroaa tavallisesta puulämmitteisestä kattilasta erittäin tilavassa tulipesässä – mitä enemmän polttopuita mahtuu, sitä kauemmin ne palavat. Mutta tärkein ero on palamissuunta, jos tavanomaisessa uunissa se tapahtuu alhaalta ylöspäin, sitten pitkään palavassa kattilassa päinvastoin ylhäältä alas. Tämä vaikutus saavutetaan johtuen siitä, että happea syötetään polttokammioon ylhäältä – tästä johtuen palamisintensiteetti vähenee merkittävästi, puu ei itse asiassa pala, vaan haisee aktiivisesti. Siten polttoaineen lataamisen välinen aika kasvaa merkittävästi (jopa 7-12 tuntia)..

Pitkä palava kattilakaavio

Pitkä palava kattilakaavio

Pitkä palava kattila olohuoneessa

Pitkä palava kattila olohuoneessa

 Pyrolyysikattilat

Toinen nimi tämän tyyppisille kattiloille on kaasun tuottaminen, heidän työnsä perusta on pyrolyysi – polttoaineen (puun) hajoamisprosessi sulatettaessa (pitkäaikainen palaminen) palavaksi kaasuksi ja kiinteäksi hiileksi. Ilmaan sekoitettuna kaasu palaa ja luovuttaa suuren määrän lämpöä.

Kaavio pyrolyysikattilan rakenteesta ja toimintaperiaatteesta

Kaavio pyrolyysikattilan rakenteesta ja toimintaperiaatteesta

Tämän tyyppisessä kattilassa on kaksi polttokammiota. Ensimmäinen – ensisijainen poltto, suunnittelussa ja ominaisuuksissa, toistaa melkein kokonaan perinteisen puulämmitteisen uunin uunin. Polttoaine (polttopuut, turve tai puukannattimet, sahanpuru, pellettirakeet) asetetaan lastausikkunan kautta ritilälle, jonka kautta ilma syötetään polttoaineeseen.

Pyrolyysikattila

Pyrolyysikattila

Polttoaine sytytetään ja he odottavat hetkeä, jolloin se syttyy kokonaan – tätä hetkeä kutsutaan “kaasugeneraattorikattilaan, joka saavuttaa tilan”. Tämän jälkeen arinan läpi menevän ilman tilavuus vähenee jyrkästi, mikä käytännössä johtaa palamisen pysähtymiseen, polttoaine alkaa höyrystyä ja päästää pyrolyysikaasua, jonka lämpötila saavuttaa 300 ° C. Vapautettu kaasu ohjataan väkisin toisiokammioon – jälkipolttimeen (polttokammio), johon ruiskutetaan riittävä määrä ilmaa. Kosketuksessa hapen kanssa pyrolyysikaasu syttyy välittömästi ja lämmittää jäähdytysnestettä.

Pyrolyysikattilan toimintaperiaate esitetään yksityiskohtaisesti videossa:

Tällaisen kattilan tärkeimpiä etuja voidaan pitää erittäin korkeina, jopa 90%: n hyötysuhteena, ja itse polttoaine palaa lähes kokonaan, jättäen minimiin tuhkaa.

Neuvoja! Puun (kiinteän polttoaineen, paitsi hiilen) polttamisen jälkeen jäänyttä tuhkaa ei tarvitse heittää pois, sitä voidaan käyttää lannoitteena.

Samaan aikaan tällaisella kattilalla on kaksi merkittävää haittaa:

 • riippuvuus sähköstä – lähes kaikissa malleissa on sisäänrakennetut ilmapumput (puhaltimet), jotka varmistavat pyrolyysiprosessin
 • polttoaineen laatu – puun kosteuspitoisuus ei saisi ylittää 20%, muuten puu ei ala kuumenemaan, ja sen jälkeen, kun ilmavirtaus ensiökammioon on lakannut, se vain sammuu. Puun luonnollisella kuivauksella tällainen prosenttiosuus voidaan saavuttaa vasta 6-7 vuoden kuluttua, joten on parempi käyttää brikettejä tai pellettejä, mikä lisää merkittävästi kustannuksia

Neuvoja!Kaasugeneraattoriuunia asennettaessa on asennettava kokoontaitettava savupiippu – se on puhdistettava hyvin usein.

Pyrolyysikattila kodinhoitohuoneessa

Pyrolyysikattila kodinhoitohuoneessa

Pellettikattilat

Periaatteessa nämä ovat pyrolyysikattilat, mutta niiden tärkein ero ja etu on polttoaineen syöttöprosessin automatisointi, joka takaa palamisen jatkuvuuden ilman ihmisen väliintuloa. Tätä varten käytetään erityisiä rakeita – pellettejä, jotka on saatu puristamalla puujätettä, pähkinänkuoria, siemenkuoria, öljykakkua jne. Ne kaadetaan suureen suppiloon ja syötetään automaattisesti tarvittaessa polttokammioon..

Pelletit kattilassa

Pelletit kattilassa

Pellettikattilan kaavio

Pellettikattilan kaavio

Tuottavuuden ja huollon helpottamiseksi valmistajat varustavat pellettikattilat erilaisilla lisälaitteilla: ilmanruiskutus, savunpoisto, polttoaineen mittausjärjestelmät. Kaikki tämä lisää merkittävästi kattilan kustannuksia, mikä ei ole kovin halpaa edes peruskokoonpanossa. Korkeiden kustannusten lisäksi pellettitakka -uuneilla on samat haitat kuin muilla pyrolyysikattioilla (kaasua tuottavat)..

Pellettikattila sisätiloissa

Pellettikattila sisätiloissa

Takka -uuni antaa pitkän palamisen – kuva