Korisne informacije o letu ili 6 najvećih mitova o letu!

Dođi sa mnom!

Zadivljujuće brz razvoj zračnog prometa u posljednjih 100 godina daje nam danas priliku da prilično brzo prevalimo velike udaljenosti i uštedimo puno dragocjenog vremena. U usporedbi s drugim prijevoznim sredstvima, letenje se smatra najsigurnijim prijevoznim sredstvom putnika i robe s najmanje nesreća. Nažalost, za većinu nas ovo je iskustvo još uvijek povezano s neugodnim osjećajima poput straha i panike; samo gubimo čvrsto tlo pod nogama – i u izravnom i u prenesenom smislu. Strah od letenja međutim, to se može brzo i uspješno prevladati! Predstavljamo vam nekoliko mitova o letovima, čije će razočaranje, nadamo se, od sada pretvoriti svaki let u jedinstveno iskustvo za vas!

1. Otvaranje vrata u letu predstavlja pravi sigurnosni rizik

informacije o letu

Korisne informacije o letu – Ovakav neugodan incident može se dogoditi samo u filmu;

u stvarnosti to je jednostavno nemoguće

informativni filmovi o letu

Kad zrakoplov dosegne planiranu visinu krstarenja, ne mogu se otvoriti ni vrata zrakoplova niti izlazi za slučaj opasnosti u čvrsto zatvorenoj i hermetički zatvorenoj kabini pod tlakom! Samo ako ste imali nadljudsku snagu, mogli ste nadvladati povećani tlak zraka u putničkoj kabini, a zatim otvoriti vrata! Pritisak na vrata je previsok! Stoga se ne morate brinuti da bi zbunjeni putnik zapravo uspio otvoriti vrata zrakoplova usred leta!

2. Podaci o letu – Malo curenje projektila isisat će sve putnike iz kabine

informacije o letu nebeski

Iako veliki otvori u zrakoplovu mogu dovesti do munjevite dekompresije, izgleda vrlo drugačije s malom rupom. Iako rupa obično dovodi do hitnog slijetanja zrakoplova, u rukama visoko kvalificirane posade stroj se neće raspasti ni u zraku ni pri slijetanju, već se može spustiti kao i obično! Ako posada slijedi odgovarajuće sigurnosne postupke, problematična se situacija može riješiti što je brže moguće!

3. Kruženjem kisika u zrakoplovu šire se razne zarazne bolesti

informacije o letu kabina pod pritiskom

Podaci o letu – U zrakoplovu se neprestano opskrbljuje svježim zrakom

zračni avion

Mali dio usisanog zraka koji se usisava izvlači se iz motora na kontroliran način, komprimira se u nekoliko stupnjeva kompresora, a zatim hladi raznim filterima. Taj se zrak tada miješa s dijelom već cirkuliranog zraka iz kabine koji je odmah zatim prošao kroz upravljačke ventile u putničku kabinu. Suvremene zrakoplovne tvrtke inzistiraju na tome da filtri unište između 94 i 99,9% svih mikroba u zraku! Putnici se opskrbljuju svježim, čistim zrakom svake tri minute – u usporedbi s našim domovima i radnim mjestima, obnova zraka odvija se mnogo češće u avionu!

4. Vezanje pojasa smanjuje vaše šanse za preživljavanje u slučaju katastrofe

Vežite pojas zrakoplova

Podaci o letu – samo slijedite upute posade!

pojasni podatke o letu

Mnogi putnici smatraju da je sigurnosni pojas više smetnja nego pomoć pri evakuaciji nakon zrakoplovne nesreće. U slučaju nesreće, međutim, možete “izletjeti” sa svog mjesta i udariti drugog putnika ili jednu od pregrada u avionu! Stoga bi bilo bolje sjediti čvrsto na mjestu, čak i ako se kasnije morate “boriti” s pojasom, umjesto da plutate naprijed -natrag po zraku i pritom se ozbiljno ozlijedite.

5. Cilj maski s kisikom je smiriti putnike prije sigurne katastrofe

informacije o zrakoplovu s maskom za kisik

informacije o letu kisik maska

Nagli pad tlaka u zrakoplovu u većini slučajeva izaziva masovnu paniku, ali rijetko dovodi do katastrofe! Budući da je tlak zraka u kabini izjednačen s vanjskim tlakom kad tlak padne, prilično rijedak zrak na 10.000 m nadmorske visine ne može opskrbiti putnike potrebnim kisikom. Ovdje nam pomažu maske s kisikom koje osiguravaju da možemo bez problema udahnuti i udahnuti. Tijekom 15 do 20 minuta osiguravaju nam zrak s većim udjelom kisika, sve dok iskusni piloti ne spuste avion na visinu od 3000 m.

6. Podaci o letu – Šanse za preživljavanje u nesreći su prilično niske

podaci o letu polaze

Nesreća je situacija u kojoj ljudi poginu ili ozlijede ili se projektilu nanese ozbiljna šteta. Prema Nacionalnom vijeću za zrakoplovnu sigurnost u Sjedinjenim Državama, 95% svih putnika koji su imali zrakoplovnu nesreću između 1983. i 2000. preživjelo je i održalo se u životu!

To ovisi o strogim pravilima u zrakoplovstvu – moderni zrakoplovi otporni su na vatru, opremljeni najnovijom i najsigurnijom opremom za evakuaciju i mogu izdržati nekoliko ozbiljnih oštećenja trupa zrakoplova bez gubitka integriteta!

Podaci o letu – Moderni strojevi jamče vam nesmetan let bez stresa!

informacije o letu letenje

Opustite se i jednostavno uživajte u iskustvu!

skinuti gluinformation