Flerårige planter (70 fotos): Alle de bedste sorter og ideer til en luksuriøs have

Delphinium eller larkspur er en flerårig, elsket ikke kun af gartnere: den fungerer ofte som et centralt motiv i kunstværker

Delphinium eller larkspur er en flerårig, elsket ikke kun af gartnere: den fungerer ofte som et centralt motiv i kunstværker

Stauder vil lysne ethvert område og omdanne det til en frodig blomstrende have. Sådanne blomster kræver mindre opmærksomhed og pleje end enårige, de tåler lettere vinter og er mindre krævende at plante. Blandt sorterne af flerårige planter kan du vælge egnet til ethvert sted, dekorere det med frodige grønne eller lyse blomster, dekorere husets vægge eller havepavillon med klatrevinstokke. At oprette en blomsterhave tager meget tid og kræfter, men den rigtige tilgang til valg af planter er halvdelen af ​​kampen..

Lagdelt have af lupiner, delphiniums, mullein, pæoner og mere

Lagdelt have af lupiner, delphiniums, mullein, pæoner og mere

Buksbom og iris i ultramoderne landskabsdesign: en idé til, hvordan man planter planter i forskellige højder

Buksbom og iris i ultramoderne landskabsdesign: en idé til, hvordan man planter planter i forskellige højder

Særlige træk ved stauder

Mange gartnere foretrækker at plante etårige planter for at dekorere haven, hvilket motiverer dette med mere frodig og levende blomstring, men de er ret krævende. Men der er ikke kun flerårige klatreplanter, buske og urteagtige planter, hvilket bekræftes af mange fotos, og hvis vi tager højde for alle funktionerne, når vi vælger blomster, så vil haven se ud i løbet af sæsonen, fra det tidlige forår til det sene efterår blomstrende. Hovedtrækkene ved stauder, der adskiller dem fra etårige er:

 • en transplantation er nødvendig hvert 2-3 år;
 • frostbestandighed;
 • lang blomstringstid;
 • minimal pleje
 • kan tjene som grundlag for en blandet blomsterhave, da de vokser på ét sted og konstant kan suppleres med andre planter.

Flerårige planter vil være et glimrende grundlag for fremtidige blomsterarrangementer, da de kan adskilles og plantes under transplantation uden at ty til yderligere udgifter. Af denne grund er stauder meget mere fordelagtige end enårige..

Lagdelt arrangement af planter i haven

Lagdelt arrangement af planter i haven

En flerårig urt med dekorative blade hjælper sammen med blomstrende med at lave havesammensætninger på flere niveauer, arrangere dias, græsplæner og blomsterbed. Derudover er der flerårige klatreplanter og buske, der kan fungere som en hæk..

Flerårige plantningsegenskaber

I modsætning til etårige skal stauder plantes om efteråret, så de er behagelige for øjet i begyndelsen af ​​den næste sæson. Planen med blomsterbedet skal designes på forhånd. Når du opretter en blomsterhave, bør man ikke kun tage højde for kompatibiliteten af ​​nuancer af forskellige planter, efter at have læst billedet, men også deres blomstringstid og højde. Lav udsigt bør være i forgrunden.

Asiatisk badedragt (asiatisk lys)

Asiatisk badedragt (asiatisk lys)

Råd! Når du planter flerårige planter, er det bedst at fokusere på plantetræk, da blomster grupperet efter højde ser meget mere spektakulære ud.

Smørblomst

Planter af familien buttercup er ideelle til havearbejde, og derfor er de så udbredte. Smørblomst er hovedsageligt flerårige, selvom der findes en og to år gamle arter, endda dværgbuske blandt dem. Disse blomster er godt tilpasset koldt klima, ikke krævende på jorden. I udseende er smørkopper meget forskellige. Denne familie er ret omfattende, derfor bør du gøre dig bekendt med billedet for at vælge sorter.

For at dekorere haver er smørkopper opdelt i flere grupper:

 1. Ground covers, med deres hjælp skiller de græsplæner og græsplæner. Disse omfatter oplandet, delphinium, skovanemone. Opland eller aquilegia fra smørblomstfamilien

  Opland eller aquilegia fra smørblomstfamilien

  Anemone eller skovanemone

  Anemone eller skovanemone

 2. Sump og kyst, bruges til plantning ved havedamme. Blandt dem er morgenfruen, badedragten (europæisk og asiatisk), bryderen. Farvekombination: Carmichael Arends bryder og berberis

  Farvekombination: Carmichael Arends bryder og berberis

  Kaluzhnitsa elsker mest af alt fugtig og sumpet jord.

  Kaluzhnitsa elsker mest af alt fugtig og sumpet jord.

  Prinsen, eller clematis, - ligesom clematis, tilhører familien buttercup

  Prinsen, eller clematis, – ligesom clematis, tilhører familien buttercup

 3. Krøllet eller vinstokke, nødvendige til dekoration af lysthuse, vægge, hække osv., For eksempel clematis og prins. En af farverne på clematis

  En af farverne på clematis

  Hellebore er også kendt som

  Helleboringen er også kendt som “julerosen”. Også fra smørblomstfamilien

Flerårige planter af smørblomstfamilien er opdelt i lys-elskende og skygge-elskende, afhængigt af typen. Solen er nødvendig for anspore, clematis, basilis. I halvskygge er det værd at plante napellus aconit, badetøj, adonis, hellebore, søvngræs.

Drømurt og påskeliljer

Drømurt og påskeliljer

Blandt smørblomstene er der forkrøblede og høje planter. Blomstrende fra slutningen af ​​juli når basilis, der tilhører buttercups, 1,8 m i højden. Delphiniums med lyse racemose blomsterstande vokser op til 2 m.

Helleboringen (julerosen) findes i forskellige farver, fra dyb pink med hvid til blålig-lilla

Helleboringen (julerosen) findes i forskellige farver, fra dyb pink med hvid til blålig-lilla

Oplandet anses for at være medium i højden (40-70 cm). Det plantes bedst i stenrige områder langs havestier eller i nærheden af ​​træer. De undersized buttercups omfatter anemone og liverwort, de er normalt plantet med græsplæner. Disse planter tåler godt skygge og kan plantes tæt på vandområder.

Liverwort, i Rusland findes den kun i én form: liverwort edel (hepatica nobilis)

Liverwort i Rusland findes kun i én form: liverwort edel (hepatica nobilis)

For at forlænge levetiden for flerårige planter fra smørblomstfamilien skal de være dækket med tørre blade eller grangrene før overvintring. En gang hvert 3-4 år (bortset fra toårige sorter) er en transplantation påkrævet.

Lavt voksende flerårig europæisk badedragt

Lavt voksende flerårig europæisk badedragt

Høje stauder

Sådanne planter kan plantes i separate grupper eller som en spektakulær baggrund for sammensætninger i flere lag, som på billedet. Blandt høje stauder er der både blomstring og planter med smukke frodige blade..

Råd! Mange sorter af flerårige høje planter kendetegnes ved varigheden af ​​vegetationsprocesser, så de begynder at blomstre ret sent – midt på sommeren..

I havens penumbra kan du plante tricyrtis, hvis blomster ligner orkideer eller liljer. Denne flerårige begynder at blomstre i begyndelsen af ​​juli og glæder sig med sit udseende – indtil frosten.

Tricirtis, også kendt under navnene

Tricirtis, også kendt som have -orkidé og tudse lilje

Lupiner er elsket af mange gartnere, disse uhøjtidelige blomster ser meget lyse ud og kendetegnes ved et stort udvalg af nuancer. Disse planter ser godt ud, når de plantes i separate grupper, og i et blomster ensemble suppleres de ideelt med mindre blomster. Blandt de højeste haveplanter skiller pilesolsikke sig ud. Dens store, tallerkenformede blomster med en gyldenbrun nuance er synlige selv uden for stedet, da stilkenes højde når 2,5 m.

Willow solsikke: blomstrer i august-september

Willow solsikke: blomstrer i august-september

Echinacea med rudbeckia (gyldne kugler) hjælper med at give blomsterhaven struktur ved at udfylde baggrunden. Deres blomsterstande er i perfekt harmoni med resten af ​​planterne. De begynder at blive grønne i det tidlige forår og tåler let overvintring. Rudbeckia skal overvåges, så den ikke vokser over hele haven, da denne blomst har ukrudtsvaner.

Frostresistent echinacea purpurea

Frostresistent echinacea purpurea

I forskellige dele af verden får rudbeckia forskellige øgenavne: her er det kendt som en ild- eller guldkugle i Amerika - som

I forskellige dele af verden får rudbeckia forskellige øgenavne: her er det kendt som en ild- eller guldkugle i Amerika – som “sortøjet Susan” og i Tyskland som “solhat”

Mellemstore stauder

Den ideelle løsning til enhver have er flerårige planter med en højde på 30-80 cm, og ved at se på billedet kan du estimere, hvilke arter der er egnede til et bestemt sted..

Iriser vil pryde enhver have. Denne elegante blomst er ikke kun egnet til dekoration af et blomsterbed, med dens hjælp kan du effektivt understrege reservoiret på stedet, plante iris nær et lysthus eller et andet rekreationsområde. Dværgarter er gode til at dekorere alpine dias. Afhængigt af sorten kan iris være lyseglad eller foretrække halvskygge..

Alles yndlingsiriser er hårdføre stauder med fantastisk dekorativitet

Alles yndlingsiriser er hårdføre stauder med fantastisk dekorativitet

En af lederne inden for ornamental havearbejde er daylily, som er let at passe og har mange sorter. Det vokser godt i skyggen, og smukke blade vil supplere enhver sammensætning..

Daylilies er meget smukke, og på samme tid relativt uhøjtidelige blomster. Føltes bedst i moderat lys

Daylilies er meget smukke, og på samme tid relativt uhøjtidelige blomster. Føltes bedst i moderat lys

Peoner bliver en ægte dekoration af haven, hvilket giver stedet en elegance. Spektakulære dobbelte blomsterstande er malet i toner fra hvid til rødbrun. Ud over trælignende pæoner er der også urteagtige, under dette navn er planter til begyndere gartnere skjult. Urtepæoner begynder at blomstre det næste år efter plantning, men dette varer meget mindre end træpæoner. Peoner er ret krævende, kun mineralgødning er egnet til dem, derudover er det nødvendigt at sørge for rigelig vanding.

Peoner behøver ingen introduktion. De kan dyrkes ét sted i årtier

Peoner behøver ingen introduktion. De kan dyrkes ét sted i årtier

En af de mest populære og uhøjtidelige blomster kan betragtes som havekamille, som ser godt ud på ethvert blomsterbed. Det kendetegnes ved en lang blomstringstid, der kræver moderat vanding og de enkleste gødninger, når de forlader. Blandt sorterne af havekamille kan du finde følgende navne: nivyanik, pyrethrum. De adskiller sig først og fremmest i blomsterstandens farve og størrelse..

Havekamille er en staude, der blomstrer fra juni til meget frost

Havekamille er en staude, der blomstrer fra juni til meget frost

Flerårige asters giver gartnere lidt problemer (ikke at forveksle med enårige tilhørende samme familie). De blomstrer indtil den første frost afhængigt af arten. Blomster kan have forskellige nuancer: lyserøde, lilla, gule og blå toner. Asters er krævende på jord og gødning, foretrækker økologisk.

mnogoletnie_rasteniya_15

Astra New England

Ingen smuk have er komplet uden phlox. Disse frodige, farverige planter er lette at pleje og ukrudtslignende i adfærd, så det er vigtigt at holde øje med deres vækst. Phlox har ingen særlige krav til belysning; det anbefales at genplante dem hvert 6. år. I samme familie kan der skelnes mellem dværgflox, der er velegnede til dekoration af bakker eller græsplæner og danner et tæt blomsterdæksel.

Phlox (oversat fra græsk -

Phlox (oversat fra græsk – “flamme”) – krævende for belysning og jordkarakteristika

Et eksempel på flerårige planter af mellemhøjde, kendetegnet ved smuk blomstring, er: Rhodiola rosea, Astilba, dobbelt monarda. Disse blomster glæder sig over deres udseende hele sommeren, og billedet hjælper med valget af nuancer.

Monarda kom til os fra Nordamerika. Planten er meget aromatisk, en meget stor mængde æterisk olie ekstraheres fra den. Forresten, fra naturlige planter er dette det eneste middel, der har effekt i kampen mod skimmelsvamp.

Monarda kom til os fra Nordamerika. Planten er meget aromatisk, en meget stor mængde æterisk olie ekstraheres fra den. Forresten, fra naturlige planter er dette det eneste middel, der har effekt i kampen mod skimmelsvamp.

Den fantastiske form af rhodiola busk

Den fantastiske form af rhodiola busk

Rhodiola rosea blomstrer

Rhodiola rosea blomstrer

Stunted stauder

Blomster med en stilkhøjde på op til 30 cm vil effektivt supplere et blomsterbed eller danne et solidt sengetæppe på en bakke. Disse omfatter stedmoderblomster, gentian, geranium, cinquefoil, salvie, dværg nellike.

Blå salvie blomstre

Blå salvie blomstre

Geranium: på det seneste har det været meget efterspurgt inden for landskabsdesign. Kan danne tætte krat

Geranium: på det seneste har det været meget efterspurgt inden for landskabsdesign. Kan danne tætte krat

Lyse undersized blomster – blå periwinkle, gul eller pink adonis Amur – føles godt i skyggen.

Periwinkle - krybende dværgbusk

Periwinkle – krybende dværgbusk

Blomstringsperioder for flerårige planter

Flerårige haveblomster kan blomstre fra midten af ​​foråret til det sene efterår..

Krokus og tulipaner blomstrer tidligt. Meget dekorativ og relativt høj krokus sort

Krokus og tulipaner blomstrer tidligt. En meget dekorativ og relativt høj krokuskultivar “Grand yellow” fra iris -familien blomstrer umiddelbart efter at sneen er smeltet; men samtidig er det svært at vokse og løber let vildt

Forårets blomstring

Et eksempel på sådanne planter er krokus; gartnere kender fire arter, blandt hvilke de mest populære er hollandske hybrider. Siden april begynder hyacinter, påskeliljer, tulipaner at blomstre. Disse planter har mange former og farver, de tåler vinteren godt og begynder at glæde alle med deres udsøgte udseende før alle andre..

Mellemrummene mellem tulipanerne lukkes meget smukt af lavt voksende forglemmigej. Generelt er dette en klassisk, velkendt teknik inden for landskabsdesign.

Mellemrummene mellem tulipanerne lukkes meget smukt af lavt voksende forglemmigej. Generelt er dette en klassisk, velkendt teknik inden for landskabsdesign.

Sommerblomstring

Om sommeren blomstrer flerfarvede dagliljer, stedmoderblomster, pæoner, phloxes, klokker, iris, gladioli. Sarte liljer er ret krævende at passe, de bliver ofte syge, men med den rigtige tilgang vil de dekorere haven med elegante store knopper i forskellige farver. Før frost, med passende pleje, blomstrer en toårig klokke. Alle planter i denne familie har forskellige former og farver, med deres hjælp er det let at dekorere en havegrund. Eksempler på spektakulære stauder, der blomstrer i anden halvdel af sommeren, er Veronica langbladet, helenium og lavendel, der fylder haven..

Veronica langbladet på baggrund af en dværgblå gran

Veronica langbladet på baggrund af en dværgblå gran

Råd! Enhver plante, både årlig og flerårig, blomstrer i cirka tre uger. Det anbefales at plante planter af 8-10 forskellige arter og med forskellige blomstringsperioder.

Stedsegrønne og buske

Ud over blomstring og dekorative løvfældende er stedsegrønne, for eksempel bambus, buksbom, thuja, velegnede til udsmykning af en have. Nogle af dem praler med blomstring, for eksempel jordbær, aucuba, lyng.

Buksbom kan gives enhver form

Buksbom kan gives enhver form

Thuja sort

Thuja sort “Forever Goldie”

Der er mange stedsegrønne buske, du kan vælge den rigtige til haven fra billedet. Uanset hvilken der vælges, er det vigtigt at tage hensyn til stedets belysning og den gennemsnitlige årlige temperatur..

Jordbærtræ eller arbutus. Det er det, der er afbildet på Madrids våbenskjold og praler der på alle former for tegn og genstande i byinfrastruktur. De største eksemplarer når 5 m i højden, men dette kan ses bort fra, når man tænker på landskabsdesign - arbutus vokser meget langsomt i årtier og århundreder. Han kan virkelig ikke lide en transplantation.

Jordbærtræ eller arbutus. Det er det, der er afbildet på Madrids våbenskjold og praler der på alle former for tegn og genstande i byinfrastruktur. De største eksemplarer når 5 m i højden, men dette kan ses bort fra, når man tænker på landskabsdesign – arbutus vokser meget langsomt i årtier og århundreder. Han kan virkelig ikke lide transplantation.