Dizajn namještaja visoke tehnologije čija se izvorna veličina može smanjiti do 5%

Ideja dizajna namještaja visoke tehnologije originalne stolice fotelje

Razmišljanja o budućnosti Carla de Smeta – visokotehnološki dizajn namještaja

Interijer 2012: belgijski dizajner de Smet iz Noumenon razvio je visokotehnološki namještaj čija se izvorna veličina može smanjiti do 5%, tako da se može transportirati, a zatim zagrijavanjem ponovno povećati poput “kokica”.

U ovoj ponudi, koja je još uvijek u teorijskoj fazi, proizvodi izrađeni od poliuretanskih memorijskih polimera (SMP) komprimirani su u ravne, lagane diskove, što znači da zauzimaju vrlo malo prostora sve dok nisu potrebni. Kad se namještaj zagrije, vratit će se u normalan oblik. To se događa zahvaljujući funkcijama “memorijske pjene” materijala.

“Vrlo su lagane pa teško zauzimaju prostor kad ih morate prevoziti”.

Idejna kolekcija dizajna namještaja visoke tehnologije originalne kolekcije stolica

 “Ako se komad namještaja ošteti, a zatim ponovno zagrije, oštećenja nestaju. Ako transportirate proizvod i on je oštećen, to nije važno, jer to nije krajnji proizvod, već memorija ispisana na njemu. “

Ideja je potekla iz znanstvenog projekta za paraboličku antenu za vanjsku površinu koja se može ispisati kako bi se smanjila težina tereta na svemirskom brodu. Čim se ova antena izloži sunčevim zrakama, proširuje se u punoj veličini.

Ovaj projekt uključuje legure s memorijom oblika (SMA) – metale koji se ponašaju na isti način kao i poliuretanski polimeri s memorijom oblika (SMP), ali su vrlo skupi.

“Htio sam dalje razviti ideju za svakodnevnu uporabu, tako da ne samo ostati u području visokotehnoloških tehnologija, a materijali su preskupi za to”, rekao je de Smet.

“Velika proizvodnja polimera jeftino je rješenje.”

Dizajn namještaja visoke tehnologije ideja je izvorne raznolikosti

Trenutačno se komadi moraju zagrijati u velikoj, zagrijanoj prostoriji, poput saune, kako bi se postigla potrebna temperatura od 70 stupnjeva, ali de Smet istražuje druge načine za pokretanje transformacije iz komprimiranog u prošireni oblik. Na primjer, trenutno se pokušava programirati materijal tako da će se vratiti u svoj snimljeni oblik čim električni signal prođe kroz njega.

Pjena, koja je dovoljno jaka da poprimi strukturu, može se pretvoriti u namještaj brušenjem čvrstih blokova ili brizganjem

Ideja dizajna namještaja visoke tehnologije za originalne stolice

“[Trenutno] proizvod je programiran za širenje na 70 stupnjeva zbog logistike transporta”, kaže de Smet. “Na primjer, ljeti kada je kamion zaglavljen u prometnoj gužvi, prostorija se može zagrijati do 50 stupnjeva. Ne želimo da namještaj pukne poput kokica! “

Fotelja od pjene u zgradi radionice Buda u Kortrijku u Belgiji

Ideja dizajna namještaja visoke tehnologije originalnog dizajna stolica

De Smet je predstavio projekt kroz fotelju od pjene u zgradi radionice Buda u Kortrijku u Belgiji. Ova izložba dio je bijenala dizajna interijera 2013. godine..

Intervju glavnog urednika Dezeena Marcusa Fairsa s de Smet-om

Ideja dizajna namještaja visoke tehnologije originalne stolice marcus sajmovi

Marcus Fairs: Recite nam nešto o projektu Noumenon

Carl de Smet: Ovo je istraživački projekt koji je započeo prije pet ili šest godina i bavi se spektrom inteligentnih materijala, polimera, koji imaju sposobnost mijenjanja oblika. To znači da možete privremeno odrediti oblik, a zatim kada materijal dosegne određenu temperaturu pretvara se u konačni proizvod.

Marcus Fairs: O kakvom se materijalu radi? Izgleda kao nekakva pjena!

Carl de Smet: To je vrsta memorijske pjene. Pjena može imati različitu gustoću; normalna pjena je stvarno mekana, spužvasta. Ali to je popravljeno, što znači da ga možete koristiti kao strukturnu pomoć. A kad se zagrije i promijeni oblik, ponovno postaje mekan.

Marcus Fairs: Je li to materijal koji ste sami otkrili ili materijal koji je već otkriven i našli ste mu upotrebu?

Carl de Smet: Ovi su se materijali pojavili prije 20 godina, ali konačno smo u procesu njihove veće upotrebe u dizajnerske svrhe.

Marcus Fairs: Jeste li nešto otkrili slučajno??

Carl de Smet: Ne, nismo to slučajno otkrili. 2002./2003. Započeo sam istraživački projekt s legurama za pamćenje oblika (SMA); to su metali koji su doista dobro poznati. Ideja je bila stvoriti paraboličnu antenu za svemir. Ideja je bila unijeti ograničeni oblik u svemir zajedno sa svemirskim brodom. Ispraznite ih na hladnom zraku, a kad ih izložite sunčevoj toplini, ona će se raširiti i poprimiti oblik antene. Svidjela mi se ideja oblikovanja određenih vrsta objekata koji imaju performativno ponašanje. Htjela sam ideju dalje razvijati i primijeniti u svakodnevnom životu. Kao što znate, polimeri su jeftini za proizvodnju u velikim količinama. To je razlog zašto provodim istraživanja na području plastike. “

Marcus Fairs: Recite nam kako se ovaj izum može koristiti za stvaranje proizvoda. Ovdje ste izložili maketu naslonjača.

Carl de Smet: Ovo je naslonjač, ​​ali glavna ideja je da je (kupljen) u obliku profila. Obično kupite paket, a zatim se vratite kući i to razvija priču koju svi znaju ovih dana: vrsta Ikee; Sve ste sastavili; sami su sve sastavili. No, u našem slučaju materijal mijenja tu promjenu. Materijal stvara djelo. Oblik jednostavno postoji kao memorijska funkcija materijala.

Marcus Fairs: Pa napravite stolicu, stisnete je i zdrobite, tako je?

Carl de Smet: Da.

Marcus sajmovi: Koliko manji proizvod od izvorne veličine može dobiti?

Carl de Smet: Može biti i do 20 puta manji. Kada razmišljate o obliku, ovo je stanična struktura, a u strukturi ima zraka. Zatim možete slomiti ovu strukturu. Tada objekt postaje disk.

Marcus Fairs: Što time dobivate? Mogu zamisliti da se namještaj može mnogo lakše transportirati.

Carl de Smet: Lagan je i ne zauzima prostor kad je u pitanju transport. Kad se ošteti i zagrije, oštećenje nestaje. Ako transportirate pakiranje i nešto se dogodi, nije važno, jer to nije krajnji proizvod, već memorija koja je apsorbirana.

Marcus Fairs: Kako vratite zdrobljeni proizvod u njegovu punu veličinu??

Carl de Smet: Trenutno se to može postići toplinom, ali tražimo nove primjene koje to omogućuju kod kuće, jer nemaju svi saunu kod kuće u koju se može postaviti namještaj.

Marcus Fairs: Dakle, namještaj morate staviti u vrlo toplu sobu?

Ideja dizajna namještaja visoke tehnologije originalna stolica cijevna pjena

Carl de Smet: [Trenutno] programirano je da se proširi na 70 stupnjeva zbog logistike transporta ”, kaže de Smet. “Na primjer, ljeti kada je kamion zaglavljen u prometnoj gužvi, prostorija se može zagrijati do 50 stupnjeva. Ne želimo da namještaj iskače poput kokica! U početku mislite da je temperatura visoka, ali kad pomislite na prijevoz, to je minimum. “

Marcus Fairs: Kako se proizvodi? S brusilicom?

Carl de Smet: Možete to učiniti pomoću mlina, ali možete koristiti i brizganje. To je vrsta poliuretana ili PU. U auto industriji pogrešna koža napravljena je od PU. Dakle, možemo to učiniti kao pogrešno drvo ili kriva koža. Ovo je samo kraj procesa prskanja. Ovisi o injekciji i načinu na koji je unosite.

Ergonomski dizajn – prikladno za djecu

Ideja dizajna namještaja visoke tehnologije za originalne dječje stolice

Marcus Fairs: Koji je znanstveni proces koji omogućuje da proizvod upije ovaj oblik?

Carl de Smet: Ako pogledate polimere pod mikroskopom, vidjet ćete vrstu tjestenine za špagete. Unutar ovog obrasca stvarate kemijske unakrsne veze i tako popravljate oblik i okidač. Svaki put kada ga stisnete ili rastegnete, on pamti križne veze i točke spajanja.

Stolac od bijele pjene       Ideja dizajna namještaja visoke tehnologije originalne stolice bijele boje