Vrste i komponente longboard – osnovni podaci

Osnove trenda longboard – komponenti i tipova ploča

Kad su surferi opremili svoje daske za surfanje valjcima kako bi ulice bile nesigurne svojom voljenom opremom za vodene sportove, zasigurno nisu imali pojma koji trend pokreću. No, u međuvremenu se izvorna ideja o kretanju vlastitim rukama “razradi sam” razvila u upečatljiv procvat: Longboards! Asfaltom ne krstare samo djeca i tinejdžeri. Sve više odraslih također otkriva alternativu za hip skateboard. No, što zapravo čini longboard i u čemu su različiti oblici? Sastavili smo neke od najpopularnijih vrsta i okvirno objasnili strukturu.

Vrste longboard -a i osnovni podaci o komponentama

Konstrukcija longboard -a

Osnovna struktura različitih longboard -ova uvijek je ista. Sastoje se od palube, kamiona i valjaka. Ove tri komponente ukratko se raspravljaju u nastavku:

• paluba: Paluba je dio ploče na kojoj stoji graničnik.

 VLAM znači okomito laminirano. “Osim toga, dodaje se sljedeće:” Kod paluba morate uzeti u obzir da nema svaka vrsta drva isti stupanj tvrdoće. “Dok drvo javora proizvodi relativno tvrde ploče, drvo od mahagonija daje mekše modele i dakle veća fleksibilnost. Tako su ploče od mahagonija fleksibilnije. Drvo od palube ima veliki utjecaj na iskustvo vožnje. Odgovarajuće drvo često se nadopunjuje ili premazuje epoksidnom smolom, stakloplastikom i drugim materijalima. Postoje velike razlike u pogledu oblika, duljine, širine i oblika. Ove dimenzije i svojstva određuju o kakvoj se vrsti longboard radi.

 • Osovine: Osovine povezuju valjke s palubom. Na longboardima su uobičajeni tzv. Osi moraju odgovarati širini palube kako bi se osigurala dovoljna stabilnost, fleksibilnost i užitak u vožnji.

 • Roll: Longboard kotači prodaju se u raznim veličinama, širinama i tvrdoćama. Imaju utjecaj na glatkoću, vuču, prianjanje i sposobnost klizanja. Proizvedeno od robusnog poliuretana.

Kratki pogled na vrste longboard -a

Svatko tko je već pogledao u klizalištu ili na internetu brzo će otkriti da longboard ponekad izgleda iznimno drugačije. To se posebno odnosi na palubu. Spektar se kreće od relativno ravnomjerno oblikovanih dizajna do modela s pojedinačnim oblicima. Istražili smo osam tipova ploča i ukratko objasnili za koga su prikladni.

      1. Krstarica

Od tipa Krstarica postoje tri varijante: 2. Padajuće

Paluba kod Padajuća ploča naginje prema dolje, a osovine se pričvršćuju odozdo. Daske su idealne za krstarenje zbog niskog težišta.

      3. Gornji nosač

Ploče za gornje postavljanje prodaju se osobito često i među najpopularnijim su dizajnom. Ponašanje u zavojima je vrlo dobro, pa je klizanje i rezbarenje zabavno. Standardno sklapanje osi odvija se odozdo.

     4. Ispustite

Propuštanje se odnosi na način na koji su osovine montirane. Za razliku od padajućeg i gornjeg nosača, Drop Through ploča postavlja ih odozgo na ploču. Ključna razlika: Težište cijele longboard je pomaknuto, što znači da je ponašanje upravljanja drugačije. Početnici se dobro slažu s ovom pločom, ali je i profesionalci vole koristiti Preskočite ploču. S ovim praktičnim višenamjenskim uređajem mogu se vježbati gotovo sve tehnike vožnje, pa čak ni velike brzine ne predstavljaju problem.

     5. Dvostruki pad

A Longboard s dvostrukim spuštanjem ima nisko težište i zakrivljenu palubu. Dok je jedna osovina pričvršćena na ploču odozdo, druga osovina je montirana kroz palubu. Ova vrsta longboarda donosi puno stabilnosti i kombinira prednosti pada i pada.

Vrste i komponente Longboard -a Osnovne informacije Longboard role

     6. Slalom daske

Slalom daske posebno su dobro zastupljeni u Švicarskoj. Duljina je oko 50 do 80 centimetara i stoga je slična skateboardu. Uske sjekire ovdje su daleko. Slalom ploče odlikuju se velikom fleksibilnošću, upravljivošću i brzinom. Predodređeni su za grad, kao i za područje slobodnog stila.

     7. Longboard nizbrdo

Duge ploče za spuštanje uglavnom su kruti, ravni, nude maksimalnu glatkoću i dizajnirani su za nizbrdice pri velikim brzinama. No, njime se mogu voziti i široke zavoje. Međutim, ako se žele izvesti uske ulice i trikovi, drugi model bio bi prikladniji.

     8. Hibrid

Hibridne ploče može se usporediti s skateboards. Oni su samo malo veći, relativno tvrdi i idealni za vožnju bazenom, što znači vožnju s daskama u napuštenim bazenima, kao što se to često radi u Americi. Skejtaši stare škole i svi koji vole trikove zabavljat će se uz hibrid.

Longboarder pokazuje kako longboarding može izgledati u praksi u sljedećem videu: