Pravilno pranje ruku štiti vas i vaše voljene od koronavirusa

Korona kriza je činjenica i pogađa sve više zemalja u svijetu – od Dalekog istoka preko cijele Europe do Sjeverne Amerike. Situacija je vrlo ozbiljna i, logično, izaziva brige, strahove i zabrinutosti u milijunima ljudi širom svijeta. Zato trenutno postoji samo jedna tema koja utječe na čovječanstvo, a to je kako zaustaviti širenje koronavirusa. Da bi to bilo moguće, svi se moramo držati zajedno i zajedno boriti protiv pandemije COVID-19. Prvi važan korak u tom smislu je dobra higijena. Pravilno pranje ruku može zaštititi vas i vaše voljene od raznih patogena. Zato je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) na vrijeme upozorila da je pranje ruku sada spasonosno. Ako redovito redovno perete ruke, zaštitit ćete sebe i druge od koronavirusa i pomoći u zaustavljanju bolesti.

Pravilno pranje ruku nikada nije bilo važnije nego sada!

Pravilno pranje ruku Sapun ruke, isperite pod tekućom vodom, osušite

U nastavku vam dajemo važne savjete za pravilno pranje ruku. Ovdje sažeti podaci temelje se na uputama i savjetima WHO -a, Instituta Robert Koch i Federalnog centra za zdravstveni odgoj. Istražili smo te izvore kako bismo vam ukratko predstavili najvažnije informacije i savjete za pravilno pranje ruku.

Nadamo se da će ovaj članak biti koristan svim našim čitateljima.

 Zajedno protiv koronavirusa!

Pravilno pranje ruku mnogi virusi množe se s jedne strane nevidljivo golim okom

  • Pravilno pranje ruku štiti od infekcija i apsolutna je nužnost u koronskoj krizi!

Svima nam je dobro poznato da se brojne zarazne bolesti prenose rukama. Virusi se ne mogu vidjeti golim okom, ali mogu biti bilo gdje oko nas. Ruke s njima najčešće dolaze u kontakt i tada to mogu prenijeti na sve što se naknadno dotakne. Upravo je to slučaj pri rukovanju i nad zajedničkim predmetima. Ako zatim dodirnete lice rukom, virusi mogu lako ući u tijelo kroz sluznicu nosa, usta i očiju. Zatim se s COVID-19 razvijaju milijuni bakterija koje oštećuju pluća i utječu i na druge organe. Zato je pravilno pranje ruku prvi korak koji svatko od nas mora poduzeti kako bi zaustavio pandemiju korone!

 COVID-19 je respiratorna bolest koju prenose virusi.

Pravilno pranje ruku sapunom pod tekućom vodom u borbi protiv pandemije COVID-19

Redovito, temeljito pranje ruku može ih spriječiti u širenju!

Pravilno pranje ruku mnogo puta dnevno, temeljito operite ruke kako biste zaustavili širenje bolesti

  • Kada i u kojim slučajevima trebate temeljito oprati ruke??

Pozivamo vas da redovito temeljito perete ruke. Na primjer, to je potrebno kada dođete kući, nakon svakog posjeta toaletu, nakon ispuhavanja nosa, kašljanja i kihanja, nakon kontakta sa životinjama, stočnom hranom i životinjskim otpadom. Sljedeće dobro poznato pravilo još uvijek vrijedi: uvijek biste trebali prati ruke prije svakog obroka, a također i nakon dodirivanja lijekova i kozmetike. Osim toga, prilikom pripreme obroka za obitelj mora se poštivati ​​stroga higijena, izbjegavajući i kontakt s bolesnima. Ako imate na umu ova pravila, možete učiniti nešto dobro za sebe i svoju voljenu osobu. I u isto vrijeme puno pridonijeti zdravlju drugih ljudi. Zajedno se možemo boriti protiv virusa!

Koliko puta dnevno perete ruke??

Pravilno pranje ruku Operite ruke mnogo puta dnevno

  • Temeljito pranje ruku u pet koraka

Evo korak po korak upute kako pravilno oprati ruke.

  1. Namočite ruke i držite ih pod tekućom vodom 20 do 30 sekundi.
  2. Koristite tekući sapun i temeljito pjenite vlažne ruke. Pritom očistite sva područja ruku. Na primjer, stražnje strane ruku, vrhove prstiju, nokte, razmake između prstiju i palca ne treba zaboraviti na pravilno čišćenje.
  3. Odvojite oko 20 sekundi na pjenu kako bi sapun ispravno djelovao.
  4. Zatim operite sapun pod mlazom vode.
  5. Osušite ruke sušenjem i prostora između prstiju. Po mogućnosti čistom krpom koju koristite samo vi osobno. Možete koristiti i jednokratne maramice, također su vrlo higijenske.

Priloženi video prikazuje točno kako morate pravilno prati ruke kako biste bili učinkoviti protiv koronavirusa.

  • Pranje ruku ili dezinfekcija?

Prema riječima stručnjaka, dezinfekcija ruku preporučljiva je u slučajevima kada nisu vidljivo zaprljane. Najbolji način za to je dezinficijens na bazi alkohola. Djeluje brže, učinkovitije je i lakše na koži! Međutim, imajte na umu da će svaki dezinficijens i sapun ukloniti ulja s vaše kože. To može učiniti da vam se ruke previše osuše. Zato stručnjaci savjetuju da dobro brinete o rukama čak i nakon pranja ili dezinfekcije. Na primjer, redovito nanosite hidratantnu kremu za kožu.

 Operite ili dezinficirajte ruke?

Pravilno pranje ruku dezinfekcijsko sredstvo za ženske narukvice od perlica

Tijekom korona krize uvijek morate imati pri ruci dezinficijens!

Pravilno pranje ruku, dobro dezinfekcijsko sredstvo, nosite maske za usta pri ruci tijekom korona krize

Ako i dalje sumnjate što je bolje – pranje ruku ili dezinfekcija, kažemo sljedeće. Jedna od dvije varijante potpuno je dovoljna! Nije potrebno pravilno prati ruke i dezinficirati ih prije ili poslije. Obje su metode ispravne i možete ih koristiti naizmjenično!

Budite zdravi i perite ruke redovito, temeljito i pravilno!

 Također, razgovarajte sa svojim mališanima o virusu i naučite ih da je pranje ruku posebno važno.

Pravilno pranje ruku majčino dijete u kupaonici i pranje ruku

Čiste ruke bitne su za dobro zdravlje!

Pravilno pranje ruku

 Dezinficirajte ruke – ovo također štiti od koronavirusa!

Pravilno dezinfekcijsko sredstvo za pranje ruku uvijek ima pri ruci dobro dezinfekcijsko sredstvo

 Kako zaustaviti širenje pandemije COVID-19!

Pravilno dezinfekcijsko pranje ruku zaustavlja širenje pandemije COVID-19