Pomoću ovih jednostavnih savjeta lako i brzo možete ukloniti mrlje od hrđe!

Neugodne mrlje na našoj popularnoj odjeći jedno su od velikih razočaranja koja se mogu zamisliti u svakodnevnom životu. Međutim, ne smijete očajavati zbog toga. S nekoliko jednostavnih savjeta i trikova možete to vrlo brzo nadoknaditi. Naučite kako to učiniti u sljedećih nekoliko redaka!

Mrlje od hrđe su dosadne, ali ne biste trebali očajavati nad njima!

Očistite košulje, uklonite hrđu

To morate znati prije uklanjanja mrlja od hrđe!

Zašto je teško ukloniti mrlje od hrđe? Razlog je taj što metalne čestice prodiru u tekstil prilično brzo i duboko. Dakle, to je kućanski posao za superjunake. Zato biste prije svega trebali pokušati izbjeći mrlje od hrđe.

Postoji niz učinkovitih deterdženata za mrlje od hrđe

Uklonite hrđu za pranje odjeće

Savjeti kućanstva kako biste izbjegli mrlje od hrđe

U osnovi, mrlje od hrđe nastaju kada položite mokri komad odjeće na komad metala ili komad metalnog namještaja. Dio metalne površine ostaje na tekstilu. Vlažnost ga pretvara u hrđu. To se često događa s polomljenim ili starim stalcima za sušenje. Dio boje ili površinske obrade je otpao i odjeća dolazi u izravan kontakt s metalom. Stoga svakako izbjegavajte ove situacije!

Kada kupujete gotov deterdžent za mrlje od hrđe, morate se strogo pridržavati uputa za njegovu uporabu 

Uklonite hrđu - sve u perilici rublja

Posebni deterdženti protiv hrđe i profesionalno čišćenje

Na tržištu postoje specijalizirana sredstva za čišćenje koja možete koristiti za uklanjanje mrlja hrđe. Oni su prilično skupi, ali daju i vrlo sigurne rezultate. Postoje dvije glavne zamjerke tome. Jedan je da sadrže puno kemije, a drugi da su prilično skupi. Morate biti posebno oprezni prema vlastitom zdravlju kada tretirate odjeću ovim kemijskim sredstvima za čišćenje. Koristite rukavice koje mogu zaštititi vašu kožu. Također biste morali strogo slijediti upute i provjeriti je li deterdžent prikladan za tkaninu koju obrađujete. Ili mora biti u opisu ili biste trebali posebno pitati prodavatelja o rizicima. Kada su u pitanju vrlo vrijedni odjevni predmeti, preporučujemo profesionalno čišćenje.

Neki deterdženti mogu učinkovito ukloniti svježe mrlje hrđe

Uklonite hrđu - vrlo dobra perilica rublja

Limun za uklanjanje mrlja od hrđe

Imati limun kod kuće moćan je alat za uklanjanje mrlje od hrđe. Sok od limuna može prodrijeti u tekstil i ukloniti prljavštinu. Vrlo je jednostavno koristiti ovaj domaći recept. Uzmite limun, prepolovite ga i iscijedite na mrlju. Pričekajte 2 do 3 minute i isperite. Mogli biste to ponoviti nekoliko puta. Također možete dodati malo soli za tvrdoglave mrlje.

Mrlje od hrđe nastaju kada mokri tekstil dođe u kontakt s metalom

Uklonite hrđu sjajni savjeti

Jabučni ocat

Za uklanjanje mrlja od hrđe možete koristiti i jabučni ocat. Princip primjene je otprilike isti. U tom slučaju najprije morate navlažiti područje mrljom. Zatim dodajte jabučni ocat. Ostavite da stoji oko 10 minuta i isperite.

Najbolje je ukloniti prljavštinu prije nego što postane tvrdoglava

Uklonite hrđu, okrugle mrlje i ideje

Sredstvo za pranje posuđa

Deterdžent također može učiniti mnogo više od čišćenja posuđa. Također ga možete koristiti za uklanjanje mrlja od hrđe, između ostalog. Međutim, ovo radi prilično dobro, osobito sa svježom prljavštinom. Oni još nisu duboko prodrli u tkivo pa ih je čišćenje relativno jednostavno.

Bijeli i obojeni tekstil imaju svoje specifičnosti

Uklonite vrhove deterdženta za hrđu

Soda kao sredstvo za čišćenje

Soda bikarbona je još jedan univerzalni deterdžent. Također može pomoći u uklanjanju mrlja od hrđe. Najprije vam je potrebna njegova žlica koju otopite u posudi s dvije žlice vode. Idealno bi ovo trebalo biti mlako. Dobro promiješajte dok ne postane jednolična, mekana masa. Nanesite ovo izravno na mrlju i tretirajte je energičnim pokretima bez jako pritiskanja. U većini slučajeva, mrlje od hrđe mogu se bez problema ukloniti ovom metodom.

Za luksuzne odjevne predmete razmislite o profesionalnom čišćenju 

vrlo dobra bijela odjeća uklanja hrđu

Mrlje od hrđe uklonite gaziranom vodom

Pjenušava voda također se može izvrsno koristiti za uklanjanje mrlja hrđe. Također će prodrijeti u tkaninu bez oštećenja i pomoći će u uklanjanju hrđe. Zato mrlju prelijte gaziranom vodom. Pričekajte desetak minuta i isperite.

Štipaljke za odjeću također mogu uzrokovati mrlje od hrđe!

Vješanje rublja uklonite hrđu

Prilikom uklanjanja mrlja od hrđe uzmite u obzir boje i vrstu tekstila

Boja i vrsta tkanine su naravno ključni ako želite ukloniti mrlje hrđe. S bijelom odjećom možemo koristiti nekoliko lijekova istovremeno, koji imaju dobar učinak. Promjena boje ovdje nije rizik. Opet, morate biti oprezni da medij ne sadrži boje! Ne želimo da se jedna tvrdoglava mrlja zamijeni drugom. Željeli bismo čistu odjeću!

Limun i sol dva su popularna lijeka za mrlje od hrđe 

Uklonite hrđu - limune i sol

Tkanina

Za vrlo fini tekstil preporučujemo da koristite nježne varijante, poput tekućine za pranje posuđa ili gazirane vode. Za tvrdoglave mrlje možete pažljivo razmotriti kombinaciju dva spomenuta lijeka. Naravno, potreban je manji oprez s robusnijim tekstilom. U slučaju sumnje, a osobito s vrijednim, osobito popularnim odjevnim predmetima, izbjegli bismo svaki rizik. Razmislite o profesionalnom čišćenju!