Degustacija vina obično se odvija u tri koraka

Degustacija vina obično se odvija u tri koraka

Tko god u jednom Kušanje vina je sudjelovao zna da se to odvija u tri koraka. Prvo se radi o izgledu, zatim o mirisu i tek na kraju o piću. No, o čemu se zapravo radi u pojedinim koracima??

Bilješke su korisne

Možda zvuči čudno, ali bilježite tijekom Kušanje vina učiniti savršeno logično. Jer na taj način osjetilne dojmove možete pretočiti u riječi i zabilježiti. Kasnije možete iz njega pročitati ukupni dojam ili upotrijebiti bilješke. Ako sudjelujete u profesionalnoj degustaciji vina, vjerojatno ćete dobiti takozvane degustacijske listove koje možete ispuniti i kasnije usporediti s ostalim sudionicima.

Degustacija vina obično se odvija u tri koraka

Teorija boja kao optički dojam

Ovo ste zasigurno već vidjeli: Poznavatelji vina mašu vinom u čaši i gledaju takozvane suze koje nastaju. To znači da vino teče niz unutarnju staklenu stijenku u debelim kapljicama. Što se više smanjuje, on ima veću plaću. Drugi korak je u boji i intenzitetu koji najbolje možete opaziti na bijeloj podlozi. Crvena vina variraju od crvenkastosmeđeg do rubinsko crvenog ili čak crnocrvenog s ljubičastim tonovima. U osnovi, intenzitet boje doprinosi crno vino dosta o njegovoj starosti, ali i o području uzgoja. Bijela vina mogu biti zeleno-žute do zlatno-žute ili svijetlosmeđe. Ovdje vrijedi sljedeće načelo: što je vino starije, to je tamnije.

Procjena nosa temeljena na poznatim mirisima

Sljedeći korak je miris, koji se najbolje opisuje pomoću poznatih mirisa. Moguće je da sitna kap miriše na med, sladić ili katran. Općenito, postoji sedam različitih obitelji okusa, od cvjetnih do voćnih do biljnih ili začinskih i karameliziranih. Također je moguć mikrobiološki ili dimljeni miris.

Na kraju ostaje okus

Kao posljednji korak Kušanje vina tada možete i kušati vino u pravom smislu riječi. Da biste savršeno ocijenili okus, najprije ga morate polako pijuckati i držati neko vrijeme u ustima. Pomaknete li ga jezikom naprijed -natrag, okus se može pojačati. U tom kontekstu stručnjaci govore o “žvakanju vina”.

Prije svega, radi se o odnosu kiselosti i slatkoće, budući da upravo ta dva okusa imaju snažan utjecaj na vino. Arome koje se zatim razvijaju opisane su na sličan način kao i miris i podijeljene u različite obitelji. Drugi važan kriterij je tekstura, odnosno kako se vino osjeća u ustima.