Moderna arhitektura: sedam dobitnika AIA National Healthcare Design Awards 2017

AIA National Healthcare Design Awards za modernu arhitekturu godišnje dodjeljuju sljedeće organizacije: Američki institut za arhitekte (AIA) i Akademija za arhitekturu za zdravlje (AAH). Nagrađuju sedam najboljih građevinskih objekata koji su dobri za zdravlje ljudi. U isto vrijeme, oni su dosta reprezentativni za inovacije u ovom području, na globalnoj razini.

Suvremena arhitektura u području zdravstvene zaštite

Sve odabrane zgrade imaju neke zajedničke značajke. Njegova moderna arhitektura podložna je dobro osmišljenim, vrlo modernim konceptima koji skladno spajaju estetski, građanski, urbani i društveni aspekt. Natjecanje ima četiri različite kategorije i neke podređene. Prva kategorija (A) namijenjena je projektima koji su već završeni i koštaju više od 25 milijuna dolara. Kategorija B je za one koji su već izgrađeni, ali vrijede manje od 25 milijuna. Treća kategorija (C) poštuje projekte koje klijent još mora odobriti. Kategorija D dodjeljuje nagrade za inovacije u planiranju i dizajnu. Ovdje se može prijaviti nekoliko projekata, kako izgrađenih, tako i nedovršenih.

Kategorija A

Pogled na Pedijatrijsku kliniku Harvey izdaleka

Pedijatrijska klinika Harvey u Rogersu u Arkansasu od Marlon Blackwell Architects

Ovo je prva zgrada kategorije A koja je dobila nagradu. Nalazi se u stambenom području koje se brzo razvija. Zgrada je apstraktna figura koja je u kontrastu s okolicom. Višak materijala, ne osobito jaki pojedinačni oblici i neutralne nijanse tipični su za njih.

Metalne ploče u boji kajenskog papra obuhvaćaju cijelu južnu stranu zgrade. Ova jednostavna intervencija čini da izgleda vrlo osebujno i jedinstveno – tipično za modernu arhitekturu.

Pacijenti ulaze u zgradu kroz plavo stubište koje je osvijetljeno širokim prozorima. Oko 16 ispitnih soba raspoređeno je oko jednostavnog prolaza u obliku prstena.

Vanjski pogled na Meridian Health

Meridian Centar za zdravlje u Seattleu, NBBJ

Druga zgrada u A kategoriji također ima jedinstven izgled te je stoga upečatljiv primjer moderne arhitekture. Nalazi se u Seattleu i ima 3 zdravstvene organizacije. Nudi jeftine i besplatne usluge za djecu i odrasle. Najvažniji elementi dizajna uključuju otvoreni stambeni prostor, dramatično stubište u predvorju te veliki broj timskih i zajedničkih prostorija.

Kategorija B.

Mercy Virtual Care Center u Chesterfieldu, Missouri, FORUM STUDIO

Prvi od dva projekta u ovoj kategoriji je Mercy Virtual Care Center u Chesterfieldu, Missouri, iz FORUM STUDIO. Ova zgrada je katolički projekt. Odlukom za zgradu moderne arhitekture crkva pokazuje vlastitu predanost budućem razvoju zdravstvenog sustava. Dizajn briše granice između arhitekture i prirode, zahvaljujući autentičnom pristupu rukovanju materijalima i prostorom. U paleti boja dominiraju nijanse kamena i stakla. Stvoreni ambijent nadahnjuje inovativnost, suradnju i liječenje usmjereno na pacijenta.

Vanjski pogled UC San Diego Jacobs

Medicinski centar UC San Diego Jacobs u La Jolli

Još jedna zgrada dobila je nagradu u ovoj kategoriji moderne arhitekture – Medicinski centar UC San Diego Jacobs u La Jolli u Kaliforniji, tvrtke Cannon Design. Zgrada ilustrira sučelja tehnologije i medicine. U zgradi se nalaze tri bolnice koje su specijalizirane za liječenje raka žena i djece, kao i posebne tretmane. Toranj predstavlja temeljnu zgradu novog kampusa, čiji je rad posebno inovativan i orijentiran na budućnost.

Kategorija C

ulazni prostor-ahi

Zagovornik Suite za kateterizaciju srca luteranske opće bolnice u Park Ridgeu, Illinois, koji su stvorili Philips Design i Anderson Mikos Architects

Projekti kategorije C odnose se na obnove. U slučaju Zavoda za zaštitu zdravlja srca zagovaratelja, žele učiniti malo više za sigurnost i udobnost svojih pacijenata. Nakon obnove ovdje se nalazi transradijalno rekreacijsko područje. Novi laboratoriji zrače većom sigurnošću i pacijenti se u njima osjećaju mnogo opuštenije.

Bayshore Dental vani

Bayshore Dental u zaljevu Whitefish, Wisconsin, Johnsen Schmaling Architects

Ovdje vidimo ambiciozno preoblikovanje napuštene zgrade. Pretvorena je u umjetničko djelo moderne arhitekture. Tamo je bila smještena mala stomatološka ordinacija. Zgradu odlikuje sofisticirana arhitektura. Pažljivo izvedeni detalji prenose sljedeće: Možete učinkovito raditi u svakodnevnom životu bez ikakvih problema.

Operacijske sobe preplavljene su svjetlom i također imaju okomite zelene ploče i svijetle pruge. Svi ovi elementi dizajna oživljavaju središnji hodnik zgrade. Namještaj je uglavnom izrađen od hrasta. Njihova boja i zelena nijansa panela čine cijelu paletu boja u klinici. To stvara opuštenu atmosferu koja je savršena za ponekad zabrinute pacijente.

Kategorija D

Ambulantno-kirurški-objekt-Uganda-crtež-vanjski pogled

Ambulantna kirurška ustanova u Kyabirwi, Uganda, autor Kliment Halsband Architects

Moderna arhitektura Afrike predstavljena je i nagrađena u posljednjoj kategoriji nagrade. To je ambulantna kirurška ustanova u Kyabirwi, Uganda, arhitekata Kliment Halsband Architects. Ovo je neovisna ambulanta. Također služi i kao model koji se lako oponaša. Ovdje je lakše osigurati pristup medicinskim uslugama. Zgrada se sastoji od tri funkcionalna elementa. Recepcija je smještena u paviljonu, a ordinacije specijalisti raspoređene su oko čekaonice za pacijente. Još jedan paviljon opremljen je za prije i poslije operativne aktivnosti. U trećini se nalaze dvije operacijske sobe i pridružene sobe. Sve je smješteno pod strukturom solarnih panela koja je inspirirana stablima banana u tom području.

Moderna arhitektura – bliska prirodi, organska i vrlo individualna – tako je doživljavamo u tim pojmovima. To je vjerojatno razuman stav prema modernoj gradnji i stoga sasvim prikladan za zdravstvene ustanove.

Izvori teksta i slika: http://www.archdaily.com

Pedijatrijska klinika Harvey u Rogersu u Arkansasu od Marlon Blackwell Architects

Ulazni prostor pedijatrijske klinike Harvey

Hodnik Pedijatrijske klinike Harvey

Stubište pedijatrijske klinike Harvey

Mercy Virtual Care Center u Chesterfieldu, Missouri

vanjski pogled Missouri

Vanjski pogled Mercy Virtual Care Center

Mercy Virtual Care Center izvana

Mercy Virtual Care Center unutra

Pogled iznutra na Mercy Virtual Care Center

Meridian Centar za zdravlje u Seattleu

Meridijansko zdravlje

Vanjski pogled na Meridian Health 2

Odjel za pacijente Meridian Health

meridijan iznutra

Medicinski centar UC San Diego Jacobs

Vanjski pogled UC San Diego Jacobs 2

Vanjski pogled UC San Diego Jacobs 3

unutarnja soba UC San Diego Jacobs

Zagovornik Suite za kateterizaciju srca Opće bolnice Lutheran

sobe za prolaz i ispitivanje

operacijska sala ahi

kabinet nakon op

Recepcija sa sjedalima na kraju hodnika

Bayshore Dental

Bayshore Dental unutra

Ambulantna kirurška ustanova

Ambulantno-kirurško-ustanova-Uganda