Forsythia: sorter, dyrkning og alle de finurligheder ved at passe en luksuriøs gylden busk

En ung lys plante i en gryde vil dekorere gården

En ung lys plante i en krukke vil perfekt dekorere gården

Mange så denne busk, men de gættede med sikkerhed, at det enten var sådan en blomstring, eller at bladene var ikke-standardiserede, gule. Forsythia er en tidligt blomstrende busk, der er tæt dækket med gule blomster, før bladene vises. Selvom grenene stadig er bare, er blomstringen allerede i fuld gang. Den blomstrer allerede i marts-april, hvilket betyder, at den i foråret vil kunne dekorere ethvert sted i haven eller i nærheden af ​​huset!

Smuk frodig forsythia busk

Smuk frodig forsythia busk

Forårs forsythia buske i haven

Forårs forsythia buske i haven

Beskrivelse

Forsythia blomster er gylden gule, deres diameter er 2,5 cm. De samles i fåblomstrede blomsterstande. Busken har frugter – aflange kapsler, der revner. Planten elsker lys, men ikke krævende for jorden.

Bemærk! Der er omkring et dusin arter i buskens slægt, de fleste kommer fra Kina, Korea, Japan. Én europæisk forsythia – fra Balkan.

Forsythia blomster

Forsythia blomster

Specifikationer:

 1. Plantehøjde – 3-4 meter, i bredden når 2 meter.
 2. Bladene er ovale, modsatte. Deres længde når 15 cm.
 3. Blomsterne er gule, klokkeformede i form.
 4. Blomstringen varer cirka 3 uger, nogle gange længere.
 5. Planten er lyskrævende, men vokser i skyggen..
 6. Kalkholdig jord er nødvendig for vækst.

Forsythia er en smuk forårsplante

Forsythia er en lys forårsplante

Det menes, at forsythia er et symbol på forår, fordi det blomstrer, når der stadig er sne nogle steder. Dens lyse blomster hæver stemningen, og med alt deres udseende siger de, at foråret er kommet. Derfor er det ofte dekoreret med pladser og parker i byer. Tidlig blomstring får busken til at skille sig ud fra alle andre..

Interessant! I efteråret bliver bladene en vigtig dekoration for forsythia, fordi de fantasifuldt skifter farve til lilla-violet. Det ser ud til, at busken brænder med en lys broget flamme.

Bush hæk

Bush hæk

Forsythia sorter

Der er ikke så mange sorter af forzyzi, og desuden kan ikke alle dyrkes på vores breddegrader. Det første trin er opdelingen i arter, som er opdelt i forskellige sorter..

Hængende

Dette er en af ​​de mest populære repræsentanter for denne plante. Dens højde er op til 3 meter, den begynder at blomstre om 5-6 år. Buskens stamme er lige, der er buede skud i form af et tetraeder.

På vækstskud er bladene trifolierede, på gamle grene er de ovale. Bunker med blomster er placeret under hele optagelsen. Denne udsigt vil glæde dem, der kan lide at dekorere deres lokalområde, fordi det tilbyder fremragende dekorative sorter:

 1. Variegata – hendes blomster og blade er gule, hvilket skaber en fremragende effekt på baggrunden af ​​lyst grønt.
 2. Artokaulis – mørke lilla blade og skud.
 3. Formue – smalle trifoliate blade, tykke hængende skud, mørkegule blomster.
 4. Siebold – en lav busk, dens skud spredes, blomsterne er mørkegule, bladene er bøjede.

Forsythia hængende

Forsythia hængende

Forsythia hængende ser smuk ud på baggrund af et murstenshegn

Forsythia hængende ser imponerende ud på baggrund af et murstenshegn

Mellemliggende

Dens højde når også 3 meter. Hybrid busk, begynder at blomstre om 3 år. Skuddene er lige, hænger lidt ned. Blomster samles i bundter af 3, nogle gange 6. Der er mange af dem på skuddene, blomstringsperioden er 20 dage. Denne art er kendetegnet ved vinterhårdhed, tørkebestandighed og hurtig vækst. Ser godt ud som et hækelement. På grundlag af dette blev følgende sorter opdrættet:

 • Beatrix farrand – højde op til 4 meter, blomsterne er lyse gule, blomstrer i maj.
 • Densiflora – en højde på kun 1,5 meter, men med en luksuriøs krondiameter på 1,3 m. Spredte grene, tæt arrangerede blomster, blomstrer også i maj. Til vinteren er denne sort dækket.
 • Lynwood – højde 2-3 m, mange blomster, deres diameter – 3,5 cm. Bladene er grønne om sommeren, om efteråret – fra gul til lilla.
 • Spectabilis – 1 m høj og 1,2 m i diameter. Skud falder forsigtigt ned. Størrelsen af ​​hver blomst er op til 4,5 cm i diameter. Denne sort betragtes fortjent som en af ​​de smukkeste.
 • Melissa og weekenden er nye sorter, der vil glæde sig over deres blomstring umiddelbart efter sneen smelter.

En luksuriøs frodig busk med mørk gul farve vil glæde øjet om foråret

En luksuriøs frodig busk med mørk gul farve vil glæde øjet om foråret

Forsythia Linwood

Lynwood forsythia

Ovoid

Buskens højde er ikke mere end 2 meter, den vil glæde sig med blomstring 4-5 år efter plantning. Grenene spreder sig stigende. Blomstringen finder sted i april-maj, varer 20 dage. Den vokser hurtigt, kræver ikke for fugtig jord og beskyttelse mod frost om vinteren. Blandt sorterne er:

 1. Goldsauber er en af ​​de mest værdifulde sorter, meget populær blandt landskabsdesignere. Blomsterne er store, gyldne gule. Tåler let frost.
 2. Dresden forfrüling – busken kendetegnes ved dens densitet, dens højde er 2 meter. Blomster lysegul.
 3. Spring glory – højde, krondiameter – 3 meter. Der er mange peduncles, deres størrelse er op til 3,5 cm, lysegul.

Råd! Krokus blomstrer på omtrent samme tid som forsythia. Ved at plante dem side om side kan du få en uforglemmelig visuel effekt – lyse gule forsythia -blomster kombineret med lilla krokusblomster.

Lille forsythia busk pænt formet

En lille forsythia busk, der er pænt formet

Forsythia: foto og beskrivelse af plantningsprocessen

Plantning af forsythia er en let opgave, da planten er uhøjtidelig, men samtidig giver den en fremragende dekorativ effekt. Du skal plante det på et sted, der er beskyttet mod vinden. Hun elsker solen, men i halvskygge vil hun ikke føle sig værre. For at plante flere buske er det vigtigt at opretholde en afstand mellem dem på mindst 1,5-2 meter. Hvor meget plads der skal efterlades, afhænger af den specifikke sort.

Plantning, såvel som genplantning, bør være i efteråret, indtil frosten er kommet. Et hul skal graves 50 x 50 eller 70 x 50 cm i størrelse. I bunden kræves dræning fra ødelagte murbrokker eller mursten med et lag på ca. 15 cm. Yderligere – et lag sand 8 cm. Derefter skal hullet skal fyldes med jord med humus og sand. For at alt dette kan passe og rødderne er behagelige, kan dybden være mindst 60 cm.

Plantning af forsythia bør udføres i efteråret.

Forsythia skal plantes om efteråret.

Lyse gule forsythia buske er hække

Lysegule forsythia buske – en blændende hæk

Vigtig! Hvis jorden er sur, tilsættes 0,3 kg skyllet kalk eller 200 g aske til den.

Omsorg

Det består af følgende faser:

 1. Vanding – hvis der er tilstrækkelig nedbør, behøver forsythia ikke yderligere vanding. Tørhed er bedre for hende end overskydende fugt..
 2. Efter vanding skal jorden omkring busken fluffes.
 3. Topdressing består i at lægge ud tidligere på foråret omkring planten, men ikke nær selve stammen, som har rådnet gødning. I april kan du anvende mineralgødning. Yderligere fodring er nødvendig efter blomstring.
 4. Fjernelse af ukrudt er obligatorisk.
 5. Beskæring. Indtil busken blomstrer, beskæres unge skud ikke. Men hvis planten om vinteren er frosset over, så indtil knopperne har blomstret, skal du fjerne de berørte skud. Med en voksen plante gør de dette: Klip tørre og gamle grene hvert efterår. Du skal handle forsigtigt med beskæring, for hvis du gør det for intensivt, vil der ikke være blomstring, men busken bliver bred.
 6. For at forhindre busken i at fryse, er det tilrådeligt at forberede den til vinteren ved at dække rødderne med tørre blade med et lag på 10 cm. Hvis forsythia er ung, så er hele busken pakket ind. Mens plantens skud er fleksible, skal de vippes til jorden og fastgøres, dækkes. Det vigtigste er, at sneen falder, før alvorlige frost rammer, i hvilket tilfælde busken ikke vil fryse.
 7. Hvis forsythia plantes om efteråret, så har den helt sikkert brug for husly, og den skal være åndbar, så blomsterknopperne ikke fælder under optøningen.

Med tilstrækkelig nedbør behøver forsythia ikke yderligere vanding

Med tilstrækkelig nedbør behøver forsythia ikke yderligere vanding

Smukke lyse blomster af forsythia vil dekorere indgangen til huset

Smukke lyse blomster af forsythia vil dekorere indgangen til huset

Reproduktion

Det er ikke svært at formere en busk, men det er vigtigt at vælge den rigtige sort til din klimazone. På billedet er der forsythia med navnene på sorter, men du skal vælge ikke kun udseende, ellers kan planten skuffe og ikke give en sådan ønsket effekt. Avlsmuligheder:

 • Frø. Denne mulighed er kun egnet til arter forsythia. Såning udføres om efteråret efter indsamling af de samme frø eller om foråret. I sidstnævnte tilfælde skal de indsamlede frø opbevares ved en temperatur på + 2-5 ⁰С. Landingsboksen er fyldt med frugtbar jord: 2 dele bladjord eller humus og 1 del sand. Frø sås og dækkes med folie, indtil skud vises. Det er nødvendigt at dykke fra kassen i separate beholdere efter 1 år, og efter 3-4 år kan det plantes på et permanent sted. I dette tilfælde vil blomstringen forekomme om 4-6 år..
 • Vegetativt. Den mest effektive løsning er podning med grønt levende agn. Buskene opnået på denne måde vil blomstre om 2-3 år. Skær stiklinger i juli. Derefter stikker du dem i jorden og dækker med folie. Det er vigtigt at give en temperatur på + 22-25 ⁰С og høj luftfugtighed-til dette sprøjtes med vand 4-5 gange om dagen.

Bemærk! Du kan også formere en busk ved at dele busken, der vil ikke være den store forskel i tidspunktet for blomstring.

17

Sygdomme, skadedyr

Skadedyr forsythia inficerer ikke, men nogle gange kan det ikke modstå nogle sygdomme. Blandt dem:

 1. Visner – det er kendetegnet ved pludselig død af skud under blomstring. I dette tilfælde påvirkes plantens fartøjer. Du kan hjælpe busken ved at behandle den med Vectra, som skal opløses i 10 liter vand i et volumen på 2-3 ml. For at opløsningen skal klæbe bedre, tilsættes revet vasketøjssæbe til den. Det første trin er at behandle stammerne, derefter grenene.
 2. Monoliose er brune pletter på bladene. De berørte områder skal fjernes.
 3. Nematoder – jorden, hvor forsythia vokser, skal desinficeres med Carbatin, bruges i overensstemmelse med instruktionerne.
 4. Bakteriose – tegn: for tidlig gulning af blade, visning af hele planten. Bakteriose kan ikke behandles, busken skal graves op og brændes.

forsythia: foto og beskrivelse - når du planter flere forsythia buske, skal du holde afstand

Når du planter flere forsythia buske, skal du holde afstand

Dekorativ brug

Forsythia bruges i have- og parkdesign, ifølge beskrivelsen og talrige fotos kan vi sige, at dette ikke er overraskende. Det plantes ofte i gruppebeplantninger med andre buske. Hun ser organisk ud i naturlige haver, som er blevet meget populære på det seneste..

På grund af det faktum, at nye grene vokser meget hurtigt, bruges busken til at skabe en hæk. Hun viste sig godt i lodret havearbejde.

17

Forsythia kan kaldes forårets dronning, for det er hende, der kan dekorere blomsterbedet og haven, når resten af ​​planterne stadig sover dybt..