Sigurnost u kupaonici: tako su zaštićena djeca

Prema statistikama, u njemačkim se kućanstvima 2014. godine dogodilo 3,15 milijuna nesreća s ozljedama. To znači da se oko tri puta više nesreća dogodi privatno nego na poslu. Djeca su posebno ugrožena jer njihova svijest o opasnosti nije jako izražena u prvih nekoliko godina života. Roditelji s djecom stoga moraju obratiti pažnju na sigurnost kućanstva. Kupaonica je poseban izvor opasnosti. No, samo nekoliko jednostavnih mjera opreza može pomoći da ovo područje postane sigurna zona u kojoj bebe i mala djeca također mogu napredovati bez problema.

Kućanstva su posebno opasna za djecu

U dobi od 6 do 12 mjeseci bebe počinju puzati kako bi istražile svoju okolinu i pripremile se za hodanje povlačeći se za namještaj i druge predmete. Istraživanje također uključuje sve "razumjeti" a u usta stavljaju sve vrste predmeta. Pritom se automatski izlažu opasnosti. Do šeste godine ne mogu točno procijeniti rizik od ozljeda, pa ih roditelji moraju načelno držati na oku. No, djecu možete zaštititi jednostavnim mjerama i to mogu učiniti pažljivo upoznati vas s izvorima opasnosti u svakodnevnom životu.

Bilo da se radi o stanu ili kući – obitelji s djecom moraju početi s odabirom soba Prostor i sigurnosni čimbenici za vaše potomstvo poštovanje, visoko razmislite. Najveće opasnosti vrebaju u sobama s ladicama, utičnicama, oštrim rubovima, strmim stepenicama i glatkim podovima. Također postoji opasnost od nesreća zbog trovanja i kemijskih opeklina ako djeca imaju pristup kemikalijama za kućanstvo. No, roditelji se tome relativno lako mogu suprotstaviti poduzeti prve mjere predostrožnosti – Na primjer, osigurajte otvorene utičnice plastičnom zaštitom, zaključajte zalihe za čišćenje i držite brojeve hitnih službi jasno vidljivim u blizini telefona.

Kako kupaonicu učiniti dječjom zaštitom

Kupaonica je posebno osjetljivo područje, jer ste tamo zbog nedostatka odjeće često čak i manje zaštićeni. Osim toga, posebnu opasnost predstavljaju elektronički uređaji u kupaonici jer izvori vode mogu lako dovesti do strujnog udara. Stoga nanesite u kupaonici posebna zaštićena područja. Opremanje kupaonice stoga zahtijeva i povećanu svijest o sigurnosti. No, čak i voda, proizvodi za njegu i kozmetika mogu ugroziti zdravlje djece. Prije svega, roditelji nikada ne smiju skidati pogled s beba i male djece u kupaonici, jer se bebe i mala djeca mogu utopiti u kadi čak i pri niskim vodostajima; Vlaga i glatke površine stvaraju opasnost od pada. Na primjer, pri kupnji tuš kade treba se pobrinuti da je imate Model s dovoljno velikom stojnom površinom integrirati u kupaonicu koja je prekrivena protukliznom prostirkom. Time se sprječava pad na skliskim površinama.

Čim djeca budu dovoljno velika da dođu do slavina, preporučuje se i termostat koji regulira maksimalnu temperaturu vode. Time se sprječava da se dijete slučajno opeče pri posezanju za slavinom. Mirisni, obojeni proizvodi za njegu ili sredstva za čišćenje često čine djecu znatiželjnom. Kako ih ne biste stavili u usta i progutali, treba ih držati u ormarićima koji se mogu zaključati. Električni uređaji općenito se ne smiju skladištiti u blizini vode, poput umivaonika ili kade. Kad se ne koriste, treba ih isključiti iz utičnice i držati podalje od djece kako bi se izbjegao rizik od strujnog udara. Ovim jednostavnim metodama roditelji mogu osigurati skladno i sigurno okruženje za kupanje u kojem će se oni i njihova djeca dugo osjećati dobro.

Prava na sliku: Flickr Kupati se Michael Zeising CC BY 2.0 Određena prava pridržana