Kuhinja bez zidnih ormara – apsolutni trend u modernom kuhinjskom namještaju

Kuhinja bez zidnih ormara? Da baš! Već neko vrijeme takva je kuhinjska oprema apsolutno u trendu. Zabijaju moderan, a istovremeno nešto ležerniji izgled i tjeraju srca sve većeg broja ljubitelja interijera da brže kucaju. U nastavku ćemo vam reći zašto biste trebali odabrati takvu kuhinju bez zidnih jedinica i kako se ona može postaviti na najpametniji i najmoderniji način. Dajemo vam i nekoliko važnih savjeta kako možete dobiti više prostora za pohranu i njime optimalno opskrbiti čak i manje kuhinje.

Kuhinja bez zidnih ormara zapravo ima mnoge prednosti 

kuhinja bez zidnih ormara otvorene police

Koje su prednosti kuhinje bez zidnih jedinica??

Iznad svega, takvim “kuhinjskim prostorom” možete “razbistriti glavu”. Nedostatak zidnih ormara daje vam više prostora za gledanje i kretanje u gornjem dijelu kuhinje. Ne morate stalno otvarati ili gurati vrata ormara. Sve što trebate je spremno za ruke.

Umjesto gornjih ormara, sada imate puno prostora za popularan zidni dizajn. To može biti, na primjer, stražnji zid kuhinje s uzorkom s pločicama ili zaštita od ulja. Mogu se objesiti lijepa umjetnička djela, svjetla ili fotografije. Minimalisti uživaju imati samo jednobojne zidove ispred sebe u kuhinji. Možete ići samo prema vlastitom ukusu.

Kako bi bilo na primjer s takvim šesterokutnim pločicama na zidu? 

stvorite originalni stražnji zid kuhinje bez zidnih ormara

Osim toga, kuhinja bez zidnih ormara mnogo je domaća i privlačnija. Savršeno se uklapa u otvoreni životni prostor bez pragova. S otvorenim policama ili ormarima vješto se postavljaju lijepe čaše, zdjele i kutije za pohranu.

U takvoj kuhinji i prirodno dnevno svjetlo i umjetna rasvjeta mnogo intenzivnije padaju na radnu površinu. Jer svjetlu ništa ne stoji na putu. Naravno, ovo se ne osjeća samo dobro pri jelu, već osobito pri kuhanju.

Visoki strop daje dodatni prostor prema gore

kuhinja bez zidnih ormara moderno rustikalno

Koje se alternative preporučuju?

Kao što je već spomenuto, u većini slučajeva poželjne su otvorene police kao zamjena za zidne ormare. Ovisno o strukturnim uvjetima, čak se može dogoditi da se zidni ormarići ne mogu pričvrstiti na zid. Stare zgrade, prozori ili cijevi, kao i kosi stropovi su među najčešćim razlozima koji govore protiv toga. Srećom, duge police imaju mnoge prednosti. S jedne strane, mogu se koristiti kao vizualni naglasak, a mogu biti izrađene od masivnog drveta ili naručiti u bilo kojoj boji. S druge strane, nude dovoljno prostora za vaše lijepo posuđe i ostalo kuhinjsko posuđe.

Rustikalni štih susreće industrijski šarm 

kuhinja bez zidnih ormara moderan industrijski dizajn

Samostojeći visoki ormar također je dobro rješenje kada su u pitanju alternative zidnim ormarima. To naravno treba svoj prostor, ali nudi puno više okomitog prostora za pohranu u kuhinji. Ne treba podcijeniti ni sofisticirane nišne i željezničke sustave koji čine čuda u kuhinjama bez zidnih jedinica.

Također se možete odlučiti za otvorene police umjesto osnovnih ormara

kuhinja bez zidnih ormara otvorene police svijetlo drvo

Veće kuhinje također mogu imati koristi od kuhinjskog otoka s ladicama

dizajn kuhinje bez zidnih ormara

Kako možete dobiti još više prostora za pohranu??

Osim gore navedenih alternativa zidnim ormarićima, postoje i drugi detalji koji osiguravaju više prostora za pohranu u kuhinji bez zidnih ormara. Prilikom projektiranja osnovnih jedinica oslonite se na izdašnije izvlačenje i ladice. Ne samo da u njih može stati više vašeg pribora, već vam daju i puno bolji pregled kada ih izvadite. Ako imate kuhinju u obliku slova U ili L, svakako biste se trebali koristiti okretnim i takozvanim ormarićima s vrtuljcima. To je zato što su izuzetno ergonomski i praktični za kuhanje i skladištenje.

Pokušajte koristiti čak i najmanje niše i kutove kao skladišni prostor

bijela kuhinja bez zidnih ormara otvorene police drvo

Na kraju dana razmislite trebaju li vam svi predmeti koje imate u kuhinji. Možda su neki od njih potpuno suvišni ili se koriste vrlo rijetko. Oni samo oduzimaju vrijedan skladišni prostor, često dovode do poremećaja i otežavaju čišćenje. Oslonite se na jednostavnost i urednost pri postavljanju kuhinje bez zidnih ormara i uživajte u vedrini tijekom kuhanja i svakodnevnog druženja.

Kuhinja je u konačnici jedna od najvažnijih soba u svakom domu 

kuhinja bez zidnih ormara elegantnim namještajem

Dajte svojoj kuhinji jedinstven dodir sa zidovima s prekrasnim uzorkom 

moderna kuhinja za jelo uzorak zidne kuhinje bez zidnih ormara

Ili se oslonite na jake boje i elegantne teksture 

kuhinja bez zidnih ormara benzinski ormarići

Kuhinja bez zidnih jedinica izgleda nevjerojatno sofisticirano u bilo kojem stilu namještaja 

kuhinja bez zidnih ormara moderan azijski dizajn

kuhinja bez zidnih ormara prozor dnevna soba kuhinjaPostavite malu kuhinju bez zidnih ormara kuhinja bez zidnih ormara metro pločice ideje za jelo u kuhinji kuhinja bez zidnih ormara moderna alternativa kuhinja bez zidnih ormara modernog dizajna kuhinja bez zidnih ormara otvorene police minimalistički namještaj kuhinja bez zidnih ormara otvorena bijela opeka opitk zidni dizajn kuhinja bez zidnih ormarića čisti dnevni boravak-kuhinju Metro pločica kuhinja bez zidnih ormara kuhinja modernog dizajna otvorenog plana bez zidnih ormara rustikalna kuhinja bez zidnih ormara Dizajnirajte modernu kuhinju bez zidnih ormara