Kaupunginvastaisuuden viehätys (50+ kuvaa): Frank Lloyd Wrightin katsaus “Talo putousten yläpuolelle” ja miksi hän on niin kuuluisa?

Frank Lloyd Wrightin Talo putousten yläpuolella ilmentää ihmisen ja luonnon harmoniaa

Nykyaikaisen arkkitehtuurin ja sisustussuunnittelun kuvitteleminen ilman kaupunkien vastaista, teoreetikkoa ja orgaanisen arkkitehtuurin perustajaa, avoimen suunnittelun luojaa ja minimalististen japanilaisten rakennusten rakastajaa Frank Lloyd Wrightia ei ole vain vaikeaa, vaan lähes mahdotonta. Yli 70 vuoden jatkuvan luovuuden aikana tämä amerikkalainen on tuonut suunnittelualalle enemmän ideoita ja innovaatioita kuin mikään hänen aikalaisensa, mikä on tuonut paitsi Yhdysvaltojen, myös koko maailman esteettiset perinteet aivan erilaiseen laatutasoon ..

Vähän tekijästä

Wrightin luovuuden kukoistus oli luonnollisesti 1900 -luvun alussa. Siirryttyään pois G.Richardsonin arkkitehtuurin romantiikan vaikutuksesta Frank Lloyd Wright alkoi luoda esineitä, sisätiloja ja esineitä, jotka täyttävät hänen oman näkemyksensä esteettisestä – yhtä elegantista ja askeettisesta..

Näin syntyi kuuluisa ns. Preeria-tyylinen talosarja, joka on tehty japanilaisille rakennuksille ominaiseen minimalistiseen tyyliin. Nämä ovat ensisijaisesti Willitsin talo Highland Parkissa (1902), Martinin talo Buffalossa (1904) ja Robien talo Chicagossa (1909).

13

Prairityylinen koti voidaan viimeistellä kivellä tai puulla

Prairityylinen koti voidaan valmistaa kivestä tai puusta

Frank Lloyd Wrightin Yusonian House, joka sijaitsee Yhdysvalloissa

Yusonian House, kirjoittanut Frank Lloyd Wright (USA)

“Talo vesiputouksen yläpuolella”

Kuitenkin Maestron merkittävin esimerkki orgaanisesta arkkitehtuurista oli House Above the Falls, joka luotiin vuonna 1939 (toinen nimi on Edgar J.Kaufmanin talo), joka tunnettiin alle 30 vuotta sen rakentamisen jälkeen Yhdysvaltain kansallisena historiallisena kohteena ..

Talo lepää kivillä, joista Kaufman kalasi vaimonsa kanssa

Talo lepää kivillä, joista Kaufman kalasi vaimonsa kanssa

“Talo vesiputouksen yllä” on suuri siunaus, ehkä yksi suurimmista, mitä täällä maan päällä voi kokea. Luultavasti mitään ei voida verrata siihen harmoniaan ja rauhaan, joka syntyy täällä metsän, joen, kallion ja rakenteellisten elementtien yhdistelmästä. Voit kuulla vesiputouksen täällä, kun kuulet maan hiljaisuuden … “.

  15

Tämän talon asukkaat, ehkä suoremmin kuin mikään muu, solmivat yhteyden luontoon – seikka on vahvasti juurtunut Wrightin työhön. House by the Falls tunnetaan kaikkialla maailmassa lähinnä valokuvista, jotka on yleensä otettu putousten keskeltä ja joissa on ulokkeelliset parvekkeet ja terassit.

Tämän talon kanssa Wright onnistui saamaan asukkaidensa kosketuksiin rotkon, puiden, lehtien ja luonnonvaraisten kasvien kanssa. Jokainen rakennuksen osa korostaa ympäröivän luonnon loistoa, josta on tullut olennainen osa jokapäiväistä elämää.

Kauniita polkuja puupalkkien katoksen alla

Kauniita polkuja puupalkkien katoksen alla

Yksi terasseista

Yksi terasseista “talvipuvussa”

Asettelu, materiaalit ja konsepti

Alakerrasta on näkymät kolmeen suuntaan. Sieltä on kaksi terassia: toinen katselee joelle, toinen kallion ja vesiputouksen yli. Seuraavassa kerroksessa jokaisessa makuuhuoneessa on oma terassi, ja työhuoneesta ja kolmannen kerroksen galleria-makuuhuoneesta pääsee omille ulkoterasseille.

Huomautuksella! Kaikki talon pystysuorat elementit on valmistettu paikallisesta kivestä, kun taas se työntyy hieman muurauksesta antaen sille veistoksellisen ilmeen. Kaikki vaakasuorat elementit on valmistettu monoliittisesta betonista. Myös lattiat ovat kivestä, kuten seinät, ja puusepäntyöt on valmistettu huolellisesti muotoillusta kierrettystä pähkinästä.

15

Kaiken kaikkiaan koko talo yläpuolella Falls osoittaa Wrightin tietämystä, perusteellisuutta ja kunnioitusta luonnollisia rakennusmateriaaleja kohtaan. Hän näki tällaisen kunnioituksen yleisen puuttumisen muiden arkkitehtien luomuksissa sekä aikansa että menneisyytensä aikana. Kivi, tiili ja puu ovat tärkeimmät arkkitehtoniset materiaalit, jotka on piilotettu pitkään, maalattu, rapattu ja muutettu kaikin mahdollisin tavoin muodin tai maun vuoksi..

Wright käytti niitä teoksissaan tavalla, jota hän piti sopivimpana niiden luonteelle, esimerkiksi sallimalla kivimassan tulla talon hallitsevaksi elementiksi tai yhdistämällä tiilen sävyjä tilavuuksiin ja muotoihin, jotka kirkastivat sitä. Puu oli Wrightin suosikki kaikista materiaaleista..

Teräsbetonista on tullut yhtä tärkeä osa arkkitehdin luovuutta. Teräksestä yhdistettynä betoniin tuli upea elementti, joka kykeni synnyttämään uuden 1900 -luvun arkkitehtuurin. Talo putousten yläpuolella, Johnson Laboratory Tower ja HS Price Tower ovat kaikki esimerkkejä Wrightin mestarillisesta käytöstä teräsbetonikonsolirakenteissa, joissa on erilaisia ​​viimeistelyjä..

Kaunis, harmoninen ja pätevä yhdistelmä käytettyjä materiaaleja tekee talosta ainutlaatuisen

Kaunis, harmoninen ja pätevä yhdistelmä käytettyjä materiaaleja tekee talosta ainutlaatuisen

Faktoja Frank Lloyd Wrightista

Mielenkiintoista tietää! Vaikka kuinka paradoksaaliselta se kuulostaakin, mutta kaikessa hankkeiden harkittavuudessa Wrightilla ei ollut korkeamman profiilin koulutusta – hän ei koskaan valmistunut Wisconsinin yliopiston teknillisestä tiedekunnasta ja meni kouluun äitinsä kanssa kotona.

15

  • Hänen sisäiseen maailmankuvaansa vaikuttivat enemmän tuolloin suositut Fröbel -kuutiot, Ruskinin ja Viollet le Ducin kirjat kuin koulu tai opiskelijapenkki..
  • Sen jälkeen pitkä arkkitehtikäytäntö Adlerin ja Sullivanin ateljeissa oli tärkeässä roolissa..
  • Muuten, näin Louis Sullivanista tuli nuorelle Frankille ainoa luonteen ja eheyden suosikkimestari luoduissa esineissä..

Prairie -tyylinen maalaistalo

Prairityylinen maalaistalo

Lainaus Wrightin omaelämäkerrasta: ”Kun vuonna 1893 aloitin itsenäisen työni arkkitehtuurin alalla ja rakensin ensimmäiset talot, joita joskus ilman järkeä kutsutaan” Keskilännen uudeksi kouluksi ”(kaikki mitä tässä vilkkaassa maassa tehdään heti) saa mainostarran), ainoa tapa yksinkertaistaa rakentamisen kauhistuttavaa muotia oli luoda parempi suunnittelu ja toteuttaa se. “.

13