Wisteria (75 kuvaa): tyypit ja hoito

Wisteria (75 kuvaa): tyypit ja hoito

Runsaasti kukkivaa liana wisteriaa (toinen nimi on wisteria) käytetään maisemasuunnittelussa pääasiassa pystysuoran sisustuksen luomiseen. Rehevä vesiputous lilaa, vaaleanpunaisia ​​tai valkoisia harjoja voi koristaa minkä tahansa kulman. Wisteria on ihanteellinen kaarien, huvimajojen, kujien koristeluun; aidat, ulkorakennukset ja vanhojen rakennusten julkisivut on usein peitetty sillä. Kukinnan aikana tämä viiniköynnös muistuttaa ylellistä verhoa, joka luo kodikkaan varjon ja suojaa liian kirkkaalta auringolta. Kaikesta loistostaan ​​huolimatta wisteria on vaatimaton kasvi, ja jopa aloittelevat kukkaviljelijät voivat huolehtia siitä..

Yleiset luonteenpiirteet

Kreikan kielessä sana glykos tarkoittaa “makeaa” – tämä tuoksu kukoistaa wisteriasta. Ulkonäöltään ja tuoksuvalta tuoksultaan sen klusterit muistuttavat akaasiaa, mikä ei ole yllättävää, koska molemmat kasvit kuuluvat palkokasvien perheeseen..

Monivuotinen liana, itse wisteria voi saavuttaa jopa 20 metrin pituuden ja sen niput – jopa 80 cm, lukuisat harjat, jotka riippuvat oman painonsa alla, peittävät lähes kokonaan oksat, ja joskus jopa lehdet eivät näy niiden takana. Kukkien kuihtumisen jälkeen niiden sijasta muodostuu palkoja, joissa on siemeniä, mutta pakkasella talvella itse kylvö on lähes mahdotonta..

Wisterian kukinta-aika on toukokuu ja kesäkuun alussa, uudelleen kukinta on mahdollista elokuussa. Yksittäisiä nippuja voi jäädä oksille koko kauden ajan. Liana kasvaa erittäin nopeasti, joten se tarvitsee vahvat tuet ja oikea -aikaisen karsimisen. Vuosien mittaan wisterian varsi kasvaa jäykäksi, minkä jälkeen se pystyy pitämään painon ilman lisärakenteita.

Wisteria - Yleiset ominaisuudet Wisteria - Yleiset ominaisuudet

Wisterian tyypit

Kiinan wisteria – yksi pohjoisten leveysasteiden suosituimmista lajikkeista. Sille on ominaista suuret, jopa 30 cm pitkät, vaaleat lila-nipput, jotka suotuisissa olosuhteissa kukkivat runsaasti 20 metrin viiniköynnöksillä. Monivuotisten oksien halkaisija voi olla 15 cm. Lajin etuna on aikuisen kasvin kestävyys lyhyelle lämpötilan laskulle -20 ° C: seen, mikä mahdollistaa kiinalaisen wisterian viljelyn lauhkeassa mannermaisessa ilmastossa. Säännöllisten versojen karsimisen avulla voit kudontapuun sijasta saada tavallisen puun, joka näyttää erittäin vaikuttavalta puutarhassa tai puistossa..

Kiinan wisteria Kiinan wisteria

Japanilainen wisteria (runsas kukinta) on lyhyemmät versot kiinalaisiin verrattuna. Sen suurin korkeus on 10 m. Samaan aikaan runsaasti kukkivalla liaanilla on suurempia lehtiä (jopa 40 cm) ja kukkapenkkejä (50 cm). Lajin kukinta tapahtuu hitaammin, kukat kukkivat vähitellen alusta alkaen. Runsaasti kukkiva tai, kuten sitä myös kutsutaan, monikukkainen wisteria ei ole huonompi kuin kiinalainen pakkasenkestävyydessään, ja sen koristeelliset ominaisuudet ovat korkeammat.

Japanilainen wisteria kukkii runsaasti Japanilainen wisteria kukkii runsaasti

Wisteria Blue Moon kasvattaja kasvatti suhteellisen äskettäin, mutta on jo onnistunut yllättymään puutarhurit ennätyksellisellä kyvyllä kestää alle -37 ° C: n lämpötiloja. Tämän kasvin tärkein piirre on kuitenkin sen harvinainen taivaansininen väri ja hieman lyhennetyt rypäleet. Kylmillä alueilla Blue Moon wisteria kasvaa melko hitaasti eikä kuki yhtä anteliaasti kuin eteläiset lajikkeet, mutta täyttää täysin koristeellisen ja suojaavan roolinsa.

Wisteria Blue Moon

Wisterian hoito

Tuoksuva wisteriakaskadi on pääsääntöisesti tulosta luonnon ja ihmisen yhteisestä työstä. Erityisen huolellinen kasvien hoito on tarpeen viileässä ilmastossa. Aikuiset, osittain puiset viiniköynnökset sietävät pakkasta, tilapäistä kuivuutta tai pitkiä lumisateita paljon paremmin, mutta nuoret taimet vaativat herkkää ja tarkkaavaista asennetta kaikissa kehitysvaiheissaan..

Kevyt ja lämmin

Koska näiden rehevien kukkivien viiniköynnösten luonnollinen elinympäristö on Aasian subtrooppiset metsät, näiden kasvien on vaikea saada pitkä talvi. Jotta wisteria muodostaisi mahdollisimman monta silmua, sen tulisi sijaita paikan tai talon eteläpuolella suojaten sitä tuulelta ja vedolta. Suosittujen lajien pakkaskestävyydestä huolimatta kasvien lujuutta ei kannata testata-talviset monivuotiset kasvit on peitettävä turpeella, oljilla, säkkikankaalla ja yhden, kahden vuoden ikäiset taimet karsimisen jälkeen voidaan kaivaa savi ja säilytetään tilapäisesti huoneessa + 8-10C.

Wisteria - Valoa ja lämpöä Wisteria - Valoa ja lämpöä

Kastelu

Kastelu wisteria tarvitsee kohtalaista, ilman kastumista. Liika vesi, erityisesti kylmällä säällä, vaikuttaa negatiivisesti juurijärjestelmään, joka voi alkaa mädäntyä. Laadukas viemäröinti ja löysä, runsaasti orgaanista maata auttavat välttämään tämän..

Wisteria - kastelu Wisteria - kastelu

Maaperä

Koriste-liaanin maaperä soveltuu lehtipuulle, jossa on pieni jokihiekka. Hyvä vaihtoehto on musta maaperä ja savimaat, jotka on rikastettu turpeella, lannalla tai kompostilla. Happamuuden vähentämiseksi maata kastellaan kerran vuodessa tavallisen liidun vesiliuoksella..

Wisteria - maaperä

Leikkaaminen

Wisterian karsiminen suoritetaan tarpeen mukaan oksien muodostamiseksi, mutta yleensä on suositeltavaa tehdä tämä kahdesti: pääkukinnan päättymisen jälkeen (kesä -heinäkuu), lyhentää nuoria versoja noin 2/3 ja myös marraskuussa – valmistella kasvi talveksi. Kukkivien rypäleiden lukumäärän lisäämiseksi keski -viiniköynnöstä leikataan keväällä, minkä jälkeen muodostuu enemmän sivuprosesseja..

Wisteria - karsiminen

Wisterian lisääntyminen

Huolimatta siitä, että wisteria muodostaa vuosittain monia palkoja siemenillä, on suositeltavaa istuttaa se kasvullisesti. Pistokkaiden tai nuorten versojen leikkaaminen, juurtuminen antaa sinulle mahdollisuuden saada aikuinen puu kauniilla virtaavilla kukilla vuoden tai kahden kuluttua. Samaan aikaan nuori liana siemenistä kukkii aikaisintaan 5 tai jopa 10 vuotta myöhemmin, kun taas emokasvin lajikeominaisuudet eivät säily..

Pistokkaat Onko itse asiassa uusien taimien viljely oksien palasista. Myöhään syksyllä, mutta aina ennen ensimmäistä pakkasta, nuoret versot leikataan 40–50 cm pitkiksi paloiksi, asetetaan pystysuoraan astiaan ja täytetään kostutetulla alustalla noin 1/4. Sitten ne jätetään kellariin kevääseen asti. Helmikuusta maaliskuuhun pistokkaat siirretään kasvihuoneeseen tai ikkunalaudalle läpinäkyvän korkin alle (muovipullot sopivat), mikä tarjoaa niille hyvän valaistuksen, lämmön, säännöllisen kastelun ja ruokinnan kasvun stimulaattoreilla. Kun ulkona on lämmin sää, nuoret versot siirretään avoimeen maahan..

Juurtuvat kerrokset suoritetaan syksyllä, kun valmistellaan laitosta talvilepoa varten. Tätä varten alemmat oksat, joilla ei ollut aikaa jäykistyä, taivutetaan ja haudataan maahan 10-15 cm: n syvyyteen.Keväällä, kun lehdet ilmestyvät kerroksille, ne leikataan pois äiti kasvi ja jätettiin vuodeksi muodostamaan juuret. Saman vuoden alkusyksyllä tai ensi keväänä nuoret taimet voidaan siirtää pysyvään paikkaan..

Wisterian lisääntyminen Wisterian lisääntyminen

Wisteria – kuva

Jos termofiilinen wisteria on varustettu mukavilla olosuhteilla, se ilahduttaa kaikkia ympärillään ihastuttavalla kukkasateella monta vuotta. Suosittelemme, että sisustat henkilökohtaisen tontin tai maalaistalon arvokkaalla sisustuksella, jonka valokuvat olemme keränneet valikoimaamme. Hyvää katselua!

Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva Wisteria - kuva