Iirikset (90 kuvaa): tyypit, viljely ja hoito

Iirikset (90 kuvaa): tyypit, viljely ja hoito

Iirikset ovat yleisiä kaikkialla maailmassa ja ovat olleet ihmiskunnan tiedossa jo pitkään. Saaneet tunnustusta eri maissa, he ovat saaneet monia uusia nimiä: kukot, iiris jne. Uskotaan, että kukilla on maagisia voimia, ne ovat luottamuksen symboleja, joita kutsutaan antiikin kreikkalaiseksi jumalattareksi Iris. Kasveilla on hämmästyttäviä koristeellisia ominaisuuksia, ja niissä on erilaisia ​​värejä, jotka sisältävät koko sateenkaaren paletin. He ovat usein kotipuutarhojen ja talojen asukkaita. Tässä artikkelissa käsitellään iiriksen kasvattamista ja hoitoa.!

Tärkeimmät tyypit

Kasvin suku on hyvin suuri ja sisältää noin 700 lajia. Näin ollen niiden luokittelu on melko monimutkainen ja monitasoinen. Iirikset vaihtelevat koon, värin, muodon ja muiden ominaisuuksien mukaan. Itse viljelyyn käytetään kuitenkin kahta pääryhmää kukkia-parrakas ja ei-parrakas, joilla puolestaan ​​on monia lajikkeita..

Parrakas iiris

Tämä ryhmä on nimetty niin, koska silmujen terälehdissä on pieniä karvoja. Se sisältää monia eri kokoisia, värisiä ja muotoisia tyyppejä ja lajikkeita, kuten:

– “Itämeri” – miellyttävän sinisenväriset kukat erottuvat aaltoilevista terälehdistä ja alkuperäisestä syvän sinisestä urasta;

– “Bewilderbest” – on kaunis valkoinen tai kellertävä väri, ja terälehdet ovat kirjaimellisesti täynnä violetteja raitoja;

– “Acoma” – siinä on kermaisen sävyisiä kukintoja (norsunluu) ja terälehtiä, joissa on laventelin reunus.

Parrakas iiris näyttää hyvältä kimpuissa ja häikäisee väreillä ja muodoilla. Jotta puutarhan tontti olisi täynnä kukinnan kauneutta pitkään, voit valita istutettaviksi lajikkeita, jotka eroavat kukinnan aikana.

Parrakas iiris Parrakas iiris Parrakas iiris

Partaamattomat iirikset

Parraton ryhmä sisältää paljon muita iirislajikkeita, jotka on jaettu ryhmiin. Näistä kolme suosituinta erottuu, kuten:

– Siperialainen – hyvissä olosuhteissa kasvaa jopa 80 cm: iin, kukkia on halkaisijaltaan noin 10 cm, ja värit vaihtelevat vaaleansinisestä tumman violettiin. Erikoisuus on hajun puute;

– japanilaisia ​​- niitä kutsutaan myös “xiphoidiksi”, niillä on reheviä silmuja, jotka ovat avoimessa tilassa halkaisijaltaan 25 cm. Värivalikoima on täynnä monipuolisuutta. Esimerkiksi lajike “Nessa-No-Mai”-lumivalkoiset kukat, joissa on mustat suonet, “Solveig” erottuu violetista sävyistä ja lajike “Spuria” sisältää monenlaisia ​​värisiä iirisiä: sitruuna, tumman violetti, sininen ja muut;

– Marsh – eroavat toisistaan ​​maaperää koskevissa vaatimuksissaan, suosivat korkeaa kosteutta, niillä on runsas keltainen tai sitruunan väri. Tämä näkymä on ihanteellinen keinotekoisten takapihan järvien koristeluun. Tällaiset lajikkeet, kuten “Zolotaya Koroleva”, “Umkirch” ja muut, saivat suuren sympatian..

Näille iiriksille on ominaista hieno hienostuneisuus, joka valloittaa tavallisen kadun miehen silmät. Niiden ympäristövaatimukset ovat täysin sopusoinnussa ilmastomme kanssa, joten näiden lajikkeiden hoito on paljon helpompaa..

Partaamattomat iirikset Partaamattomat iirikset Partaamattomat iirikset Partaamattomat iirikset

Iiriksen asianmukainen hoito

Moniväriset ja tyylikkäät iirikset ilahduttavat varmasti ainutlaatuisesta kukinnastaan ​​vain, jos annat heille asianmukaiset olosuhteet. Tämä koskee oikea -aikaista kitkemistä, päällystystä ja sopivien mikroilmasto -olosuhteiden noudattamista.

Valaistus

Iiriksille vaaditaan kohtalaista valaistusta kasvukauden aikana; kotona nuoret versot on varustettu lisävalaistuksella. Valon on oltava suurin kukinnan aikana. Iirikset pelkäävät suoraa auringonvaloa, mikä voi aiheuttaa lehtien palovammoja, joten jo maahan istutettaessa sinun on valittava alue, jossa ympäröivät kasvit luovat osittaisen varjon kulttuurille.

Iirikset - Valaistus Iirikset - Valaistus

Lämpötila

Iirikset eivät pidä lämmöstä. Kasvit tuntevat olonsa mukavaksi + 20 … + 25C. Kukinnan aikana vaaditaan alhaisempi lämpötila – enintään + 16 ° C.

Iris - Lämpötila Iris - Lämpötila

Kosteus

Alhainen kosteus on suositeltava useimmille lajeille. Iirikset eivät vaadi lisäruiskutusta edes kuivina aikoina; säännöllinen kastelu riittää. Maaperän liiallinen kosteus voi aiheuttaa vakavia seurauksia, minkä seurauksena juurakoiden sienitautien kehittyminen on mahdollista..

Iirikset - Kosteus Iirikset - Kosteus

Kastelu

Irisien kastelu tarpeen mukaan – kun maaperä kuivuu juurien lähellä. Kuivalla säällä kastelu suoritetaan kerran päivässä, ja normaalissa kosteudessa voit tehdä 2-3 menettelyä viikossa. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä kasveihin orastavassa vaiheessa – tänä aikana kastelun tulisi olla riittävä ja säännöllinen.

Iris - kastelu Iris - kastelu

Lannoitteet ja ruokinta

Tärkein lannoitejoukko levitetään maaperään istutuksen aikana. Pääsääntöisesti se sisältää orgaanisia komponentteja (humusta, tuhkaa) ja kivennäisaineita, joissa on korkea typpipitoisuus. Päällystys levitetään maaperään, joka on löysättävä ja kaivettava, valmistamalla paikka istutusta varten. Useimmissa tapauksissa tämä riittää. Omistajien harkinnan mukaan voit ruokkia laitosta sen kasvun aikana kalium-fosforilannoitteiden liuoksella. Ei ole suositeltavaa ruokkia iirisiä kukinnan aikana, voit lannoittaa vain silmujen muodostumisen aikana, jotka koostuvat kaliumista, fosforista ja typestä suhteessa 1: 1: 2. On erittäin tärkeää, ettei kääpiölajeja syötetä liikaa kotona, koska monia jälkeläisiä ilmestyy, mutta kukkia ei ehkä näy.

Iris - Lannoitteet ja lannoitteet Iris - Lannoitteet ja lannoitteet

Taudit ja tuholaiset

Kukat ovat alttiita erilaisille sairauksille, ja lajikkeet, joilla on monipuolinen kukinta, ovat eniten alttiita niille. Usein sairaudet vaikuttavat laitokseen epäasianmukaisen hoidon vuoksi. Yksi vakavista sairauksista voidaan kutsua fusariumiksi – mädäntyypiksi, joka voi tuhota kulttuurin lyhyessä ajassa. Jos tartunnan saanutta iiristä ei poisteta puutarhasta ajoissa, tauti leviää viereisiin kukkiin, jotka on lisäksi käsiteltävä perustuksella ja kasteltava juuri sillä. Kaikenlaisten iiriksen täpliköiden välttämiseksi ne on ruiskutettava Bordeaux -nesteen liuoksella.

Sairauksien lisäksi kasvia voivat hyökätä tuholaiset, joista vaarallisimpia ovat kauhat (syövät kannan pohjan), tripsit (häiritsevät lehtien fotosynteesiä), etanat (toimivat infektioiden kantajina). Voit päästä eroon kauhoista ja trippeistä käsittelemällä kasvia korbofosilla. Etanoita varten ansoja valmistetaan kosteista rätteistä tai takiaisten lehdistä, ja ne asetetaan paikan päälle. Kun etanat, jotka käyttävät materiaalia kannena, ryömivät sen päälle, ansoja on kerättävä ja poltettava..

Iris - sairaudet ja tuholaiset Iris - sairaudet ja tuholaiset

Kuinka siirtää iirikset

Voit siirtää kulttuurin milloin tahansa vuoden aikana. Suotuisin aika on muutama viikko kukinnan päättymisen jälkeen. Tontti valitaan yksilöllisesti eri ryhmille, esimerkiksi suon iirikset tuntevat olonsa mukavammaksi alangoilla, joihin kosteus kerääntyy, ja aurinkoinen paikka parrakoille. Ryhmiin istutettaessa on tärkeää pitää kasvien välinen etäisyys – korkeiden lajikkeiden etäisyyden tulisi olla vähintään 40 cm ja kääpiölajikkeiden – noin 15 cm.

Kun olet päättänyt iiriksen tulevasta “asuinpaikasta”, sinun on lannoitettava se, kaivettava reikä ja tehtävä siihen pieni maaperä. Bush asettuu reikään niin, että juuret leviävät pengerryksen ympärille. Seuraavaksi se on ripotettava maaperään, tiivistettävä ja kasteltava, minkä jälkeen noudatetaan tavallista hoitoa..

Kuinka siirtää iirikset

Jäljentäminen kotona

Iriksen kasvattamiseen on useita tapoja. Yleisin, yksinkertainen ja luotettava on pensaan jakaminen, vaikka silmukoiden jakamista tai siementen istutusta voidaan soveltaa myös.

Iiriksen lisääntyminen siemenillä

Siemenet voidaan kylvää syyskuussa käyttämällä vasta korjattua materiaalia. On kuitenkin olemassa vaara, että pakkanen venyy ja ituilla on aikaa nousta, mikä pian kuolee. Siksi paras aika iiriksen kylvämiseen on kevät, nimittäin maaliskuu on kuukausi.

Materiaali käsitellään alustavasti erikoiskäsittelyssä: siemenet kääritään kosteaan kankaaseen, joka asetetaan kannelliseen astiaan ja jääkaapissa 1 kuukausi. Tämän ajanjakson jälkeen on tarpeen valmistaa uusi astia jo maaperän kanssa. Siemenet kylvetään, kevyesti ripotellaan, kostutetaan maaperä. Sänky on asennettava lämpimään paikkaan ja heti ensimmäisten itujen ilmestymisen jälkeen järjestettävä lisävalaistus. Valinta tehdään toukokuussa.

Iiriksen lisääntyminen siemenillä Iiriksen lisääntyminen siemenillä

Iiriksen lisääntyminen silmujen avulla

Jos katsot tarkasti iiriksen juuria, löydät silmut jokaisesta sen linkistä. Ne voidaan leikata varovasti terävällä veitsellä yhdessä juurakkokappaleiden kanssa. Tämä prosessi suoritetaan kukinnan lopussa. Valmistettuja segmenttejä on pidettävä noin puoli tuntia kaliumpermanganaattiliuoksessa ja kuivattava sitten kaksi päivää. Tuloksena oleva materiaali istutetaan ruukkuihin tai laatikoihin, joissa on valmistettu maaperä, ja sijoitetaan kasvihuoneiden pimeisiin alueisiin. Kun juurtuminen on valmis, iirikset voidaan siirtää kasvihuoneisiin, joissa ne viettävät talven. On suositeltavaa siirtää istutus avoimeen maahan aikaisintaan vuoden kuluttua. Tällä tavalla levitetään erityisen arvokkaita kokoelmalajikkeita..

Iiriksen lisääntyminen silmujen avulla Iiriksen lisääntyminen silmujen avulla

Iiriksen lisääntyminen jakamalla

Aikuinen pensas (4–5 -vuotias) on kaivettava huolellisesti, jotta juurijärjestelmä ei vahingoitu vakavasti. Sitten se leikataan lohkoiksi niin, että jokaisella niistä on vähintään yksi sulautettu linkki. Juuret tarvitsevat lisäkäsittelyä ennen istutusta – ne kuivataan, kuolleet juuret leikataan pois ja karsimispaikat sirotellaan murskatulla hiilellä. Joskus leikkaus leikataan sivulta kaivamatta koko holkkia ulos. Mahdollisen bakterioositaudin välttämiseksi on parempi pitää pensaita pari tuntia kaliumpermanganaattiliuoksessa ennen istutusta. Lehdet ja juuret on lyhennettävä hieman, jättäen 10-12 cm niiden pituudesta.

Tuloksena oleva uusi istutusmateriaali istutetaan aiemmin valmistetulle, lannoitetulle alueelle. Sinun on kasteltava juuret perusteellisesti, jotta vesi ei pääse lehtiin..

Iiriksen lisääntyminen jakamalla Iiriksen lisääntyminen jakamalla

Irikset – kuva

Iirikset ovat niin suosittuja, että niitä löytyy melkein kaikkialta – ne koristavat puutarhatontteja, tekevät kukkapenkeistä häikäiseviä eri väreillä, ovat erinomainen materiaali iridariumien koristeluun sekä kukkakimppujen tärkein tai täydentävä komponentti. Voit oppia lisää iiriksen kukinnan kauneudesta kuvagallerian kuvista. Hyvää katselua!

Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva Irikset - kuva