Daylily (65 kuvaa): tyypit ja hoito

Daylily (65 kuvaa): tyypit ja hoito

Daylily on kaunis koristekasvi, joka tuntuu hyvältä ja mukavalta melkein kaikissa olosuhteissa. Se on nurmikasvien monivuotinen, jossa on värikkäitä värikkäitä kukintoja. Kukin kukinta -aika on vain yksi päivä, joten päiväkannan alkuperäinen nimi on hemerocallis, joka kirjaimellisesti tarkoittaa “päivän kauneutta”. Jokapäiväisessä elämässä kirkasta kasvia kutsuttiin ilon kukkaksi. On edelleen legenda, jonka mukaan päiväkukka koskettaa suruja ja tuo onnea..

Yleiset luonteenpiirteet

Päivänlilja ei ole vain kaunis, vaan myös vaatimaton. Hän rakastaa aurinkoa ja kosteutta, mutta sietää helposti säätä, kylmiä talvia, pakkasta ja tuulta.

Se kukkii noin kuukauden, mutta ajoitus vaihtelee eri lajeilla. Pohjimmiltaan tämä on huhtikuusta kesäkuuhun. Jotkut lajikkeet voivat kukkia useita kertoja kauden aikana. Tuoksu on herkkä ja hienovarainen, ja siinä on hienovaraisia ​​santelipuun muistiinpanoja. Kukan silmujen lukumäärä on noin viisikymmentä. Jotta kukkapenkki pysyisi aina kirkkaana, on parempi istuttaa erilaisia ​​tyyppejä vierekkäin..

Daylily - Yleiset ominaisuudet Daylily - Yleiset ominaisuudet

Daylily -laji

Maailmassa on useita kymmeniä daylily -lajikkeita. Ne eroavat ulkonäöltään, rakenteeltaan, kasvuominaisuuksiltaan, terälehtien muodoltaan ja kukinnoiltaan. Puutarhoissa ja kukkapenkeissä käytetään kaikkein koristeellisimpia lajeja, joissa on reheviä silmuja. Yksittäiset pensaat voivat huolehtia asianmukaisesta hoidosta jopa 15 vuoteen.

Päivänliljat luokitellaan eri kriteerien mukaan:

Kannan korkeuden mukaan. Nämä ovat matalat (30 cm), keskikokoiset (30-60 cm), suhteellisen korkeat (60-90 cm) ja korkeat (alkaen 90 cm).

Kukinta -ajan mukaan. Pitkäkukkien päiväliilojen lisäksi on myös päivä- ja yöeläimiä. Ensimmäinen kukinta aamulla ja kestää iltaan asti, toinen kukinta yöllä ja kuihtuu lounasaikaan.

Kukinta -aikaan. Varhaiset lajikkeet paljastetaan kesäkuussa, heinäkuun puolivälissä-puolivälissä aikaisin, elokuun puoliväliin mennessä-vain keskikokoisena, sen jälkeen-puolivälissä myöhään ja syyskuun alussa myöhäiset lajit kukkivat.

Kasvillisuuden tyypin mukaan. Nukkumat ovat ihanteellisia kylmille talville. Tällä hetkellä niiden kehitys jäätyy, ja lämmön tullessa se jatkuu jälleen uudella voimalla. Ikivihreät säilyttävät lehdet myös talvella ja heräävät eloon jokaisen lämpenemisen jälkeen, mutta keskipitkillä leveysasteilla ne eivät juurruta hyvin muuttuvien sääolosuhteiden vuoksi. Puolikasvikasvit ovat riippuvaisia ​​ilmastosta – kylmillä ilmastovyöhykkeillä ne käyttäytyvät kuin lepotilat, ja lämpimillä alueilla ne muistuttavat pikemminkin ikivihreitä.

Alkuperän mukaan. Lajit ovat klassisia luonnollisia lajikkeita. Esimerkiksi ruskea, sitruuna ja keltainen. Ne alkavat kukkia toukokuussa. Kasvattajat kasvattavat lajikkeita. Ne ovat värikkäitä ja koristeellisia hybridejä, joilla on keskipitkä tai myöhäinen kukinta..

Mielenkiintoisia koristelajeja ovat:

– Suuri puna-vaaleanpunainen lohikäärmesilmä, jonka kukka on halkaisijaltaan jopa 10 cm;

– romanttinen liila keskikokoinen romanttinen ruusu, jossa on suuri kukka jopa 17 cm;

– Siro ja tyylikäs Norsunluu Arktinen lumi;

– Rypytetty laventeli Edge of Darkness tummalla violetilla keskellä;

– Tumma lila-viini aromaattinen Forgotten Dreams;

– Terry kirkkaan oranssi kolme tasoa;

– Laventeli vaaleanpunaisilla valovuosilla ja kultainen reunus

– Kontrastinen kermainen Kanadan rajavartio, jolla on tummat silmät;

– perinnöllinen rikkaus aallotettu persikka, jossa on alkuperäiset kuplivat reunat;

– Tyylikäs hopeinen laventeli Royal Braid;

– kirkas viini kesäviini

– Dramaattinen Wild Horses kermanvärinen sävy, jossa on suuri kontrastikeskus;

– Aaltopahvi punainen Calgary;

– Kirkas ja mehukas oranssi tiikeri;

– Suuret ja aromaattiset yöhiillot.

Daylily - Laji Daylily - Laji Daylily - Laji Daylily - Laji Daylily - Laji

Päivänliljan hoito

Istutukseen käytetään ravitsevaa puutarhamaata. Monivuotinen kasvi vaatii valmistetun ja rikastetun maaperän. Mutta on tärkeää, ettei liioittele sitä, muuten pensas kasvaa aktiivisesti, mutta ei kukki. On myös suositeltavaa välttää raskasta savimaata ja alueita, joilla pohjavesi on jatkuvasti pysähtynyt. Juurakko sietää tällaisia ​​olosuhteita huonosti. Hyvä vedenpoisto tai korotettu kukkapenkki voi säästää.

Päivänlilja tarvitsee aurinkoa ja tilaa, koska monivuotinen pensas voi ajan mittaan kasvaa jopa 80 cm halkaisijaltaan. Anna kaliumia ja fosforia säännöllisesti. Neulominen, turve, sahanpuru, hake soveltuvat silppuamiseen. Lannoitteista voidaan luopua ensimmäisen vuoden aikana.

Älä kastele daylilyä ylhäältä. On parempi kostuttaa maaperä letkulla, jotta kukat ja lehdet pysyvät kuivina. Keväällä typpeä viedään maaperään. Ruokintaa fosforilla ja kaliumilla tarvitaan ennen kukintaa ja heti sen jälkeen. Suojaa kasvi pakkaselta peittämällä se talveksi kuusen oksilla, kuivilla lehdillä tai oljilla.

Daylily - hoito Daylily - hoito

Elinsiirto ja lisääntyminen

Daylily lisääntyy klassisella tavalla: siemenillä tai kasvullisesti. Mutta siemeniä käyttävät vain kasvattajat. Tällaisella istutuksella vain luonnolliset lajit säilyttävät ominaisuutensa. Tilalla on enemmän kuin tarpeeksi kasvullista lisääntymistä.

Bushin jakaminen. Aikuiset pensaat jaetaan osiin keväällä. Ensimmäiset vihreät lehdet talven jälkeen ilmestyvät heti lumen sulamisen jälkeen. Heti kun ne kasvavat, daylily on jaettava. Jos kiristät sitä liikaa, pensas kukkii vasta ensi vuonna. Se on vielä helpompaa kypsien 5-vuotiaiden kasvien kanssa. Ne voidaan kaivaa kokonaan ja jakaa 2-3 osaan pitäen juurakkeen fragmentti kullekin. Löysät lajikkeet voidaan jakaa käsin, kun taas toiset käyttävät puutarhatyökaluja..

Vanhojen pensaiden jako. Yli 10 -vuotiailla pensailla on nuoret juuret vain nuorilla reuna -oksilla, joten vain tällaiset delenkit juurtuvat hyvin. Keskiosa on ensin valmisteltava: ohennettava ja lyhennettävä juurakko, jotta se voi edistää sen kasvua. Tällaiset delenkit pysyvät taimissa jopa 2 vuotta. Vasta sitten ne voidaan siirtää pysyvään paikkaan..

Kukintojen juurtuminen. Asiantuntijat kutsuvat tätä tekniikkaa leviämiseksi. Lehtiruusun varsi on juurtunut uuden kukan kasvattamiseksi kaikilla sen erityisillä ja lajikeominaisuuksilla. Mutta ensin sinun on annettava myyntipisteille mahdollisimman paljon aikaa kehittyä. Irrota varsi vasta, kun yläosa on täysin kuiva. Ensin rosetti asetetaan veteen, kunnes ensimmäiset juuret itävät. Voit käyttää kasvitieteellisiä kasvun stimulaattoreita. Kun juuret kasvavat 5 cm: iin, ruusuke voidaan siirtää kukkaruukkuun, jossa on erityinen kukkasubstraatti. Se vie aikaa ja paljon kosteutta. Jos daylily on hyvin ja lujasti juurtunut talvella, kevään puolivälissä se voidaan jo siirtää avoimeen maahan..

Daylily - elinsiirto ja lisääntyminen Daylily - elinsiirto ja lisääntyminen

Tuholaisten ja tautien torjunta

Päivänliljat ovat joitain ongelmattomia koristekukkia ympäri. Jos noudatat yksinkertaisia ​​hoitosääntöjä, he eivät käytännössä sairastu eivätkä pelkää tuholaisia. Parasiittien ja infektioiden välttämiseksi riittää, että poistat kuihtuneet kukat ajoissa..

Taudeista juurikaulan mätäneminen johtuu liiallisesta typestä, kosteudesta, riittämättömästä ilmastamisesta, liian syvästä istutuksesta tai pakkasen jälkeen.

Sienitauti aiheuttaa raidallisia lehtiä. Ensimmäisten oireiden yhteydessä riittää poistaa vaurioituneet alueet ja käsitellä kasvi sienitautien torjunta -aineilla.

Toinen sienitauti on ruoste. Sienen kehittymisessä on useita vaiheita. Yksi niistä on kelta-oranssit pustulot jauheella. Taistelutapa on samanlainen.

Tuholaisten joukossa on trippejä ja daylily -hyttysiä. Niiden torjumiseksi käytetään hyönteismyrkkyjä, mekaanista puhdistusta ja vaurioituneiden kasvien poistamista..

Daylily - tuholaisten ja tautien torjunta Daylily - tuholaisten ja tautien torjunta

Daylily – valokuva

Jos haluat tietää, miltä päiväkukka näyttää, mihin se yhdistetään ja mihin se sijoitetaan, katso valokuvavalikoimastamme! Olemme keränneet kirkkaita näytteitä värikkäästä ilon kukasta, joten katso ja inspiroidu!

Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva Daylily - valokuva